Integrarea europeană a R.Moldova nu va deteriora relaţiile ei cu Rusia

0
57

Integrarea europeană a R.Moldova nu va deteriora relaţiile ei cu Rusia
Vectorul de integrare europeană al R.Moldova va rămîne neschimbat, întrucît acesta nu este atît o chestiune de politică externă, cît una de modernizare internă a ţării. Integrarea nu va deplasa în rîndul doi relaţiile tradiţionale ale Moldovei cu partenerii ei strategici, iar Federaţia Rusă este unul dintre aceştia.
Declaraţii în acest acest sens a făcut astăzi Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, la deschiderea şedinţei Comisiei interparlamentare de cooperare dintre Adunarea Federală a Rusiei şi Parlamentul R.Moldova, informează MOLDPRES.

Lupu a declarat, în debutul şedinţei, că majoritatea problemelor care mai rămîn astăzi nesoluţionate îşi pot găsi rezolvarea în cadrul consultărilor interparlamentare. Potrivit lui Lupu, la baza unor poziţii diferite ale părţilor stă insuficienţa de informare şi lipsa unor cunoştinţe depline.

„În acest context, accentuez că dialogul dintre Chişinău şi Moscova pe marginea problemei transnistrene fără îndoială poate fi completat prin cooperarea la nivel de parlamente”, a menţionat Marian Lupu.

După deschiderea şedinţei, membrii Comisiei interparlamentare de cooperare dintre Adunarea Federală a Rusiei şi Parlamentul R.Moldova au discutat aspecte ale cooperării economice dintre cele două state.

Nicolaie Bondarciuc, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică economică, buget şi finanţe, a prezentat un raport asupra relaţiilor economice dintre Moldova şi Rusia în anii precedenţi. „Pentru prima dată, în ultimii şase ani, s-a înregistrat o tendinţă negativă în relaţiile comerciale dintre Moldova şi Rusia. Au existat mai mulţi factori care au influenţat această realitate, însă determinanţi au fost acei că Federaţia Rusă a interzis importul de produse vinicole şi carne din ţara noastră”, a spus Bondarciuc.

În context, Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului, a informat că Guvernul Republicii Moldova este deschis şi aşteaptă un dialog constructiv în procesul de identificare şi soluţionare a problemelor care mai există în relaţiile economice dintre cele două ţări.

La rîndul său, Vadim Gustov, preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI din Consiliul Federaţiei al Rusiei, a menţionat că, actualmente, între R.Moldova şi Federaţia Rusă există o bază normativă solidă de reglementare a relaţiilor dintre state – aproximativ 46 de acte semnate. Gustov a opinat că, pentru a obţine rezulatele scontate, este necesară supravegherea îndeplinirii acestor acorduri.

„Noi sperăm că în luna aprilie anul curent, cu ajutorul Serviciului federal „Rospotrebnadzor” va fi reluat activ importul de vinuri din Republica Moldova”, a mai spus Gustov.

Tot astăzi, membrii Comisiei interparlamentare de cooperare dintre Adunarea Federală a Rusiei şi Parlamentul R.Moldova vor mai discuta subiecte ce vizează cooperarea în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei.

În perioada 20-22 martie curent, o delegaţie parlamentară a Federaţiei Ruse efectuează o vizită în Moldova, notează MOLDPRES.

http://www.basarabeni.net/home/integrarea-european-a-rmoldova-nu-va-deteriora-relaiile-ei-cu-rusia/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ