Iurie Rosca: Mark Tkaciuk, groparul lui Vladimir Voronin

0
19

Declaratia domnului Voronin se inscrie in sarabanda atacurilor furibunde, lansate cu o duritate si o frecventa cu totul disproportionate de catre seful statului dupa alegerile locale.De fapt, ele reprezinta o continuare directa a starii de razboi politic total declansat de Vladimir Voronin impotriva tuturor partidelor de opozitie odata cu inceperea campaniei electorale.
Terorizarea candidatilor de opozitie, utilizarea masiva si abuziva a resurselor administrative in favoare partidului de guvernamant si, respectiv, impotriva concurentilor acestuia, propaganda unilaterala si contrara normelor legale prin intermediul posturilor nationale de televiziune si radio, toate acestea, insotite cu amenintarile fatise si permanente ale puterii ca acele colectivitati locale care iti vor da votul in favoare democratilor nu vor fi finantate de la Bugetul de Stat, desi au adus avantaje procentuale PCRM, ele nu au putut stopa un declin electoral considerabil al comunistilor.
Prin urmare, observam ca presedintele Voronin nu-si mai poate reveni din febra electorala si din socul suportat odata cu anuntarea rezultatelor alegerilor locale.
Si de aceasta data seful statului isi permite sa denigreze de-a valma toate partidele politice de opozitie, astfel dansul negand insasi principiul pluripartidismului. Insa ceea ce este si mai grav e amenintarea fatisa a sefului statului de a pedepsi acele colectivitati locale in care democratii au reusit sa obtina o majoritate de voturi si sa constituie majoritati post-electorale necomuniste. In felul acesta presedintele Voronin sfideaza atat vointa poporului exprimata liber in cadrul alegerilor si, deopotriva, jigneste fara temei mii de primari si consilieri, care sunt alesi ai poporului si merita sa fie tratati cu tot respectul. Amenintarea de a sista finantarea de la Bugetul de Stat a satelor, oraselor si raioanelor conduse de democrati nu se incadreaza sub nici o forma in principiile statului de drept si reprezinta un atentat la legislatia privind sistemul bugetar si procesul bugetar.
Sa nu uitam ca alegatorii, dar si alesii acestora, care reprezinta partidele democratice, sunt si ei platitori de impozite si au dreptul sa ceara conducerii statului o distribuire a cheltuielilor publice potrivit prioritatilor si necesitatilor stringente, si nu in functie de simpatiile sau antipatiile politice ale sefului statului. Daca Domnul Voronin va insista asupra acestei idei, poporul va avea tot dreptul sa califice astfel de atitudini si actiuni drept tentativa de uzurpare a puterii de stat si sa ceara in mod categoric sefului statului sa nu se plaseze deasupra Constitutiei si legislatiei in vigoare, ci sa trateze cu respect fiecare cetatean al acestei tari. Pana la urma noi l-am ales pe el, nu el – pe noi si avem tot dreptul sa ii cerem socoteala asupra modului in care isi exercita mandatul de presedinte ale republicii.
Constat cu regret ca presedintele Voronin a renuntat, se pare definitiv, la logica cooperarii si a dialogului in favoarea logicii confruntarii si a tensionarii artificiale a climatului politic din tara. Seful statului a pornit un razboi impotriva tuturora. Iata de ce anume dansul este principalul arhitect al noii configuratii politice post-electorale. Fiind diferiti, noi, reprezentantii partidelor democratice de opozitie, ne-am solidarizat in fata unui pericol comun care ameninta buna functionare a institutiilor democratice si a statului de drept si care vine dinspre presedintie. Cu regret, presedintele nu a reusit sa inteleaga esenta autonomiei locale si continua sa creada ca singura modalitate de administrare a treburilor publice o reprezinta „verticala puterii” ca modalitate de subordonare a administratiei centrale si locale sefului statului. Ideea de divizare a competentelor si de respect pentru alte institutii ale statului care trebuie sa-si exercite in mod autonom atributiile ii ramane straina.
Trebuie sa inteleg ca invectivele aduse PPCD si cu aceasta ocazie arata decizia presedintelui Voronin de a distruge parteneriatul intre putere si opozitie. Am impresia ca dansul nu a mai inteles oferta pe care i-am facut-o acum doi ani de a institui un parteneriat functional intre putere si opozitie axat pe ideea de integrare europeana, reforma si abordare de pe aceeasi platforma a esentei si a modului de solutionare a conflictului transnistrean. Totusi am reusit sa realizam in rastimp de doi ani o serie de reforme politice si institutionale importante pentru consolidarea institutiilor democratice si onorarea angajamentelor internationale ale tarii. Am reusit sa cream un climat de conlucrare colegiala in Parlament si avem raporturi normale cu reprezentatii guvernului si a altor autoritati publice centrale. Chiar si dupa alegeri nu am simtit nici o urma de ostilitate in partea cuiva dintre exponentii puterii. Vad ca ostilitatea si agresivitatea se revarsa exclusiv de la presedintie, iar autorul acestei atitudini distructive, care sta in umbra presedintelui, trebuie sa fie cunoscut de toata lumea: numele lui este Mark Tkaciuk. El este persoana care trage sforile, orchestreaza intrigile si scrie textele pe care le citeste presedintele Voronin. Uneori am impresia ca presedintele Voronin nu este decat purtatorul de cuvant al lui Mark Tkaciuk (foto). Eu nu-i aleg sfetnici sefului statului. Doar vreau sa fac public un avertisment care i s-a spus in mod privat de foarte multe ori: adevaratul gropar al lui Vladimir Voronin se numeste Mark Tkaciuk. Domnul Voronin degeaba se rasteste incruntat la toata lumea. S-ar putea ca bata pe care o arunca impotriva noastra sa aiba efectul bumerangului.
Raman adeptul dialogului si al cooperarii constructive intre putere si opozitie. Domnul presedinte Voronin este cel care alege intre consens si confruntare, numai ca trebuie sa fie constient, nimeni nu-i poate garanta ca din aceasta confruntare va avea de castigat domni sa.

http://www.rgnpress.ro/content/view/23728//

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ