Istoria integrată, criticată de UE

0
60

Cand tocmai incepeau sa se bucure ca au reusit sa expulzeze, fara proteste zgomotoase, „Istoria Romanilor” din invatamantul din Basarabia, autoritatile de la Chisinau au primit o riposta din partea Comisiei Europene, transmite Radio Deutsche Welle citat de DECA-press. Expertii europeni sustin ca manuale de „Istorie integrata” scrise in perioada guvernarii comuniste promoveaza antiromanismul si neaga adevarul istoric despre identitatea moldovenilor. A trecut mai bine de un an de cand disciplina „Istoria romanilor” nu mai este predata in invatamantul din Republica Moldova. Aceasta a fost inlocuita cu „Istoria integrata” – un manual contestat nu doar pentru greselile gramaticale foarte multe pe care le contine, dar, in primul rand, pentru ca prin acesta comunistii incerca sa manipuleze noua generatie in speranta ca vor reusi sa mentina la putere un regim comunist in Republica Moldova si dupa disparitia fizica a electoratului pro-comunist imbatranit.

Comisia Europeana impotriva rasismului si intolerantei a publicat ieri un raport despre Moldova in care se mentioneaza ca „reforma predarii istoriei a devenit o problema politica sensibila datorita, mai ales, conexiunilor cu identitatea nationala. (…) Noile manuale au fost criticate pe motiv de favoritism politic si de negare a adevarului istoric privind identitatea moldovenilor, in special cand este vorba despre rolul identitatii romanesti si chiar pe motive de sentimente antiromanesti”, se mentioneaza in raportul, citat de Radio DW.
Documentul aminteste si de protestele din 2006 ale elevilor si profesorilor impotriva introducerii cursului de „Istorie integrata” si de continutul noilor manuale. Protestatarii afirmau atunci ca manualele prezinta istoria intr-un mod distorsionat, in special capitolele ce tin de Unirea de la 1918. Ministerul Educatiei de la Chisinau a creat atunci un comitet special pe langa Academia de Stiinte care urma sa examineze toate sesizarile profesorilor.

Expertii europeni atrag, insa, atentia ca „la data publicarii raportului acest comitet inca nu-si pregatise concluziile si recomandarile”.

Potrivit Radio DW, o alta problema legata de continutul manualelor de istorie este, in opinia expertilor europeni, „lipsa de referinte la istoria si cultura minoritatilor nationale, chiar daca autoritatile au crezut ca ameliorasera situatia prin noile manuale de istorie”.
Comisia Europeana impotriva rasismului si intolerantei recomanda autoritatilor moldovene sa ia toate masurile „pentru eliminarea, din manualele de istorie a tuturor materialelor rasiste sau care incurajeaza stereotipurile, intoleranta si care prejudiciaza grupurile minoritare”.

De asemenea, expertii europeni solicita reevaluarea manualelor scolare prin eliminarea din continutul lor a materialelor discriminatorii.

Ministerul Educatiei de la Chisinau nu a formulat inca o pozitie fata de raportul Comisiei.
Manualul „Istoria integrata”, care, in opinia profesorilor de istorie, reprezinta o inchegare nesistematizata si tendentioasa a „Istoriei universale” si „Istoriei romanilor” a fost scris de un grup de istorici catalogati de presa necomunista de la Chisinau ca „scribi ai guvernarii rosii”.
Unele medii de informare au scris ca autorul din umbra al acestei dubioase carti ar fi chiar controversatul istoric Vasile Stati, autorul mincinosului „dictionar moldovenesc-romanesc”. Mai multe scoli si licee din Republica Moldova au refuzat sa primeasca noile manuale pentru editarea carora Guvernul a cheltuit milioane de lei moldovenesti – bani publici, transmite Radio Deutsche Welle.

http://www.voceabasarabiei.com/html/0001.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ