Iurie Reniţă, investitorilor români: „Vă implor, treceţi Prutul!”

0
128

Parcursul european al Moldovei trece şi pe la Bucureşti, iar sprijinirea investiţiilor româneşti dincolo de Prut este acum o realitate, a precizat, vineri, în deschiderea Forumului de afaceri Romania – Republica Moldova, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, citat de Agerpres.

,,Investitori români, vă implor, treceţi Prutul! Nu vă pot ordona, nu e în mandatul meu, dar vă rog să treceţi Prutul, să investiţi în Republica Moldova, iar România să redevină partenerul numărul întâi atât în ceea priveşte importul, cât şi exportul nostru”, a spus Iurie Reniţă la forumul desfășurat la Braşov.
La eveniment au participat 25 de companii din Republica Moldova care activează în agricultură, industria alimentară, industria metalurgică, industria textilă şi a încălţămintei, producerea aparatelor electrocasnice şi a utilajului industrial, producerea şi comercializarea articolelor de birou, cercetare şi dezvoltare, energie regenerabilă, construcţii, servicii juridice şi de consultanţă în afaceri.

Formul, organizat sub auspiciile Ambasadei Republicii Moldova în România, are ca scop promovarea schimburilor comerciale bilaterale dintre România şi Republica Moldova.

Volumul comerţului exterior între Republica Moldova şi România, în perioada ianuarie – iulie 2010, a fost de 319,5 milioane dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 5,5 la sută faţă de perioada similara a anului 2009. România deţine o pondere de 16,49 la sută în exporturile totale ale Republicii Moldova şi o pondere de 9,93 la sută din importurile totale ale Republicii Moldova pentru anul 2010.

Potrivit datelor statistice ale reprezentanţilor Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în perioada ianuarie – iulie 2010, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în România mărfuri în valoare de circa 12,2 milioane dolari, înregistrându-se o reducere cu circa 13 la sută în comparaţie cu aceeaşi perioada a anului 2009. În prima jumătate a anului 2010, în Republica Moldova au fost importate mărfuri din România în valoare de 197,56 milioane dolari, cu 21 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ