Intelectualii din Rep. Moldova, împotriva lui Dodon

0
115
Basarabia Eminescu
  1. Cetăţenia română, salvarea bolnavilor din Republica Moldova

Spitalele din România, considerate locuri ale ororii de către presa și pacienții din dreapta Prutului, sunt un sanctuar al speranței pentru moldovenii de peste Prut.

Cel puțin pentru acei basarabeni cu insuficiență renală cronică, oameni dependenți de dializă pentru tot restul vieții. În Republica Moldova sunt aproximativ 500 de bolnavi cu această suferinţă. „Probabil ați văzut, când treceți prin România, mașini cu inscripția «Dializă». Aceste mașini transportă, de fapt, pacienții. Îi iau de-acasă și îi duc la dializă. La noi nu există așa ceva. Unii parcurg sute de kilometri. Pentru că organismul lor e slăbit, se îmbolnăvesc frecvent. Aceste complicații adesea sunt fatale”, ne-a spus directorul Agenției Naționale de Transplant, Igor Codreanu.

Dacă au și cetățenie română, însă, moldovenii pot beneficia de condițiile de dializă din sistemul românesc, mult mai bune decât cele din stânga Prutului.

http://www.romanialibera.ro/special/documentare/exclusiv-rl-print–cetatenia-romana–salvarea-bolnavilor-din-republica-moldova-445425

 

  1. ROMÂNIA SE PROMOVEAZĂ LA CHIŞINĂU

Doamna Secretar de Stat Cristina Tărteaţă va fi prezentă la acest eveniment în cadrul căruia va avea o serie de întâlniri oficiale cu E.S. domnul Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, cu domnul Stanislav Rusu, Director General al Agenției Turismului din Republica Moldova, cu reprezentanţi ai asociațiilor profesionale din sectorul turistic din Republica Moldova precum şi cu reprezentanţi ai presei locale.

http://turism.gov.ro/romania-se-promoveaza-la-chisinau/

 

  1. Intelectualii din Rep. Moldova, împotriva lui Dodon

Intelectualii din Republica Moldova s-au reunit duminică la sediul Uniunii Scriitorilor din Chișinău și au adoptat o „Declarație de protest”, prin intermediul căreia condamnă acțiunile președintelui Igor Dodon împotriva românismului.

http://infoprut.ro/46892-intelectualii-din-rep-moldova-impotriva-lui-dodon.html

 

  1. Vlad Cubreacov: Problematicul recensământ 2014. Câteva considerații

Este cât se poate de evident că numărul persoanelor care s-au declarat etnici români este drastic diminuat de BNS în favoarea celor care și-ar fi declarat apartenența etnică prin recurgerea la infranimul românesc moldoveni. Aceste manipulări ale datelor provenind din interiorul blocului etnic majoritar s-au făcut prin nerecenzarea a circa jumătate din locuitorii capitalei, precum și a celor circa 1 milion de compatrioți expatriați economic, majoritatea deținători ai cetățeniei române în virtutea apartenenței lor la comunitatea istorică, lingvistică și culturală românească.

Totodată, la fel de grav este că cei circa 1 milion de concetățeni aflați la munci peste hotare, în special în statele Uniunii Europene, nu au fost chestionați direct sau indirect, ci s-au utilizat date învechite obținute pe cale administrativă sau din spusele terților.

Astfel, recensământul nu este unul general, cum se declară, ci doar parțial.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24433-2017-04-03-10-10-58.html

 

  1. Transnistria: Școlile cu predare în limba română în vizorul Tiraspolului

Doar câțiva zeci de kilometri desparte Chișinăul de raionul (nr. – echivalentul județului în România) Dubăsari, de pe malul stâng al Nistrului, pe teritoriul separatistei Transnistrii. Aici, zeci de elevi fac sacrificii pentru a continua să învețe în limba română.

Trecând Nistrul, în spatele punctelor de control ale soldaților transnistreni și ale tancurilor nelipsite de steagurile Rusiei, se regăsește drama a 8 școli cu predare în limba română.

Un exemplu l-am întâlnit în Doroțcaia, un sat din raionul Dubăsari de pe teritoriul Transnistriei, dar care în timpul războiului din 1992 a luptat alături de Republica Moldova și al cărui teritoriu este administrat de Chișinău.

https://www.dcnews.ro/transnistria-colile-cu-predare-in-limba-romana-in-vizorul-tiraspolului_538235.html?

 

  1. Poziția PD cu privire la Memorandumul lui Dodon cu Uniunea Eurasiatică: Un document nul, o hârtie fără valoare juridică

Ceea ce va semna astăzi președintele Igor Dodon este o hârtie, un document nul fără nicio valoare juridică. Aceasta este poziția Partidului Democrat din Moldova cu privire la Memorandumul dintre Republica Moldova și Uniunea Eurasiatică, exprimată după ședința săptămânală a PD de către premierul Pavel Filip. Potrivit lui Filip, documentul nu va avea putere juridică și nici efecte de drept.

http://independent.md/pozitia-pd-cu-privire-la-memorandumul-lui-dodon-cu-uniunea-eurasiatica-un-document-nul-o-hartie-fara-valoare-juridica/

 

  1. Recensământul din Republica Moldova ca război informaţional identitar

Dar, dincolo de neajunsurile organizatorice, ceea ce era evident de la început pentru cine urmărea construcţia instrumentelor de lucru (chestionarul) a fost confuzia identitară voită pe care autorităţile au inclus-o în chestionat încă de la început. Era evident acolo un scop politic şi care, astăzi, după dezvăluirea rezultatelor, se vădeşte a fi partea unui un veritabil război informaţional identitar care se desfăşoară, tacit, între Bucureşti şi Chişinău, încă de la apariţia Republicii Moldova ca stat prin declararea independenţei la 31 august 1991. (În realitate, chiar admiterea de către România ca o treime din fostul voievodat al Moldovei, complet nesemnificativă ca simbolistică istorică – capitală, evenimente, locuri istorice -, să îşi asume numele întregului voievodat, prin dublarea numelui provinciei româneşti Moldova, a fost semnalul pentru Chişinău a declanşării acestei confruntării identitare mereu prezente în relaţia bilaterală, uneori explicit, întotdeauna tacit, mereu ignorate la Bucureşti.)

http://adevarul.ro/moldova/politica/recensamantul-republica-moldova-razboi-informational-identitar-1_58e21c105ab6550cb8ebcb21/index.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ