Intimidări la Chişinău de Ziua Unirii

0
99

De pe blogul http://zombiecranberries.wordpress.com/

O elevă în ultimul an de liceu a fost interogată de doi poliţişti în timpul orelor (!), pentru că a participat la o acţiune a filialei Partidului Liberal (PL) din Ungheni de comemorare a celor care au votat Unirea Basarabiei cu România acum 89 de ani. Un bătrânel de 90 de ani, participant şi el la acel eveniment, a fost intimidat de o doamnă care l-a urmărit până la gară, din aceeaşi cauză.

Adriana Dumitrache era luni la ore când directorul liceului a venit şi a luat-o la el în birou unde o aşteptau doi poliţişti. „Cei doi m-au întrebat ce-am făcut, de ce am mers acolo, cine m-a luat, cât mi s-a plătit. M-au pus să scriu explicaţie. Sunt membru al organizaţiei PL şi am comemorat strămoşii noştri care au înfăptuit Marea Unire. Totul a fost legal”, a declarat pentru JURNAL Adriana.

Trupe speciale de la Chişinău

Şi Ion Efrem, 90 de ani, din satul Măgurele, acelaşi raion, a fost acostat de o doamnă desprinsă din „civilii” trimişi să stea cu ochii pe participanţii la acţiune care l-a însoţit până la gară. Aceasta a încercat să-l sperie, spunându-i că „mai are de trăit vreo două zile” şi că nu ar trebui să meargă „pe la mitinguri”. Potrivit preşedintelui filialei Ungheni a PL, Anatol Arhire, de 1 decembrie, la Ungheni au fost trimise trupe speciale de la Chişinău să urmărească tot ce se întâmplă. Persoanele erau îmbrăcate în civil şi filmau evenimentul. Într-o declaraţie a organizaţiei, aprobată marţi, se spune că aceste acţiuni sunt „ilegale” şi se înscriu în „arsenalul deja cunoscut al puterii actuale a statului de intimidare şi anihilare a democraţiei în R. Moldova”.
Comisarul minte?

Solicitat de JURNAL, comisarul raionului Ungheni, Ghenadie Crăcan, a spus că în cazul elevei a fost vorba doar de nişte „explicaţii”. Referitor la faptul că poliţiştii nu aveau dreptul să scoată liceana de la ore, Crăcan susţine că „era pauza cea mare” şi „explicaţiile au fost luate în prezenţa profesoarelor”. „Nu că nu are dreptul să participe la mitinguri, dar trebuia să vedem dacă s-a dus benevol sau a fost obligată de profesori. Dacă participă minori la aceste mitinguri, trebuie să verificăm”, zice comisarul. Potrivit acestuia, în acea zi nu au venit trupe speciale de la Chişinău, dar de filmat s-au ocupat „alte servicii”. Directorul Liceului „Mihai Eminescu”, Nicolae Braşoveanu, ne-a spus, însă, că poliţiştii „şi-au îndeplinit funcţiile”. „Eu mi-am cerut voie de la profesoară s-o scot de la oră. Tocmai sunase la lecţie şi nu a durat mult”, zice directorul (!).

Acţiuni de Ziua Unirii

Săptămâna trecută, în R. Moldova au fost organizate mai multe evenimente prilejuite de Ziua Unirii de acum 89 de ani. La 30 noiembrie, Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a organizat, la Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latină”, un recital de cântece şi poezii consacrate Zilei Unirii, iar sâmbătă, la Soroca, a avut loc un miting cu acelaşi prilej. Membrii şi simpatizanţii PL au organizat în centrul capitalei un miting cu ocazia Zilei Marii Uniri la care au participat în jur de 400 de persoane.

Vreau să adaug ca şi în Chişinău au existat intimidări în cadrul a cel puţin 3 licee(de astea eu am aflat, dar să nu uitam că multe alte ştiri de genul asta sînt ascunse).

Se ştie că în liceele şi scolile capitalei, cât şi pe internet au fost răspândite anunţurile cu evenimentele ce urmau să fie organizate pe 1 Decembrie, în scuarul teatrului de Opera şi Balet. Elevii anumitor licee din capitală s`au inteles ca, fiecare, să se adune în faţa şcolii, şi împreună să meargă, în coloană, spre monumetul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la depunere de flori, după care în scuar.

copil12.gif

În unul din liceele respective a venit reprezentantul comisarului poliţiei de sector, în ziua de 30 noiembrie, vineri, cu tot cu nişte cereri scrise pentru 3 elevi din cadrul liceului, cei care au şi`au scris numele pe anunt in caz ca sint unele intrebari sau propuneri, in ziua de 30 noiembrie, vineri. Actele de care zic le vedeţi mai jos:

cerere_.jpg

Pe lângă asta, poliţistul a avertizat , cum că, dacă se organizează un marş(prin asta întelegându`se mai mult de 10 persoane pe o distanţă de 10 metri) , liceul va avea probleme în trecerea acreditării(recent el fiind supus unor controluri, normale, care vin o dată la caţiva ani, din partea aşa numitor comisii de acreditare). La fel, unul din elevi, care urma să plece peste 2 zile la o conferinţă internaţională, a fost avertizat că, dacă sâmbătă dimineaţa, strânge elevii în faţa liceului, va avea probleme la obţinerea vizei(şi au demonstrato cu articolul respectiv). Întrebat fiind “Dar ce avem voie să facem??”, poliţistul a răspuns invers “Nu aveţi voie să scoateţi/purtaţi tricoloarele nicăieri în afară de regiunea scuarului, unde OTPL au obţinut autorizaţie de la primărie”. Deci, pentru a purta normalul Roşu-Galben-Albastru ai nevoie de autorizaţie(!).

În cadrul unui alt liceu insă, un singur elev a fost chemat, la fel din timpul orelor în cancelarie, unde îl aştepta un alt poliţist, plus un agent al securităţii(!!). Elevul a fost la fel intimidat să participe la evenimentele de Ziua Unirii.

În al treilea liceu de care zic, nu s`a prezentat nici un reprezentant al poliţiei sau securităţii(sau mai bine zis, a fost ascuns destul de bine faptul ăsta). Puteţi citi articolul aici: http://theworldisacircus.wordpress.com/

De asemenea, în timpul desfăşurarii evenimentelor pline de emoţii, paşnice(!), securitatea a fost la putere: aproape oricare participant a fost fotografiat în prim plan, şi totul a fost filmat. Toti erau îmbrăcaţi in civil, inclusiv reprezentanţii poliţiei care au fost în cele 2 licee.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ