Întâlnirea diasporei unioniste din Italia

0
125
  1. Răzvan Voncu: Dodon şi „statalitatea Moldovei”

În stilul său de pompier de colhoz, Igor Dodon a anunţat că organizează un aşa-zis simpozion internaţional, consacrat „statalităţii Moldovei”. Mă tem că la mijloc e vorba de o deloc inocentă confuzie, scrie Răzvan Voncu pe blogul său din www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Pentru că, dacă este vorba de statalitatea Moldovei, Dodon nu are nimic de spus în legătură cu asta. Statalitatea principatului feudal numit Moldova, atestată începând cu 1359, a intrat, prin Unirea de la 1859, în statalitatea României. Igor Dodon este cetăţeanul şi preşedintele unui alt stat, Republica Moldova, şi orice pronunţare a sa cu privire la existenţa de stat a României trebuie să ţină cont de regulile relaţiilor internaţionale. Dacă le va încălca, poate suferi consecinţele.

Cât priveşte statalitatea actualei Republici Moldova, nu e nevoie de nici un simpozion internaţional pentru a o studia. E limpede pentru tot mapamondul că aceasta începe în data de 31 august 1991, când, în urma destrămării URSS, fosta Republică Socialistă Sovietică Moldovenească şi-a proclamat independenţa şi a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24202-rzvan-voncu-dodon-i-statalitatea-moldovei.html

 

  1. Întâlnirea diasporei unioniste din Italia

În cadrul acestui sfârșit de săptămână, președintele asociației ODIP, Vlad Bilețchi, a avut o vizită în Italia în orașele Milano, Parma, Brescia, Verona, Venezia, acolo unde a avut loc reuniunea diasporei unioniste, transmite Liber TV, preluat de Romanian Global News.

În cadrul reuniunii, s-a stabilit înființarea unei asociații care să adune toți unioniștii din zonă și să propună proiecte comune de apropiere a celor două maluri ale Prutului. Asociația va purta denumirea „Unirea”. Unul dintre candidații propuși pentru conducerea asociației este Marcel Furnica – un susținător convins al cauzei, precum și o imagine cunoscută și respectată în rândul comunității din Parma.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/24203-2017-03-07-11-08-08.html

 

  1. Întâlnire România – Republica Moldova înainte de reuniunea SEECP

S-a convenit asupra organizării, în perioada imediat următoare, a reuniunii Comisiei mixte Republica Moldova-România pentru Integrare Europeană, precum şi a reuniunii Grupului pentru Acţiune Europeană a Republicii Moldova (aşa-numitul format al “Prietenilor Moldovei”).

Secretarul de stat român George Ciamba a remarcat progresul înregistrat de către Republica Moldova în promovarea reformelor şi a dialogului cu Uniunea Europeană şi a dat asigurări de sprijinul ferm în demersul european al Republicii Moldova, inclusiv prin oferirea expertizei române în procesul de aliniere la standardele și exigențele europene, în conformitate cu prevederile Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrare europeană.

http://independent.md/intalnire-romania-republica-moldova-inainte-de-reuniunea-seecp/

 

  1. Primarul Clujului, Emil Boc, va demara procedura de înfrațire a orașului său cu Cernăuțiul

Primarul orașului Cluj, Emil Boc, a anunțat că urmează să inițieze procedura de înfrățire cu orașul Cernăuți, din nordul Bucovinei, dar și cu orașul Bottrop, din Germania.

„În urma întâlnirii cu oficialii din Bottrop (Germania) și Cernăuți (Ucraina), am convenit să demarăm procedurile de colaborare în vederea înfrățirii dintre orașele noastre”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook, după participarea la o conferință desfășurată la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

http://www.activenews.ro/stiri/Primarul-Clujului-Emil-Boc-va-demara-procedura-de-infratire-a-orasului-sau-cu-Cernautiul-141634

 

  1. Firme din Republica Moldova vor participa la Forumul Economic Internațional de la Arad

Firme din România, Republica Moldova, Ungaria, Serbia și Italia vor participa în perioada 21-23 aprilie la Forumul Economic Internațional cu tema „Dezvoltarea economică în context regional și internațional: premise, provocări, oportunități”, organizat la Arad de Patronatul Național Român, filiala Arad, și Centrul Interregional de Advocacy și Diplomație.

http://infoprut.ro/46754-firme-din-republica-moldova-vor-participa-la-forumul-economic-international-de-la-arad.html

 

  1. Siegfried Muresan comentează inițiativa democraților de a introduce votul uninominal: Nu este principala reformă de care are nevoie Republica Moldova

„Votul uninominal nu este principala reformă de care are nevoie Republica Moldova pentru a înlesni votul cetățenilor și a reforma clasa politică. În primul trebuie reformată finanțarea partidelor politice, trebuie să știm câți bani vin cu ce scop, de unde vin, pentru ce. Trebuie cunoscută proveniența banilor. A doua reformă necesară – reforma audiovizualului. Trebuie să știm cine este presa și ea trebuie să fie obiectivă. Cea de-a treia reformă este înselnirea accesului cetățenilor din diasporă la vot. Ce de-al patrulea lucru – trebuie începută reforma administrativ-teritorială. Aceștia sunt pașii pe care Guvernul trebuie să-i facă”, afirmă Siegfried Muresan.

http://unimedia.info/stiri/siegfried-muresan-comenteaza-initiativa-democratilor-de-a-introduce-votul-uninominal-nu-este-principala-reforma-de-care-are-nevoie-republica-moldova-129185.html

 

  1. Comunicat de presă – Deputat Constantin Codreanu

Modificările aduse legii vin în sprijinul cetățenilor români din Diaspora în sensul eliminării din categoria beneficiarilor de finanțări nerambursabile a asociațiilor, fundațiilor, instituțiilor, persoanelor fizice sau juridice din România, rămânând ca destinația fondurilor să fie dedicată exclusiv prezenței românești din afara granițelor țării.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/03/07/comunicat-de-presa-deputat-constantin-codreanu-pmp–18-24-47

 

  1. Analist politic român: Votul uninominal din România a adus în Parlament personaje dubioase. Asta se urmărește și în Moldova

Cristian Tudor Popescu afirmă, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, că sistemul uninominal nu va aduce o îmbunătățire a situației politice, sociale și morale în R. Moldova și spune de unde poate veni adevărata schimbare în republică.

„La un moment dat, votul uninominal în România a părut o soluție pentru reformarea clasei politice. Chiar o soluție miraculoasă. Dar nu s-a dovedit așa, pentru că niciun sistem de vot nu poate să înlocuiască, să îmbunătățească sistemul de valori dintr-o țară. Votul uninominal a adus în față, în Parlament personaje cât se poate de dubioase, care sunt rezultatul sistemului educațional și al celui de valori alterat din România.

http://unimedia.info/stiri/analist-politic-roman-votul-uninominal-din-romania-a-adus-in-parlament-personaje-dubioase–asta-se-urmareste-si-in-moldova-129188.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ