Interes major al basarabenilor pentru referendum

0
46

Sursa: BBC ;

 

În Republica Moldova, pe 19 mai, în ziua referendumului privind demiterea preşedintelui suspendat al României, Traian Băsescu, la Chişinău vor fi deschise două secţii de votare.

basescu chisinau

Şi aceasta, în condiţiile în care Republica Moldova este o ţară în care se anticipează o prezenţă mare a românilor la referendum.

Un comunicat al Ambasadei României în Republica Moldova anunţă că secţiile de votare vor fi deschise la sediile consulatului şi ambasadei, începând cu ora 8 dimineaţa, şi se vor închide la ora 20.00.

Într-un interviu pentru cotidianul Flux, ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a lăsat să se înţeleagă că basarabenii cu cetăţenie română ar putea să treacă Prutul, în cazul în care sunt mai aproape de o localitate din România decât de Chişinău.

„Cetăţenii români pot vota şi în alte circumscripţii electorale decât cele în care-şi au domiciliul. În aceste condiţii, cetăţenii români nerezidenţi vor avea posibilitatea să voteze la secţiile de votare din România, dacă în ziua votării se află în România, au documente de identitate valabile şi nu au votat la altă secţie”, a declarat la Flux Filip Teodorescu.

Toţi cetăţenii români care votează vor completa o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că nu şi-au exercitat sau nu îşi exercită dreptul la vot în aceeaşi zi pe baza altui act de identitate.

Coridianul Flux l-a întrebat pe Filip Teodorescu de ce Ambasada României nu a deschis mai multe secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a evita aglomeraţia care s-a produs la ultimul scrutin organizat de România în 2004.

„Alta ar fi fost situaţia dacă ar fi fost posibil să se deschidă cele două oficii consulare la Bălţi şi Cahul. În acele condiţii, ar fi fost patru locaţii în zone diferite ale republicii, ceea ce ar fi condus la o sporire a numărului persoanelor care şi-ar fi putut exercita dreptul la vot”, a răspuns ambasadorul Filip Teodorescu.

BBC a solicitat un interviu Ambasadorului României la Chişinău, Filip Teodorescu pe tema votării la referendum, precum şi o reacţie din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Eram interesaţi să aflăm dacă România a solicitat deschiderea mai multor secţii de votare, în afara celor două, şi ce a răspunsul Minisetrul de Externe, în condiţiile în care ar fi fost depusă o astfel de cerere.

Nici într-un caz, nici în celălalt nu am primit nici un răspuns.

Interes major

Foarte mulţi dintre basarabeni sunt la curent cu tot ce ţine de acest referendum şi cred că el va avea impact şi asupra relaţiilor de viitor dintre România şi Republica Moldova.

„Are o importanţă foarte mare pentru că, după cum ştim, Băsescu a acordat importanţă relaţiilor cu Republica Moldova”, spune un tânăr.

„Pentru noi nu cred că are foarte mare importanţă, deoarece suntem două state diferite, cu legislaţie diferită”, a declarat o femeie.

În timp ce clasa politică din Republica Moldova a adoptat o atitudine neunivocă faţă de referendum, mai multe organizaţii civice şi-au declarat deschis sprijinul pentru Traian Băsescu.

Dintre politicienii de la Chişinău doar liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a anunţat tranşant că-l susţine pe Traian Băsescu. Alţi lideri politici au evitat să se pronunţe.

„Este un moment al adevărului pe care românii trebuie să-l la preşedintele Traian Băsescu”, spune un tânăr.

„Cred că este binevenit în special pentru populaţia care-l susţine pe Traian Băsescu şi cred că va câştiga, deoarece populaţia îl iubeşte”, este de părere o femeie.

„Domnul preşedinte al României trebuie să deţină şi mai departe funcţia sa”, opinează un bărbat.

„Va fi un referendum cu succes. Traian Băsescu va câştiga şi va reveni la funcţia sa”, spune un altul.

Ce cred oamenii simpli?

Care este însă importanţa acestui referendum pentru Republica Moldova?

„Se vor deschide noi perspective pentru moldoveni. Cred că va fi spre succes”, spune un bărbat, iar altul adaugă „Cred că viitorul României depinde de preşedintele suspendat. Actualele partide din România nu cred că vor putea face o imagine bună, în viitor, României”.

Traian Băsescu pare să se bucure de popularitate printre basarabeni.

Mai toţi cei întrebaţi pentru ce ar vota dacă ar fi cetăţeni români, spun că l-ar susţine pe preşedintele suspendat.

„Ce fel de întrebare? Pentru Băsescu!”

„Cu Băsescu. În primul rând este un om foarte bun. De când domnul Băsescu este preşedinte, legăturile dintre Moldova şi România s-au îmbunătăţit şi cred că, în continuare, vor fi şi mai bune”.

„Cu Traian Băsescu, pentru că mi s-a părut că a fost bine în România atât timp cât a fost la putere”.

„Cu Băsescu, pentru că îmi place chiar”.

Conform Ministerului Afacerilor Externe al României, aproximativ 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au obţinut până în 2007 şi cetăţenia română.

Nu toţi se mai află în Republica Moldova, iar datele statistice arată însă că la ultimele alegeri au votat aproximativ 2.600 dintre ei.

basescu basarabia

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVector Est
Articolul următor195 de ani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ