Între acasă şi acasă

0
64

Surse de lumină (LXXVIII)
610. Ne vom lupta alături de germani nu pentru interesele lor, ci pentru apărarea graniţelor noastre. Nu noi îi ajutăm pe ei, ci ei ne ajută pe noi.
Ion ANTONESCU, mareşal şi om politic român (1882-1946).
NOTĂ. Mareşalul a hotărât intrarea României în război, de partea Axei, pentru redobândirea Basarabiei şi a nordului Bucovinei. I. A. a fost aşa cum avea să-l definească preotul şi publicistul român basarabean Vasile Ţepordei: „mareşalul dezrobitor”.
611. Acaparatorul nu apucă niciodată prada ca s-o dea înapoi de bună voie.
Iftene POP. Basarabia din nou la răscruce. „Demiurg”, 1995.
312. Basarabia cui o laşi? Te-ai gândit oare că peste maximum 50 de ani acolo n-o să mai fie un singur om care să vorbească româneşte? Îţi dai tu seama ce înseamnă Dardanelele încăpute în mâna ruşilor? Peste mai puţin de o sută de ani, ţara noastră n-ar mai exista.
Al. BRĂTESCU-VOINEŞTI, scriitor român (1868-1946).
NOTĂ. Acestea sunt temerile unui scriitor şi om politic, împărtăşite în „A III-a scrisoare lui Mihail Sadoveanu” (Vezi cartea „Fărâmituri”)…
Bine-a zis cine-a zis: Rusul, când aude de Bosfor şi de Dardanele, începe să… bosforăie şi-l apucă … dârdâielile!
613. Ruşii nu au reuşit să admită evidenţa superiorităţii Occidentului. De vreme ce nu puteau concura cu el, în termeni occidentali, ei au recăzut în intoleranţă, în dogmatism şi au respins civilizaţia occidentală în întregime. În curând, atitudinea rusească faţă de Occident s-a întrupat în ură …
Ion RAŢIU. Moscova sfidează lumea. „Românul liber”, 1990.
NOTĂ. Bine, bine, ruşii urăsc Occidentul din motive … „fabulistice”: Vulpea, când n-ajunge la struguri, zice că sunt acri! Din aceleaşi motive îi urăsc şi pe români (tot occidentali!). Dar de ce îi urăsc pe români „moldoveniştii”? E clar de ce: pentru că sunt slugi ai ruşilor!
614. Acum se vâră cnutul
în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul,
că, vii, nu o primim!
Andrei MUREŞANU. Un răsunet (Deşteaptă-te române).
NOTĂ. Mulţi cred că cnutul e de provenienţă pur rusească. Nu este adevărat! Acest instrument de tortură şi de teroare a fost moştenit de ruşi de la tătari şi s-a bucurat de „înalta apreciere” a lui … Lenin: „Eto lucişee cito ostavili nam tatarî” (Este lucrul cel mai bun care ne-a rămas de la tătari).
615. Viitorul miroase a piele rusească, a sânge, a ură şi a lovituri de cnut (bici).
Heinrich HEINE. 1842.
616. Revoluţia rusă a fost înfăptuită de o bandă de intelectuali sub conducerea lui Lenin, principalul lor teoretician. (…) Spre sfârşitul anilor 30, mulţi intelectuali începeau să înţeleagă că revoluţia era un dezastru.
Saul BELLOW, romancier american, laureat al Premiului Nobel (1976).
617. Dictatura este o patimă necesară a nulităţilor. Lipsiţi de concepţiuni vaste şi de cunoştinţe solide, uzurpatorii de reputaţiune se tem cu tot dreptul de a întâlni cumva în cale nişte capete mai fericite; aceasta-i îndeamnă a suprima cu brutalitate orice manifestare de independenţă.
Bogdan Petriceicu HASDEU
618. De-am strigat apoi,
că eşti a noastră,
tânără, întreagă şi pe veci,
m-au închis între pereţii reci
şi mi-au pus zăbrele la fereastră.
Andrei CIURUNGA. Ţara mea de dincolo de ţară.
NOTĂ. Andrei Ciurunga are în vedere Basarabia, fecioara răpită de balaurul roşu…
619. Minciuna „istorică” nu consolidează, ci subminează statalitatea.
http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20967&cat=Editia de Vineri&rub=Cultura&num=22

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ