IURIE ROŞCA: SITUAŢIA ÎN R.MOLDOVA S-A ÎMBUNĂTĂŢIT CONSIDERABIL, ÎN ULTIMII DOI ANI

0
77

Chişinău. Iurie Roşca, vicepreşedintele Parlamentului, liderul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), consideră că situaţia în Moldova s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii doi ani. Luni seara, în cadrul emisiunii „În profunzime”, difuzate de postul de televiziune „PRO-TV-Chişinău”, el a apreciat că aceasta se datorează parteneriatului politic din 4 aprilie 2005 (cînd unele partide de opoziţie, inclusiv PPCD, au votat pentru realegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de şef de stat – nota I).

 

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Roşca a afirmat că acest parteneriat era „absolut necesar intereselor ţării”, că R.Moldova avea atunci nevoie de stabilitate politică, reforme economice şi de continuarea cursului de integrare europeană, iar despre eficienţa parteneriatului se va putea vorbi la finele mandatului actualului Parlament, cînd ţara va îndeplini Planul de acţiuni R.Moldova-Uniunea Europeană şi angajamentele faţă de Consiliul Europei, fiind exclusă de sub monitorizarea acestuia. Liderul PPCD a precizat că, în realitate, Moldova a început să îndeplinească angajamentele faţă de CE, în ultimii 2 ani, iar o dovadă asupra reuşitei şi eficienţei parteneriatului din 4 aprilie 2005 este decizia donatorilor externi de a acorda republicii $1,2 mlrd., din care circa jumătate sub formă de granturi. „Dacă nu ar fi fost stabilitate şi nu s-ar fi promovat reformele, donatorii nu ar fi dat aceşti bani. Acum noi trebuie să demonstrăm capacitatea de absorbţie a mijloacelor respective şi gestionarea lor eficientă”, a spus Iurie Roşca.

 

Liderul PPCD a declarat că din cele 10 condiţii puse de PPCD Preşedintelui Voronin pentru realegerea lui, 9 au fost îndeplinite, mai rămînînd să fie stabilit concret doar locul Procuraturii. PPCD pledează ca aceasta să nu fie o instituţie aparte, ci componentă a Ministerului Justiţiei. Iurie Roşca s-a arătat mulţumit de colaborarea cu puterea, subliniind că, acum, pentru a fi auzit de putere, el „nu trebuie să strige în megafon sau să se urce în copaci”; că opoziţia are posibilitatea să influenţeze adoptarea legilor, inclusiv a bugetului de stat, să contribuie la îmbunătăţirea reală a situaţiei oamenilor şi la soluţionarea problemelor concrete ale diferitelor localităţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ