Ion Petrescu: În primul rând, teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost desprins de România prin ocupaţie militară, nu prin referendum.

0
211

Momentul trecerii din stânga în dreapta Milcovului, de azi, a unor subunităţi americane a devoalat atât primitivismul unor pigmei politici din stânga Prutului, cât şi perceperea romantică a prezenţei Unchiului Sam pe pământul românesc din dreapta Nistrului. Bomboana pe coliva aroganţei unor dâmboviţeni a fost reactivarea, după Sf. Paşti, a cădelniţei antiunioniste, în buna tradiţie a defetismului celor ce îşi fac din asta un titlu de glorie.

Câteva lucruri se cuvin a fi lămurite. Nu este prima participare a unor militari americani, pe teritoriul României răsăritene, la antrenamente comune cu cei ce apără Tricolorul între Prut şi Nistru. Exerciţii comparabile au mai fost, la nivel de pluton şi companie, inclusiv cu participarea unor militari din dreapta Prutului, în baza unui firesc parteneriat între ţări membre ale NATO şi state care aspiră la integrarea în comunitatea care are drept stindarde recunoscute libertatea, nu asuprirea, egalitatea, nu diferenţe inventate de propaganda imperială, independenţa, ca o stare de fapt, nu ca un pretext pentru integrarea în comunitatea fostelor state sovietice, integritatea teritorială reală, nu cea amputată de dislocări forţate, manu militari, numite, pentru prostirea celor mulţi, unilateral informaţi de televiziunile răsăritene, Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, mai nou Republicile Populare, vorba vine, Doneţk şi Lugansk.

Cei 200 de militari din Regimentul 2 Cavalerie al SUA constituie, însă, prima prezenţă semnificativă ca mărime a efectivului implicat, ca număr al blindatelor, al altor maşini specifice acţiunii geniştilor care vor coopera cu camarazi din armata de peste Prut, mică, dar dârză.

Da, este primul exerciţiu de tipul show of force, cu trecerea demonstrativ, a unor blindate expuse publicului tocmai pentru a invita pe cei vizaţi să îşi tempereze un anumit tip de discurs. Este pentru prima oară când, de 9 mai, în timp ce la Tiraspol se va defila, ca de obicei, după model sovietic, în Chişinău vor fi la vedere blindate americane.

Este un semnal public, clar, de confirmare a faptului că dacă discuţia despre reunificarea celor două state româneşti va mai continua, în privinţa locului landului dintre Prut şi Nistru, pe harta Europei, aici, cu toată neutralitatea invocată, cu disperare, de apostolii trecutului, nomina odiosa, europenii dintre Ucraina şi România, aşa cum am mai scris, beneficiază, de facto, de un protectorat american, până mai ieri marcat de low visibility/vizibilitate minimă, acum scos pe prima scenă a Chişinăului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, chiar de 9 mai.

Numai neinformaţii ar putea ignora mesajul implicit, conform căruia interesul strategic al celor de la Pentagon, care acţionează în baza aprobării preşedintelui SUA, a impus o asemenea demonstraţie de forţă / show of force, inclusiv imagologică. Restul sunt detalii tehnice ce ţin de invocata şi necesara deminare a dispozitivelor explozive, rămase te miri unde, după încheierea războiului din Transnistria.

Primul personaj care a căzut în capcana propriei necunoaşteri a realităţilor comunităţii euroatlantice a fost europeanul Igor Dodon, cel ce a scris, infantil, pe pagina lui de facebook:

„Deputaţii socialişti, împreună cu activiştii socialişti, au blocat punctul de trecere în Republica Moldova prin vama Suculeni, astfel verifică documentele soldaţilor şi echipamentelor NATO”.

Citește articolul integral aici !

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ