Întemeierea Moldovei – miracol istoric şi aniversare ocultată

2
104

    Într-un articol apărut pe pagina Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, filiala Suceava, profesorul Pîntescu de la USV vorbeşte despre aniversarea a 650 de ani de la întemeierea Moldovei şi trecerea cu vederea a acestui eveniment de autoriţăţile române şi sucevene. Din câte ştiu, Pîntescu e coleg de partid şi nu numai, cu Flutur şi Lungu şi în calitate de profesor universitar, istoric şi membru de partid al PDL, dar şi ca sucevean, ar trebui să atragă serios atenţia celor menţionaţi mai sus, să o lase mai moale cu Bucovina şi să se concentreze mult mai mult pe Moldova. Când se duce la câte un chiolhan cu ei, să le povestească aşa cum ştie el mai frumos, ce s-a întâmplat pe aici înainte de perioada numită Bucovina şi să-i scoată din incultură.

    Redau integral articolul intitulat Întemeierea Moldovei – miracol istoric şi aniversare ocultată

„În urmă cu 650 ani, pe harta politică a Europei apărea un nou stat, situat la intersecţia sferelor de influenţă ale Ungariei, Poloniei şi Hoardei de Aur. Constituit în calitate de marcă de apărare a graniţelor estice ale regatului maghiar (condusă de enigmaticul Dragoş), acest stat a reuşit, începând cu 1359, să aibă un destin independent sub conducerea lui Bogdan din Cuhea şi a urmaşilor săi, dintre care cel mai glorios a fost Ştefan cel Mare. Menţionăm că, potrivit ultimelor cercetări, nu se poate documenta nici un fel de legătură genealogică între Dragoş înregistrat de tradiţia istorică în calitate de întemeietor al Moldovei şi nobilii maramureşeni Dragoş din Giuleşti, Dragoş din Bedeu sau Dragoş din comitatul Sarasău consideraţi, pe rând, că ar fi îndeplinit acest rol. În acest context, Bogdan din Cuhea este considerat, în mod convenţional, adevăratul întemeietor al Moldovei.

Apariţia Moldovei medievale s-a datorat unui complex de împrejurări istorice externe şi interne. Astfel, vecinii acestui stat erau slăbiţi de traversarea unei perioade tulburi, motiv pentru care nu au putut interveni eficace în vederea împiedicării apariţiei şi consolidării sale. Stingerea dinastiei arpadiene – 1300 – a slăbit Ungaria, statul polon nu era pe atunci deplin consolidat iar influenţa Hoardei de Aur se afla într-o continuă scădere. De aceea, comunităţile locale din Moldova, beneficiind iniţial de sprijinul şi conducerea elitei nobiliare româneşti din Maramureş (urmaşii lui Bogdan din Cuhea şi însoţitorii lor), au creat în răsăritul Europei un stat feudal, cu nucleul iniţial de formare aflat în nord-vestul Moldovei.

Nord-vestul Moldovei (actualul judeţ Suceava), cu oraşele Baia, Siret şi Suceava, a avut un rol fundamental în geneza şi expansiunea acestui stat, fiind supus influenţelor cultural-economice central europene (maghiare în secolele XIV-XV şi polone în secolele XIV-XVIII), înainte de apariţia acestuia. Localităţile Baia şi Siret sunt menţionate documentar, anterior anului 1359, în legătură cu coloniile de acolo, formate din saşi transilvăneni sau germani originari din Galiţia învecinată. Sigiliul oraşului Baia, anterior anului 1341, avea inscripţia latină Sigilium capitalis civitatis Moldaviae Terra Moldaviensis, scrisă cu caractere gotice şi reprezentarea sfântului catolic Hubertus. Pentru anul 1345 este documentată aici, ca şi la Siret, existenţa a două mănăstiri franciscane.

 

Prima menţiune documentară sigură a Sucevei în calitate de oraş capitală a Moldovei datează din 10 februarie 1388. Rolul economic, politic şi cultural proeminent în Evul Mediu al oraşului Suceava a fost estompat în secolele XVI-XVIII de către oraşul Iaşi, iar începând cu ultima treime a secolului XVIII şi până în anul 1947 de către oraşul Cernăuţi. În secolul XV Suceava a avut un însemnat rol economic, fiind plasat pe drumul comercial ce lega Marea Baltică de Marea Neagră, având drept puncte terminus oraşele-porturi Chilia şi Cetatea Albă. În aceste oraşe, mărfurile vehiculate de negustorii Hansei (inclusiv cei din Liov, actualul Lviv din Ucraina) erau schimbate cu mărfurile aduse din Asia de către negustorii genovezi şi veneţieni. La întoarcere, aceşti negustori treceau prin Suceava, motiv pentru care plăteau taxe vamale consistente. În general, post 1989, „perioada moldovenească” din istoria oraşului şi judeţului Suceava a fost estompată (ocultată) de istoria Bucovinei de după 1775.

În acest an se împlinesc, în mod convenţional, 650 ani de la întemeierea Moldovei. Autorităţile române nu au anunţat încă nici un fel de demers concret în acest sens, în vreme ce autorităţile din Republica Moldova au anunţat deja un gen de măsuri în această privinţă.

Astfel, deputaţii din parlamentul de la Chişinău au adoptat pe 26 decembrtie 2008 un proiect de lege privind instituirea medaliei jubiliare „650 de ani de la întemeierea Ţării Moldovei”. Totodată, se are în vedere instituirea ordinului Bogdan Întemeietorul, ce urmează a fi conferit pentru „merite remarcabile în dezvoltarea şi consolidarea statalităţii Republici Moldova, contribuţia la renaşterea naţională, la consolidarea păcii civice, la instaurarea coeziunii şi concordiei în societate, armonizarea relaţiilor interetnice, precum şi pentru sporirea imaginii Republicii Moldova pe plan extern”. Aceste măsuri sunt luate, practic, de către conducerea Republicii Moldova în vederea „întăririi statalităţii” moldoveneşti şi a împiedicării oricărei posibilităţi de alipire ipotetică a sa la România. În fapt, preşedintele Vladimir Voronin a afirmat textual într-o cuvântare privitoare la necesitatea aniversării acestui eveniment că: „în pofida tuturor pretinşilor profeţi ai dispariţiei Moldovei ca stat chiar la începutul secolului XXI, această profeţie nu s-a materializat şi niciodată nu se va materializa”. Însă, Moldova lui Voronin reprezintă doar 36% din teritoriul Moldovei istorice, în vreme ce România deţine 46% din acelaşi teritoriu, restul de 18% aflându-se în componenţa Ucrainei (regiunea Cernăuţi, la care este ataşat şi Hotinul, zonele adiacente Chiliei şi Cetăţii Albe).

Considerăm că iniţiativa preşedintelui Voronin de a comemora 650 de ani de la întemeierea Moldovei merită a fi tratată cu toată atenţia de către autorităţile române, care ar manifesta o atitudine eronată dacă ar lăsa Republicii Moldova, integral, monopolul acestei aniversări.

Într-o epocă dominată măcar teoretic de descentralizare, considerăm că, la nivelul judeţului şi municipiului Suceava, readucerea în atenţia cititorilor a perioadei sale medievale – comparabilă cu istoria unor ţinuturi şi oraşe central-europene de dimensiuni mici şi mijlocii – reprezintă o datorie de onoare, atât faţă de aceştia, cât şi de istoria acestor locuri. În definitiv, acest fapt s-ar înscrie în strategiile de tip vest-european şi central-european de promovare a istoriei locale, în vederea valorificării sale din punct de vedere comercial şi turistic.”

Florin Pintescu, profesor,

Universitatea “Ştefan cel Mare”, Suceava

2 COMENTARII

  1. Cred că dl. profesor Pintescu are dreptate iar autorităţile româneşti repetă greşelile guvernărilor anterioare inclusiv ale celor interbelice care nu au răspuns corect agresivei propagande maghiare, spre exemplu, lăsându-i acesteia iniţiativa totală. Aniversarea celor 650 de ani de la întemeierea Moldovei a fost gândită de Voronin în mod corect şi plasată aşişderea într-un an electoral în care liderul sovietic de la Chişinău caută să perpetueze la infinit puterea bolşevicilor. Opinez că în caz că această aniversare s-ar fi sărbătorit şi în ţara noastră, „caimacul” ar fi fost luat de la gura ceştii cu cafea a lui Voronin şi ea ar fi avut un impact mult mai mare decât cea din Basarabia. Dacă aţi citit Istoria Moldovei scrisă de Vasile Stati şi v-a plăcut, vă rog să scrieţi câteva rânduri pe acest portal, d-le profesor de la Suceava.

  2. Cred ca este momentul ca Noii Golani sa initieze o actiune comuna in Romania si R.Moldova privind comemorarea ” documentara ” a Statuli feudal Moldova , subliniind istoria
    cu Muntenia .

LĂSAȚI UN MESAJ