Pelivan Gheorghe Ion

5
103

Ion Gheorghe Pelivan (n. 1 aprilie 1876, s. Răzeni, judeţul Lăpuşna; d. 25 ianuarie 1954, Sighet) a fost un militant de vază al mişcării de eliberare naţională din Basarabia, om politic, publicist, apărător şi promotor al limbii române, animator al vieţii culturale.

Biografie

Ion Gheorghe Pelivan s-a născut la data de 1 aprilie 1876 în satul Răzeni (pe atunci judeţul Lăpuşna, acum raionul Ialoveni). A absolvit Seminarul Teologic din Chişinău (1898) şi Universitatea din Dorpat, Facultatea de Drept (1903).

Personalitate politică importantă, a dus o activitate febrilă împotriva rusificării Basarabiei de către imperiul ţarist, locţiitor de judecător al oraşului Bălţi şi creatorul primei grupări naţionale din acest oraş, iar mai tîrziu şi deţinutul politic.

S-a stins din viaţă în închisoarea Sighet la 25 ianuarie 1954. Datorită activitaţii sale, judeţul Bălţi a fost primul judeţ din Basarabia, care în 1918 s-a pronunţat pentru Unirea Basarabiei cu Romania.

Sursa: Razeni.md

5 COMENTARII

  1. Domnilor scrieti de unde ati preluat materialul caci altfel putem sa va dam in judecata pentru drepturile de autor !Acest articol a fost publicat in cartea razeni vatra vesniciei semnat de Pelivan valeriu si Pelivan Adrian

  2. Alexandru Vaida-Voevod nu a fost niciodata ortodox.Mai mult, a fost innobilat cu titlul de Principe de Vatican, devenind astfel,doar al doi-lea roman la acest nivel, alaturi de Brancoveanu.Oare, chiar vom mai crede ca acesta din urma a patit ce a patit doar de dragul ortodoxiei?

  3. Salut! Îmi pare bine că ești un băiat foarte de treabă. Și îmi pare și mai bine că ești rudă cu Ion Pelivan. Că dacă ești un patriot al neamului asa cum a fost si strabunelul tau, atunci ,,jos palaria,, ……….

LĂSAȚI UN MESAJ