Iohannis, mesaj pentru diaspora cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

0
431

Astăzi, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, care se celebrează în ultima duminică din mai începând cu anul trecut, Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj diasporei care a vizat și Republica Moldova și Bucovina de Nord. 

Iohannis a cerut Guvernului elaborarea unei Foi de Parcurs pentru a se fructifica mai bine potențialul românilor aflați înafara granițelor țării, aceștia fiind, în opinia Șefului Statului, o prioritate națională. Președintele a spus că „Ştiu că prin muncă, tenacitate, ambiţie şi curaj, voi, românii plecaţi în afara graniţelor, aduceţi valoare comunităţilor în care trăiţi şi faceţi cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre. În acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o «prioritate naţională» în mod real. Astfel, nu vom irosi potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume, conform Mediafax.

Acesta s-a referit apoi chiar la românii din Republica Moldova și, respectiv, din Bucovina de Nord spunând că „Pe unii români circumstanţe istorice nefericite i-au despărţit de ţară şi este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-şi păstra identitatea, tradiţiile şi cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască şi muncească peste graniţe trebuie să-i susţinem pentru ca drepturile şi libertăţile să le fie apărate”.

Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi «buni români», să construiţi, să fiţi uniţi, să vă apăraţi valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, aşa cum ne-o dorim. La mulţi ani români, de aici sau de departe!” a concluzionat Președintele această spicuire cu scop de încurajare.

Surse: Mediafax.ro, infoprut.ro

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ