Interpretul norvegian Torstein Sodal face lobby pentru Moldova prin cantec

1
66

Fiind impresionat de oamenii din Republica Moldova, un interpret norvegian canta in Norvegia un cantec despre tara noastra. Piesa, numita „Vantul din Est”, s-a clasat pe locul doi la preselectia nationala din Norvegia pentru concursul „Eurovision-2008”, transmite Agentia DECA-press.
Interpretul norvegian este Torstein Sodal. El a venit pentru prima data in Republica Moldova acum cinci ani pentru a participa la concertul pentru copiii cu dizabilitati „Inca o fata zambitoare”. De atunci, a mai fost in Republica Moldova inca de sapte ori.
„Este foarte important sa povestesti oamenilor o istorie atunci cand canti. Eu am ales sa povestesc tuturor despre Republica Moldova si despre momentele traite alaturi de moldoveni si copiii cu dizabilitati. Am compus cantecul „Vantul din Est” pentru a vorbi publicului norvegian despre cultura si atmosfera de aici. Sunt asaltat de intrebari de genul: ce este Moldova? Unde este? Ce este acolo? Unii chiar nici nu au auzit despre o astfel de tara. Si atunci le dau mai multe detalii despre aceasta tara mica, dar minunata, din Estul Europei”, povesteste Torstein Sodal.
Textul cantecului nu contine cuvantul Moldova, dar cuvintele povestesc despre „vantul”, adica cultura, din Europa de Est, care se face tot mai simtit in Europa de Vest, in acest mod lumea devenind tot mai mica. „Noi, cei din vest, ar trebui sa invatam de la moldoveni sa fim mai deschisi, mai calzi. Anume la aceasta indeamna cantecul meu”, spune norvegianul.
Interpretul mai spune ca atunci cand a participat la preselectia nationala pentru „Eurovision-2008” nu a avut un public in fata sa si era nevoit sa comunice cu camera de luat vederi. „Pentru a putea explica mai multe despre vantul care bate din Europa de Est, mi-am imaginat ca in fata mea este Victor Pocnea, un copil cu dizabilitati de la orfelinatul din Orhei. Eu l-am cunoscut acum cinci ani si am cantat un duet in limba romana alaturi de el”, sustine Torstein Sodal.
Prietenul lui Torstein, Victor Pocnea, spune ca este multumit ca, desi interpretul norvegian vine rar in Republica Moldova, imbratisarile lui ii inlocuiesc imbratisarile unui tata pe care nu-l are. „A fost la noi, la orfelinat, si a jucat fotbal cu noi, mi-a adus o piesa muzicala, care insa nu se potriveste cu vocea mea. Cand va veni la anul, sper sa-mi aduca o piesa compusa special pentru mine”, spune discipolul orfelinatului din Orhei.

http://www.deca.md/?cat=ist_din_mold&id=1401

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ