Intelectualii din RM, stabiliți în România, consideră că Bucureștiul ar trebui să le retragă cetățenia română deputaților PSRM.

1
256

Intelectualii din RM, stabiliți în România, consideră că Bucureștiul ar trebui să le retragă cetățenia română deputaților PSRM.

                    465x0_doodoo

 

 

 

 

 

 

Vasile Ernu este de părere că socialiștii din RM nu sunt de stânga și mesajele lor nu sunt credibile, Mitoș Micleușanu crede că aceștia își bat joc de oameni, iar Mihai Vakulovski caută explicații pentru bădărănia lui Dodon.Cu toate acestea, toți cred că România ar trebui să le retragă cetățenia deputaților PSRM. Numai Pavel Stratan nu știe ce să zică…

Mitoș Micleușanu, scriitor, București:

„Este un primitivism tipic de comportament postsovietic retardat”

Mitos Micleusanu

 

Cui și de ce a promis Dodon că deputații lui o să renunțe la cetățenie? S-a adresat doar speței astea cu o mentalitate încă foarte primitivă? El a vrut să ucidă doi iepuri, dar genul ăsta de campanie dodonovistă este din Evul Mediu. Bineînțeles că ei mizează mai întâi pe oamenii disperați, superamărâți, care nici nu înțeleg pe ce lume trăiesc. Și cum să renunțe socialiștii la așa ceva? E absurd, căci ei își fac interesele mai departe. Să vorbim despre campanii de dodonovism mincinos ar fi un fel de pleonasm. Sunt chestiuni atât de clare, atât de limpezi, încât pe oamenii care cât de cât înțeleg ce se întâmplă n-ar trebui să-i mire. După ce rușii au avut grijă să ne ocupe strategic pe toate planurile, au avut cadre suficiente la noi: oameni, politicieni și afaceriști incapabili să înțeleagă în perspectivă care vor fi consecințele trădărilor lor, RM rămâne paralizată și nu mai are credibilitate nici pentru UE.

Pe mine cel mai tare mă amuză genul de promisiuni ca cel dodonovist. Cui, dracu, îl faci? În ce context a promis el că socialiștii o să renunțe la cetățenie? Este un fel de patriotism pe dos sau un fel de aberație. Prin urmare, dodonovistul mizează pe genul de oameni care, pe de o parte, îs un fel de patrioți „promoldoveni”, dar, pe de altă parte, nu înțeleg nimic până la un anumit nivel.

Comportamentul dodonoviștilor cu cetățenie română, după ce Batrâncea a rupt harta României, e destul de logic și de înțeles. Este o dualitate perversă. Ei profită de cetățenia română, pe care o au toți oamenii, începând cu Plahotniuc și terminând cu studenții. Și atitudinea lor este un primitivism tipic de comportament postsovietic retardat. Un fel de retard parțial jucat, pentru că ei nici nu-s proști. Eu de multe ori mă întreb în ce măsură oamenii ăștia cu adevărat înțeleg ce anume joacă ei. Din punctul meu de vedere, ei îs pioni și clasa politică din RM e foarte impregnată. Cu siguranță că securitatea și rusă, și cea americană lucrează bine, iar ăștia, înțelegând că la nivel informațional există control, fiind niște firi fricoase, intră în toate horele.

Ce e de făcut? Corect ar fi să le fie retrase cetățeniile, dar să existe și o inițiativă în acest sens. Dar, totodată, asta poate fi înțeleasă și ca maimuțăreală stupidă, pentru care România poate că nu are timp pur și simplu. E foarte posibil ca asta să fie ultima grijă pentru România. Depinde în ce tabără te situezi. Dacă ești pragmatic, poți să treci cu vederea chestiile astea, dar dacă ai un spirit de pedanterie diplomatică, lucrurile trebuie taxate și pedepsite.

S-ar putea demara o campanie și în privința condamnării lor pentru înaltă trădare de Patrie. Pentru că de la o campanie până la a se ajunge la ceva anume e deja altă chestiune. Noi pornim multe lucruri, pe care apoi le dezumflăm, pentru că iarăși ne doboară grijile zilei de mâine. Desi, în ultimă instanță, nu cred că astăzi situația e de așa natură, încât chestiunile de înaltă trădare pot demara de la ideea de a rupe o hartă. Totuși, ar fi bine să fie dezbătută chestiunea asta în niște emisiuni, să fie blocat accesul în România și cetățeniile dodonoviștilor.

Mihai Vakulovski, scriitor, Brașov:

„Trebuie amendați şi încarcerați, dacă rămân cetăţeni români”

vakulovski

 

Nu ştiu ce ar trebui să facă autorităţile de la Bucureşti în cazul unor acţiuni extremiste precum cea a lui Batrâncea. Trebuie să întrebaţi un avocat, nu un filolog. Mai întâi un avocat din RM (bădărănia a fost comisă în Parlamentul de la Chişinău), apoi – din România (dacă nenea extremistu’ e şi cetăţean român – obligatoriu). Părerea mea e că el și cei care l-au aplaudat trebuie amendați şi încarcerați, dacă rămân cetăţeni români, sau să li se retragă cetăţenia română; în acest caz nefiind vorba de libera exprimare sau de un performance artistic, ci de un act politic, într-un loc unde se (des)fac legi şi se hotărăşte soarta ţării. Dodon a spus că „le va da la cap românilor”? Ăsta e antrenorul echipei naționale de box a RM? Dacă da şi a spus-o înaintea unei confruntări cu echipa similară a României – îl înţeleg perfect, „îşi doreşte mai mult victoria”, cum spun oamenii din fotbalul românesc.

Vasile Ernu, scriitor, București:

„Socialiștii moldoveni nu au nicio treabă cu stânga”

ernu

 

Opinia mea e că Dodon e destul de oportunist în tot ce face. Este o poziționare foarte clară, cu toate că eu nu înțeleg ce mari avantaje au ei de la pașaport în acest context? Doar că pot să călătorescă și, în calitate de parlamentari, pot rezolva unele probleme? E un paradox, adică nu e o coerență deloc. Atâta timp cât ei sunt cu discursul ăsta foarte antiromânesc și au pașaport românesc (nu e o problemă să ai un discurs antiromânesc, nici antirusesc ș.a.m.d.), mi se pare o chestie incoerentă. Și aici este vorba despre partea morală. Fiindcă fii, frate, antiromân, fii antirus, dar trebuie să fii coerent! Nu poți fi antirus cu cetățenie rusească sau antiromân cu cetățenie românească.

Dodon a mizat pe prostia electoratului, pentru că în RM lucrurile îs destul de clare. Adică propaganda este atât de ieftină, încât mi se pare că lucrurile îs mult mai vulgare la capitolul ăsta. Oamenii vin la putere și, în două luni, ai impresia că au uitat tot ce au promis.

Faptul că românii din PSRM au aplaudat când Batrâncea a rupt harta României mi se pare că seamănă cu un joc comico-tragic, pentru că e clar că RM nu poate face nimic în acest sens. Dar nici România nu poate face nimic, cu toate că, în cel mai bun caz, ea poate să le retragă cetățenia unor astfel de comedianți. E clar că e o presiune de propagandă ieftină, adică harta unui stat, ca ce? Înțeleg subtextul în cazul României și a relațiilor româno-moldovenești, și a discursului ăsta naționalist sau antinaționalist și, dar e absurdă situația. Nu are niciun efect politic și e doar un efect de propagandă. Faptul că, în momentul în care avem de câștigat ceva profit, uităm de discursul nostru anti, ni-l arată participarea lui Batrâncea în comisia de prietenie moldo-română. Probabil și statul român ar trebui să fie mai atent.
Pot face și retrageri, numai că nu este atât de simplu. Sunt niște condiții din punct de vedere legal și legislativ. Cred că statul român ar trebui să fie ceva mai atent, dar iarăși sunt niște jocuri atât de nesemnificative și de mici, dacă ne gândim la chestiunile importante de ordin social-economic, încât mi se pare că se pierde foarte multă energie pe chestii care efectiv sunt simbolice.

Mie mi se pare că socialiștii moldoveni sunt niște băieți lipsiți de scrupule. Mai ales că eu, ca om de stânga, când îi văd, spun că ei nu au nicio treabă cu stânga, deoarece conținutul lor este foarte clar. Este un tip de discurs naționalist, moldovenist, de business, dar cam puține lucruri am auzit despre conținutul a ceea ce înseamnă proiecte de stânga. Dar, mă rog, în Moldova etichetele astea nu au conținut atât de serios, cum nu au nici în România.

Da, este înaltă trădare, dar problema e că acest lucru trebuie dovedit. Toată lumea crede că-s finanțați de ruși, presupoziții sunt o mulțime, dar acest lucru trebuie demonstrat, desi e clar că Dodon și alții își arată foarte clar simpatiile lor prorusești.

Pavel Stratan, interpret, București:

„Dacă puteți, să-mi dați vreo întrebare legată cu muzica”

strtatan

 

Dacă se poate să-mi dați vreo întrebare pe tema muzicii, cu plăcere vă răspund. Dar nu mă întrebați, vă rog, despre politică și de altcineva. Eu nu pot să răspund la întrebări care nu-s legate de mine. Alte întrebări aveți?

Citește mai mult pe TIMPUL!

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ