Investiţiile în zonele economice libere din R.Moldova au depăşit 91,6 mln USD

0
71

Volumul total al investiţiilor efectuate în zonele economice libere, pe întreaga perioadă de activitate a acestora, a însumat la 1 aprilie curent – 91,6 mln USD, dintre care, în primul trimestru al acestui an, au fost investite 3,4 mln USD, conform datelor Minsiterului Economiei şi Comerţului.

Cea mai mare cotă a investiţiilor, de 38%, continuă să revină Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chisinau”.

În prezent, în R.Moldova activează şase zone libere.

Ministerul precizează că, în ianuarie-martie 2007, volumul vânzărilor nete de producţie industrială fabricată de rezidenţii zonelor libere s-a micşorat cu 8,9% faţă de perioada respectivă a anului 2006 şi a constituit 244,3 mln lei. Scăderea a fost condiţionată de suspendarea exportului producţiei vinicole în Rusia şi majorarea preţurilor la resursele energetice.

Cele mai evidente diminuări, de 80%, au fost înregistrate în Parcul de Producţie „Valkaneş”, principalul fel de producţie al căruia este fabricarea vinului, şi în ZAL „Expo-Business-Chişinău”, unde scăderea volumului de producţie a fost de 40%.

Din volumul total al producţiei comercializate, exportul a însumat 178,8 mln lei sau 73,2%. Pe piaţa internă a R.Moldova au fost vândute mărfuri în valoare de 37,8 mln lei (15,5%), restul producţiei în sumă de 27,4 mln lei (11,2%) fiind comercializată pe teritoriul zonelor libere.

Concomitent, în unele zone au fost înregistrate creşteri a volumelor de producţie, faţă de trimestrul I al anului 2006. În particular, în zona „Ungheni-Business” sporul a fost de 42,3%, în „Tvardiţa” – de 22%.

Totodată, ministerul atestă o diversificare a sortimentului de producţie industrială. Astfel, productia băuturilor alcoolice, tradiţional dominantă, a început să cedeze poziţiile în favoarea unor altor activităţi. În particular, a fost lansata producerea a 10 tipuri noi de produse, cum ar fi – module electronice, ambalaje pentru bijuterii, articole de confecţii, articole de parfumerie.

Pe parcursul primelor trei luni din acest an, rezidenţii zonelor libere au produs aparate electronice şi arzătoare de gaz în sumă de 3,5 mln lei (de 3,1 ori mai mult decât în perioada similară a anului 2006), mobilă în sumă de 3,6 mln lei (de 2,8 ori mai mult), 285 tone peliculă din polimeri (cu 9% mai mult), 6,2 mln metri pătraţi de covoare (de 2,2 ori mai mult).

La capitolul producţie industrială, lider absolut rămine a fi ZEL „Ungheni-Business”, care este urmată de ZAL „Expo-Business-Chisinau”. În primul al acestui an, ponderea producţiei fabricate în „Ungheni-Business” a constituit 62,9% din volumul total al producţiei fabricate de cele şase zone libere.

Conform datelor Ministerului Economiei şi Comerţului, la 1 aprilie a. c. pe teritoriul celor şase zone economice libere din R.Moldova erau înregistraţi 128 de rezidenţi, din care circa 45% revin zonei „Expo-Business-Chişinău”.

http://www.basa.md/?c=news&id=313473#313473

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ