Iurie Roşca susţine că PPCD nu va admite crearea unor majorităţi ad-hoc cu Partidul comuniştilor

0
61

Liderul Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Iurie Roşca, susţine că, în rezultatul scrutinului electoral din 3 iunie, PPCD va participa la formarea unor alianţe postelectorale în consiliile locale de nivelul întâi şi doi doar cu partidele democratice şi nu va admite crearea unor majorităţi ad-hoc cu Partidul comuniştilor. Totodată, formaţiunea sa va sprijini în turul doi doar pe reprezentanţii partidelor necomuniste în localităţile în care candidaţii creştin-democraţi nu s-au calificat.

Potrivit lui Roşca, PPCD va contesta rezultatele electorale în mun. Chişinău şi va cere declararea lor drept nule şi, respectiv, repetarea alegerilor în capitală, făcând apel către partidele democratice de opoziţie să manifeste solidaritate şi să nu admită formarea unor majorităţi postelectorale cu participarea exponenţilor Partidului Comuniştilor. „Lupta PPCD pentru democraţie şi un destin european pentru R. Moldova continuă”, spune liderul PPCD.

Creştin-democraţii au reclamat mai multe încălcări grave ale legislaţiei electorale la alegerile locale de la 3 iunie. Printre acestea figurează liste întocmite incorect, multe suflete moarte, prezenţa mai multor buletine de vot decât numărul alegătorilor, neadmiterea observatorilor naţionali la secţiile de votare, amenajarea neadecvată a majorităţii secţiilor de votare, imposibilitatea urmării întregului proces electoral de către observatori, cumpărarea voturilor etc.

„Informaţiile despre încălcări se amplifică şi arată că puterea comunistă este dispusă să falsifice masiv alegerile. În această situaţie PPCD urmează să decidă după totalizarea modului de desfăşurare a alegerilor asupra unei eventuale nerecunoaşteri totale sau parţiale a rezultatelor alegerilor şi să ceară altor partide din Opoziţie, Comisiei Electorale Centrale şi organismelor internaţionale invalidarea şi repetarea scrutinului”, se spune în declaraţia PPCD.

Roşca a mai declarat că exit-polul a fost folosit ca mecanism de manipulare a opiniei publice şi de justificare a furtului masiv de voturi de la PPCD. “Faptul că această numărătoare a fost făcută de o instituţie dubioasă şi reflectată în exclusivitate de televiziunea controlată de putere demonstrează că este vorba doar de acordul final al unei farse orchestrate cu abilitate de putere de la prima până la ultima zi a campaniei electorale”, susţine liderul PPCD.

Conform rezultatelor preliminare după numărarea a cca 91 la sută din buletinele de vot, candidatul creştin-democrat la funcţia de primar general al capitalei, Alexandru Corduneanu, a acumulat 5,2% din sufragii, iar pentru Consiliul municipal Chişinău această formaţiune a acumulat 6,43%.

Rezultatele preliminare ale alegerii primarului de Chişinău din 2003 l-au plasat pe candidatul PPCD, Vlad Cubreacov, pe locul III, cu 7,8% din sufragii, iar pentru funcţiile de consilieri formaţiunea a acumulat 14,7% din voturi, fiind situată pe locul III după comunişti şi Alianţa „Moldova Noastră”.

Sursa:� http://www.info-prim.md/?x=&y=8538

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ