Întâlnirea dintre Vornin şi Smirnov va duce la soluţionarea conflictul transnistrean?

0
73

Smirnof
„Rusia va soluţiona conflictul transnistrean” titrează marţi, 8 aprilie, publicaţia moscovită „Kommersant”, citată de agenţia Info-Prim Neo. Potrivit autorului articolului întâlnirea lui Voronin cu Smirnov, anunţată ieri de serviciul de presă al preşedinţiei a fost pregătită cu efortul Moscovei. Această întâlnire „va însemna că soluţionarea conflictului transnistrean intră în etapa finală. Pe exemplul Moldovei, Rusia intenţionează să dea Occidentului o lecţie despre soluţionarea corectă a conflictelor teritoriale”, mai scrie sursa citată.

Ziarul reaminteşte că, într-un interviu publicat la 13 martie, liderul Igor Smirnov declara că „nici nu poate fi vorba de negocieri cu Moldova, de reunificare cu ea şi că Tiraspolul va milita pentru independenţă”, ca doar patru zile mai târziu, pe 17 martie, după o întrevedere cu Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, să declare că este gata „să restabilească cu Vladimir Voronin contacte directe”.

Autorul articolului din „Kommersant” mai contată că toţi sunt interesaţi de soluţionarea cât mai grabnică a conflictului. Rusia – pentru a demonstra Occidentului că se pot rezolva conflictele şi prin alte procedee decât varianta Kosovo – păstrându-se integritatea teritorială a statelor. Voronin are nevoie de realizări concrete în vederea alegerilor parlamentare din 2009. „Oricât ar fi de straniu şi Smirnov are nevoie de soluţionarea conflictului pentru a-şi încheia cariera cu demnitate, în postură de pacificator”, scrie „Komersant”, „de vreme ce Smirnov şi-a pierdut avocaţii în Duma rusă, iar noul spicher al legislativului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk nu mai ascunde că revendică funcţia supremă în republica nerecunoscută şi este privit de Moscova ca o alternativă lui Igor Smirnov”.

Amintim că ieri serviciul de presă al preşedinţiei RM anunţa că Vladimir Voronin, a avut o convorbire telefonică cu conducătorul Transnistriei, Igor Smirnov. Potrivit sursei citate, în cadrul convorbirii telefonice, Vladimir Voronin şi Igor Smirnov au convenit asupra unei întrevederi bilaterale. În cadrul acesteia urmează să fie examinată chestiunea cu privire la dezvoltarea şi consolidarea măsurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol.

Alte detalii privind locul şi timpul desfăşurării întâlnirii nu au fost oferite.

Potrivit agenţiei Info-Prim Neo, într-un comunicat emis de serviciul de presă al liderului de la Tiraspol se spune că „la negocierile tete-a-tete, părţile vor discuta pe marginea proiectului unui amplu acord de prietenie şi cooperare între Moldova şi Transnistria, precum şi iniţiativele părţii moldave de dezvoltare şi consolidare a măsurilor de încredere”.

Iniţiativele de împăcare ale autorităţilor moldovene au fost salutate imediat de către Moscova. „Rusia speră că întrevederea liderilor Moldovei şi Transnistriei va contribui la scoaterea din impas a negocierilor”, a declarat luni, 7 aprilie, ambasadorul rus cu misiuni speciale Valeri Nesteruşkin, citat de Info-Prim Neo. De asemenea, şi administraţia Putin demonstrează optimism. „Toate acestea sunt foarte bune. Acum trebuie să aşteptăm înţelegeri concrete”, a declarat pentru „Kommersant” o sursă din administraţie.

De asemenea, într-un interviu acordat agentiei RIA „Novosti” Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Valeri Nesteruskin a afirmat că „Rusia spera ca intrevederea liderilor Moldovei si Transnistriei va favoriza depasirea situatiei de impas in procesul de negocieri privind reglementarea transnistreana”.

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, si liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, nu s-au intalnit deloc in ultimii sapte ani. In toata aceasta perioada, negocierile in problema transnistreana au fost purtate de ministrul moldovean al reintegrarii, Vasile Şova, si pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Valeri Litkai.
http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5264

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ