Istoric al Transnistriei

0
127

Incepand din sec. VI i. Hr., timp de cateva sute de ani, zona de la varsarea Nistrului in Marea Neagra era controlata de cetatea Histria. Burebista isi intinsese stapanirea asupra triburilor geto-dace dintre Siret si Nipru; de alfel, descoperirile arheologice in regiunea Niprului, existenta ceramicii specific getica.

Istoricul antic Strabon numea intinderea dintre Dunarea de Jos si Nipru „stepa getica”.

Populatie romaneasca va fi semnalata continuu la est de Nistru si in sec. XI – XIII.

In 1504, cade sub stapanirea Imperiului Otoma.
La 1574, Ion Voda Armeanul pomenea de ,,tara noastra a Moldovei de dincolo de Nistru”.
1557 – Tratatul de pace turco-polon consemneaza dreptul de folosinta al pastorilor valahi asupra campiei dintre Bug si Nistru.
1681 – Duca Voda devine ,,Despot al Moldovei si Ucrainei”, ceea ce insemna domnitor al Moldovei si hatman si administrator al Ucrainei, avand sub stapanire toate teritoriile dintre Carpati si Nipru. El a ridicat curti domnesti la Ticanova pe Nistru si Nimirov pe Bug.
Moldova continua pina la 1765 sa administreze si malul sting al Nistrului; conducerea Ucrainei, si implicit a actualei Transnistria, au mai detinut-o: Stefan Movila, Dimitrie Cantacuzino si Ene Draghici, iar cu mari functii au fost si Simeon Palis si Sandu Coltea.

1792 – In urma razboiului ruso-turc (1787 -1792), Transnistria este cedata Imperiului tarist, care isi schimba granita de pe Bug pe Nistru. In acea vreme, marea majoritate a populatiei era romaneasca.

Este intemeiat orasul Tiraspol, pe vatra vechiului sat romanesc Sucleia.
1812 – In urma razboiului ruso-turc (1806-1812), Rusia anexeaza teritoriul dintre Prut si Nistru – care de atunci, se va numi Basarabia. Va urma o intensa politica de rusificare si de colonizarea rusa si ucrainiana.
Totusi, in 1917, in Transnistria locuiau 700.000 de romani.
1918 – Basarabia revine la Romania
1924 – Dupa primul razboi mondial, Rusia a incercat sa redobandeasca Basarabia, prin orice mijloace. In acest scop, Stalin a dispus crearea, in Transnistria, a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneasca (RASSM). Decizia constituirii a fost luata la 12 octombrie 1924 de actre Comitetul Executiv Central al PC din Ucraina.

Planul se incadreaza in planul stalinist al „politicii celor doua popoare”. Conform ideologiei sovietice, Basarabia si Transnistria sunt locuite de poporul „moldovenesc” (diferit de poporul roman) si vorbesc limba „moldoveneasca” (diferita de limba romana); iar revenirea Basarabiei la Romania este calificata drept ocupatie imperialista.

Edificator este memoriul strict secret adresat CC al PC (bolsevic) din Rusia: „Republica Moldoveneasca ar putea juca acelasi rol de factor ploitico-propagandistic, pe care il joaca Republica Bielorusa fata de Polonia si cea Carela – fata de Finlanda. Ea ar focaliza atentia si simpatia populatiei basarabene si ar crea pretexte evidente in pretentiile alipirii Basarabiei la Republica Moldoveneasca (…). Unirea teritoriilor de pe ambele parti ale Nistrului ar servi drept bresa strategica a URSS fata de Balcani (prin Dobrogea) si fata de Europa Centrala (prin Bucovina si Galitia), pe care URSS le-ar putea folosi drept cap de pod in scopuri militare si politice” . ([i]Memoriul cu privire la necesitatea crearii RSSM[/i], traducere si prezentare de Anton Moraru, in [bCugetul[/b] (Chisinau), nr. 5-6,p.55), apud „Victor Barsan, [i]Procesul Ilascu[/i]).]

RASSM avea o populatie de 545.000 locuitori, capitala la Balta, iar teritoriul a fost impartit in 14 districte.
23 August 1939 – Protocolul secret al Pactului Molotov-Ribbentrop consfintea includerea Basarabiei si a Tarilor Baltice in sfera de influenta sovietica.

„3. Cu privire la Europa Sud-Estica, partea sovietica accentueaza interesul pe care-l manifesta fata de Basarabia. Partea germana isi declara dezinteresul politic total fata de aceste teritorii.
4. Acest protocol va fi considerat de ambele parti ca strict secret.”
([a href=http://www.unibuc.ro/eBooks/istorie/istorie1918-1940/13-1.htm target=_blank] www.unibuc.ro/eBooks/istorie/istorie1918-1940/13-1.htm[/a])

28 iunie 1940 – Basarabia, Nordul Bucovinei si Tinutul Herta vor fi anexate de catre URSS, ca urmare a protocolului secret Molotov-Ribbentrop si a rusinoasei cedarii de catre Consiliul de Coroana al Romaniei.
2 August 1940 – Crearea RSS Moldoveneasca, prin hotararea Sovietului Suprem al URSS. Aceasta cuprindea teritoriul de facto al RASSM plus Basarabia.
4 noiembrie 1940 – Prezidiul Sovietului Suprem al URSS hotaraste ca Sudul si Nordul Basarabiei, plus Nordul Bucovinei sa intre in componenta RSS Ucrainiene; iar o fasie din stanga Nistrului (din fosta RASSM) sa fie incorporata RSS Moldoveneasca.

Incepe o intensa politica de rusificare a Basarabiei.

In toamna lui 1940 apare „[i]Cuvintelnicu ortografic moldovenesc[/i]” de I.D.Cioban, prin care se impune o pseudo-limba „moldoveneascva” in locul limbii romane. Plecand de la un idiom transnistrean, vorbit de o populatie taraneasca izolata de tara-mama de 150 de ani, sunt inlocuite toate cuvintele de origine latina cu altele slave, sunt calchiate neologismele si numele proprii dupa limba rusa, sunt introduse multe cuvinte rusesti, etc.

Este modalitatea prin care Stalin a „creat” o republica, un popor si o limba: RSS Moldoveneasca, limba „moldovenesca” si poporul „moldovenesc”.
1941 – 1944 – Basarabia reintra in componenta Romaniei (care n-a formulat pretentii fata de Transnistria).
1944 – Dupa razboi, Basarabia este anexata din nou la URSS. Autoritatile sovietice vor supune populatia romaneasca la deportari in masa, executii, masacre, foamete organizata, deplasari de populatii. in locul populatiei romanesi, sunt adusi ucrainieni si rusi.

[b]300.000 persoane au fost deportate in Nordul Inghetat
Intre 1944-1948 au fost dislocate 250.000 persoane.
Intre 1946-1947 300.000 persoane au murit in urma foametei organizate
6 iulie 1949 – 11.342 familii deportate in lagarele din Siberia
Intre 1954-1964 300.000 persoane au fost deplasate in Rusia si Kazahstan.

Un genocid in urma caruia, 1/3 din populatia Basarabiei a fost exterminata.[/b]
1944 – 1989 – Transnistria este supusa unei intense politici de rusificare, de uniformizare, dezaradacinare si stergere a memoriei, mai puternica chiar decat cea din Basarabia. Este cultivata ura salbatica impotriva Basarabiei si Romaniei.

Conform propagandei sovietice, Romania era o tara „fascista”, tot ce era romanesc era fascist, dusman, demn de dispret si de ura, in timp ce basarabenii erau infatisati ca o rasa inferioara, lenesi, capitalisti, murdari.

Toate posturile de conducere bine platite erau destinate rusilor, romanii trebuind sa se multumesca numai cu posturi inferioare si prost platite. Au fost intarite in mod special 3 bastioane ale puterii sovietice: Tiraspol, Tighina si Rabnita.

NICIUN COMENTARIU

 1. în ceea ce priveşte posturile din zilele de astăzi, îmi vine a plânge, dar şi în timpul „independenţei” faţă de ruşi s-a păstrat aceeaşi situaţie.

 2. Familia mamei,din Tighina.La refugierea din Chisinau,s-a plecat cu un geamantan,in Rominia.P entru reunire,educati populatia sa VOTEZE unionisti,caci acesta este secretul.Amintiti-va de CUZA.Apoi,invatati de la unguri cum informeaza permanent occidentul,tipa ca sunt deznationalizati,lanseaza pe toate canalele chiar o istorie falsa,dar in favoarea lor.Faceti ca ei.Cati din Europa cunosc istoria voastra si tot ce patiti?Tipati,tipati agresiv permanent,tipariti pentru Europa istoria pamanturilor basarabene inca din stravechime ,sa se stie ca populatia romina este bastinasa iar ceilalti ,populatii stramutate de Stalin,(genial amestec de populatii,cu urmarile care se vad.),va oprima inca. Dar,vedeti ce faceti cu populatia buimacita care nu stie ce este;moldoveni,romini,ucraineni.

 3. Dinspre est nu a existat niciodata progres.Duritatea si lacomia dupa teritorii ce nu le-au apartinut niciodata s-a mostenit de la tari la stalin,hrusciov,brejnev,cernenko,antropov,putin etc.
  Genocidul populatiei romanesti de la Carpati la Nipru(nu Nistru) pe care l-au practicat acesti ticalosi este cumplit.
  Ghinionul nostru a constat in pozitionarea noastra geografica intre diverse imperii.Cel mai ticalos si cu repercursiunile cele mai grave asupra romanilor a fost si va ramane cel rus.

 4. dobitocilor!
  cum puteti sa vorbiti de populatia romaniasca pe teritoriu Trasnistriei daca Romania nu era inca formata ca tara, erau inca cele 3 principate, puteti sa vorbiti de populatia moldoveneasca .
  intrun cuvint sinteti Dobitoci,aici nu au trait si nici nu vor trai romani!!!!!!!!!!!!!!!!!
  roman=curva,nu au, nu au avut si nici nu vor avea niciodata demnitatea Lor, se stie di istorie de cine au fost subjugati sub aia sau cultat!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Bai nea separatist mai citeste istorie,se vede ca esti nou in spatiul acesta dintre Nistru si Bug sau dupa cum va este obiceiul sa manipulati adevarul.Din cite cunosc Poporul Trac(Geto-Dac) care apoi sa numit Roman exista in spatiul dintre Dunarea de mijloc si Nipru dupa timpul lui BUREBISTA,in acele timpuri voi nici nu existati ca stat,asa ca …

 6. Ptr separatistu iuri aliosa:
  -cand ai aterizat in Transnistria de prin stepele rusiei?
  -cate familii de romani au fost deportate in rusia ,kazahstan in locul lor aducandu-se, in locuinte facute de localnici,rusi europeni si asiatici,ucrainieni ?
  -de ce esti rus sau ucrainean de nu intelegi ca noi romanii am fost primii pe aceste meleaguri iar voi slavii ati ajuns cu mult mai tarziu fiind adusi de tarii lacomi si hoti de teritorii ?
  -de ce ne-ati ucis ,deportat ,inchis inaintasii nostri pentru singura vina ca nu erau ca voi si nu gandeau ca voi?
  -de ce te confunzi cu criminalul de stalin care numai rau a facut multor popoare?
  -am solicitat noi ca teritoriul Transnistriei sa intre in componenta Romaniei cum ati facut voi cu Basarabia,Bugeacul,Bucovina de Nord,Maramuresul de Nord ? Se spera in acele vremuri pe o decizie democratica a localnicilor.
  -esti un ticalos analfabet care ne atribui noua romanilor cuvinte urate cand de fapt voi slavii(conducerile din anii ’20,’30,’40 ) ati fost niste hoti ordinari si ati semnat pactul ribentrop-molotov cu hitleristii pentru a fura teritorii de la Romania,Polonia,Finlanda.Deci ati pactizat cu fascistii,legionarii voi comunistii.
  -jumatate din ucraina este teritoriu strain ,iar populatia chiar daca este ucrainizata cu forta ( numai de asa ceva sunteti buni ) incearaca sa-si pastreze identitatea natiei; caz similar in rusia.Aliosa ,iuri sau ivan cum te-o chema incearca sa te informezi daca noi romanii am facut sau facem asa ceva cu rusii sau ucrainienii din Romania.
  -daca noi romanii eram ca voi eram pana la nipru.;te intreb daca mai erai bine primit in ROMANIA.Cu siguranta da ,in nici un caz cum ati procedat voi cu romanii pe care ni i-ati furat incepand cu 1765 dupa luptele voastre cu otomanii.Sa-ti reamintesc in 1765 ati ajuns prima data la Bug ,in 1792 la Nistru (ati furat Transnistria ) iar in 1812 la Prut ( ati furat Basarabia ).Bucovina si Maramuresul de Nord nici macar n-ati avut tangenta cu aceste teritorii romanesti.
  -slavule ,sa-ti fie rusine si drum bun spre casa ta din stepa !

 7. citesc si ma ingrozesc!am trait 7 ani in italia si am stat 2 ani in aceeasi casa cu moldoveni de peste prut.nu este vina moldovenilor ca gandesc asa,deoarece au fost crescuti in asa maniera in care sa urasca poporul roman,adica pe ei insusi.este strigator la cer:nu stiu sa vb nici ruseste corect nici moldoveneste cum zic ei,de fapt nici ei nu mai stiu ce sunt,dar au ramas cu ura aceea in suflet transmisa de rusi.”fereasca d-zeu sa fi moldovean”

LĂSAȚI UN MESAJ