Istoric: Doar la 3-4 generații prindem un Centenar. Parlamentul României ar trebui să adopte o lege a Unirii

0
117
  1. Carti pentru fratii basarabeni

Primaria comunei Cozmesti a initiat un demers de suflet original: o donatie de carti pentru biblioteca din Chetrosu (Republica Moldova), cu care localitatea este infratita. La Chetrosu, raionul Anenii Noi, exista o nevoie stringenta de carte romaneasca.„Sunt foarte putine carti in limba romana, iar cei mici, dar si maturii sunt doritori de a citi. Acest lucru m-a determinat sa demarez aceasta campanie de colectare de carti care sa vina in sprijinul fratilor nostri de peste Prut. Ii rog pe cei care doresc sa ajute in acest demers de suflet sa doneze la sediul Primariei Cozmesti”, a spus primarul din Cozmesti, Hristache Sima.

http://www.ziare.com/vaslui/stiri-actualitate/carti-pentru-fratii-basarabeni-6792551

 

  1. Istoric: Doar la 3-4 generații prindem un Centenar. Parlamentul României ar trebui să adopte o lege a Unirii

Centenarul Marii Uniri este un eveniment istoric de o importanță majoră, care riscă să fie marcat numai pe hârtie. De această părere este istoricul conf. univ. dr. Marius Diaconescu, care a precizat vineri la 10TV, în emisiunea „Ora Bucureștiului”, că așteaptă de la Parlamentul de la București adoptarea unei legi prin care să invite Republica Moldova să se unească cu România.

http://infoprut.ro/47438-istoric-doar-la-3-4-generatii-prindem-un-centenar-parlamentul-romaniei-ar-trebui-sa-adopte-o-lege-a-unirii.html

 

  1. Albesti: Proiect de parteneriat educațional transfrontalier

În ziua de miercuri, 7 iunie 2017, Școala Gimnazială Nr. 1 Albești a primit oaspeți din Republica Moldova.

Activitatea desfășurată la Școala Gimnazială Nr. 1 Albești s-a axat pe schimbul de experiență, cunoaștere și practici în domeniul educațional, urmărind crearea și dezvoltarea de activități educative școlare și extrașcolare comune.

http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Albesti-Proiect-de-parteneriat-educaional-transfrontalier-22-4214.html

 

  1. Avanpremieră la Bicentenar. Să ne aplecăm în faţa lui Alecsandri

Timp de două zile, Bacăul a fost pus frumos, elegant şi profesionist sub semnul poeziei şi personalităţii marelui poet Vasile Alecsandri. Organizată de Consiliul Judeţean, Primăria Bacău, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor, Filiala Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Inspectoratul Şcolar şi Societatea Cultural- Ştiinţifică „Vasile Alecsandri”, „Alecsandriada”, ediţia I, a cuprins o serie de activităţi dedicate şi închinate poetului născut, cu toate controversele care persistă de zeci de ani, în Bacău, pe 14 iunie 1818, a beneficiat de prezenţa şi contribuţia unor personalităţi marcante ale culturii din România.

http://www.desteptarea.ro/avanpremiera-la-bicentenar-sa-ne-aplecam-in-fata-lui-alecsandri/

 

  1. Ambasadorul SUA la Chişinău, uimit de tendinţele pro ruse ale moldovenilor

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, se arată nedumerit că, în pofida eforturilor ţării sale, dar şi ale Uniunii Europene, de a sprijini financiar Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre moldoveni se declară pro ruşi. Diplomatul american nu-şi poate explica cum este posibilă o astfel de situaţie, în condiţiile în care Rusia nu doar că nu ar oferi ajutor, dar şi sancţionează Moldova.

„Ei sunt nemulţumiţi de Guvern. Aici sunt subtilităţi care nu sunt direct legate de geopolitică”, a declarat diplomatul.

http://www.romaniatv.net/ambasadorul-sua-la-chisinau-uimit-de-tendintele-pro-ruse-ale-moldovenilor_360803.html

 

  1. APEL CĂTRE PATRIOȚI. Românii din Harghita şi Covasna vin la Mihai Viteazul, în Bucureşti. Să-i aşteptam cu Tricolorul!

200 de români din Inima Țării înveșmântați în straie populare vor sosi în București, Sâmbătă, 10 iunie, ora 11, cu Troița lor, la Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității. Mărturisitorii credinței ortodoxe și a limbii române din Arcul Intracarpatic vor intona Imnul Național, din două sute de piepturi în care bat inimile luptătorilor și martirilor Neamului. Vor depune o coroană de flori la monumentul Voievodului Unirii și la Crucea Eroilor din escuarul Pieței Universității. Se vor încolona mai apoi pentru a porni spre Biserica Sfântul Gheorghe Nou cu moaştele Sfinţilor Martiri Brâcoveni, unde va fi dăruită și sfințită Troița Românilor din Covasna și Harghita (ora 12).

http://www.dantanasa.ro/apel-catre-patrioti-romanii-din-harghita-si-covasna-vin-la-mihai-viteazul-in-bucuresti-sa-i-asteptam-cu-tricolorul/

 

  1. Cum vor fi repartizate microbuzele școlare donate de România. Din 96, 3 ajung în Transnistria

34 de raioane din Republica Moldova, inclusiv Autonomia Găgăuză, vor beneficia în curând de 93 de microbuze școlare sosite de peste Prut la începutul lunii curente ca donaţie a Guvernului României, care, la 22 martie, a semnat, cu Executivul de la Chişinău, un Memorandum privind asistenţa în domeniul educaţiei. Alte trei microbuze vor ajunge, la solicitarea Ambasadei României la Chişinău, în liceele din stânga Nistrului.

https://deschide.md/ro/stiri/social/11452/(LIST%C4%82)-Cum-vor-fi-repartizate-microbuzele-%C8%99colare-donate-de-Guvernul-Rom%C3%A2niei-Din-96-3-ajung-%C3%AEn-Transnistria.htm

 

  1. Casa de Cultură din sectorul Bereşti din Ungheni va fi reparată. Vestea i-a bucurat pe localnici

Ministerul Culturii intenţionează să implementeze un program național de eficientizare a activității caselor de cultură şi de modernizare a acestora.

„Sper în viitorul apropiat să fie lansat programul bilateral Republica Moldova – România de finanţare din fondurile Europene şi sper ca mai mulţi primari să fie receptivi şi să aplice la proiecte de dezvoltare a infrastructurii”, a conchis Andrei Chistol,  secretar de stat Ministerul Culturii.

În Moldova sunt peste 1200 de case de cultură.

http://www.publika.md/casa-de-cultura-din-sectorul-beresti-din-ungheni-va-fi-reparata-vestea-i-a-bucurat-pe-localnici_2971324.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ