INTERVIU: „Până în 2018 va avea loc UNIREA României cu Basarabia”

0
61

533498_103131429854766_761359556_n Dată fiind amploarea crescândă a curentului unionist şi desfăşurarea celei mai mari acţiuni de strângere de semnături din ţară, am discutat cu preşedintele organizaţiei care a lansat sloganul şi proiectul „Aducem Basarabia acasă”. Marius Dorin Lulea conduce Platforma Civică Acţiunea 2012, un grup de asociaţii care, prin sprijinul majoritar al voluntarilor, speră că va duce la bun sfârşit „sarcina pe care generaţia noastră o are în momentul de faţă” – unirea României cu Basarabia.

“Ȋn România nu există o platformă civică peste nivelul celei pe care o coordonăm acum”

Reporter: Ce înseamnă Platforma Civică Acţiunea 2012?

Marius Lulea: Ȋn mod oficial, Acţiunea 2012 este o platformă civică formată din peste 30 de asociaţii nonguvernamentale atât din ţară, cât şi din Europa, SUA sau Canada. Acele asociaţii care au un manifest deschis pentru unirea dintre cele două state româneşti. Spun în mod oficial pentru că neoficial, dincolo de cele peste 30 de organizaţii, sunt mult mai mulţi voluntari care nu fac parte dintr-o anumită asociaţie, ci pur şi simplu sunt adepţii ideii şi atunci sunt membri de sine stătător. In România nu există o platformă civică peste nivelul celei pe care o coordonăm acum. Avem permanent peste 1.000 de oameni care sunt voluntari activi. De un an de zile am început să ne organizăm şi prin filialele locale. Ţelul nostru principal, de fapt singurul ţel, este unirea dintre cele două state româneşti. Curentul există de vreo 6 ani, iar Acţiunea există şi în Republica Moldova şi în România. Foarte mulţi dintre tinerii noştri s-au aflat în stradă când a căzut regimul Voronin. Foarte mulţi dintre ei au vrut să meargă acolo, dar nu au mai avut ocazia pentru că au blocat vama. Ȋncercăm prin ceea ce facem să anulăm graniţa care este acum pe Prut. O graniţă nedreaptă.

Reporter: Cum?

Marius Lulea: Proiectul aflat acum în desfăşurare se numeşte „Aducem Basarabia acasă”. Este un proiect care implică peste 1.000 de voluntari în toată ţara. Numai în Bucureşti sunt aproape 300 de voluntari. Ce înseamnă acest proiect? Este vorba despre o lege, prima iniţiativă cetăţenească din România care va fi dusă în Parlament. Este o lege promovată de societatea civilă. Ȋncercăm să ducem în Parlament o lege în perspectiva unirii. Cele 3 obiective majore sunt: 1. înfiinţarea unui departament special în subordinea premierului care să se ocupe de problema unirii Basarabiei cu România. Acest departament a existat în Germania Federală şi există acum în Coreea de Sud. 2. extinderea dreptului de cetăţenie asupra tuturor cetăţenilor Republicii Moldova doar pe baza unei simple declaraţii că sunt etnici români. 3. stabilirea dreptului de muncă în România. Moldovenii să aibă posibilitatea să lucreze acolo unde există locuri de muncă pentru că preferăm ca cetăţenii vorbitori de limba rusă din Bălţi să vină să lucreze la Suceava, care este mult mai aproape, şi să-şi schimbe percepţia despre România, decât să se ducă în Rusia care se află la 600-700 de kilometri distanţă.

R:. Asociaţii din Europa, SUA şi Canada?

M.L.: Să ştiţi ca diaspora este foarte implicată. Sunt foarte mult asociaţii româneşti din diaspora care s-au implicat în acest demers. Cred ca cei care pleacă sunt uneori mult mai responsabili şi urmăresc mult mai de aproape tot ce se intâmplă pe marginea acestui subiect. Fiind plecaţi, cred că văd altfel lucrurile şi înţeleg altfel românismul. Şi cu ajutorul lor am reuşit să realizăm cea mai mare mişcare civică.

R.: Lăsând la o parte considerentele istorice, care ar fi avantajele unirii pentru cele două state?

M.L.: Aici există mai multe lucruri de luat în considerare. Practic, dacă va intra în vigoare şi noi sperăm să intre de la 1 ianuarie 2014, această lege va schimba percepţia moldovenilor despre România pentru că acolo sunt 200 de ani de propagandă. Mulţi nu au părăsit graniţele Republicii Moldova şi cred în propaganda împotriva românilor. Pe de altă parte, însă, în Republica Moldova, tot ce înseamnă elită este pro-români şi pro-europeni. Partea proastă este că marea majoritate a politicienilor de acolo vor să îşi păstreze privilegiile pe care le au. Societatea politică este undeva cam la o Românie acum 15 ani, fără să exagerez. Am mers acolo de multe ori. Chiar dacă ei ar vrea în sinea lor unirea sau se gândesc la această cale europeană, buzunarul le dictează. Nu au responsabilitate socială faţă de cei care îi reprezintă. Foarte mulţi vorbesc despre lipsa responsabilităţii sociale a politicienilor din România. Vă spun că acolo există un alt grad de iresponsabilitate al politicienilor.Ȋn ceea ce ne priveşte pe noi, să ne gândim că statul român va da puţin, dar va primi mai mult. Moldovenii vor plăti impozite şi statul român va încasa mai mult. Republica Moldova are în schimb mare potenţial agricol. De exemplu, în momentul în care s-ar uni cele două state, potenţialul agricol al României creşte cam cu 30%. Să nu uităm că din toată România, regiunea Transilvaniei nu este foarte prielnică pentru agricultură pentru că acolo sunt podişuri şi nu există culturi aşa cum sunt în zona Olteniei sau Moldovei. Vorbim de Carpaţi care nu au potenţial agricol, iar Republica Moldova este una dintre zonele cu un potenţial agricol uriaş. Cu cât ne apropiem de Ucraina, potenţialul agricol rămâne constant. Drept dovadă este interesul Europei pentru a se extinde în zona respectivă. România dispune de bani pentru că o mare parte a banilor sunt bani europeni şi este capabilă să se extindă spre noi pieţe. Avantajele pentru fiecare individ sunt evidente. Vorbim de securitate pentru cetăţenii moldoveni, libertatea de exprimare care în acest moment nu poate fi garantată şi, poate cel mai important dintre ele, bunăstarea. Ȋn mod egal putem vorbi de civilizaţie, cultură…

Interviul integral poate fi găsit aici.

Sursa: www.ghimpele.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ