Iuşcenko nu face distincţie între ocupaţia sovietică şi cea nazistă

0
54

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a cerut ca ucrainenii care au luptat împotriva ocupaţiei sovietice să fie apreciaţi la fel ca soldaţii ruşi care au luptat împotriva nazismului, detaşându-se astfel de Rusia.

Mai multe state foste membre ale Uniunii Sovietice reevaluează dintr-o nouă perspectivă evenimentele din perioada celui de-al doilea război mondial, distanţându-se de viziunea Rusiei, care a sărbătorit 62 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial în stilul tradiţional, cu o paradă militară de anvergură.

„Ca simplu cetăţean şi ca preşedinte, nu voi avea niciodată poziţii care să ne divizeze, dar cred că a venit timpul să ne opunem acelor politici care încurajează diferenţele de clasă”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Declaraţiile intervin la scurt timp de la incidentele din Estonia, într-un moment în care rolul Rusiei în cel de-al doilea război mondial a devenit un subiect de dezbatere în fostele state sovietice. Televiziunea rusă continuă să transmită filme de război şi documentare care glorifică soldatul sovietic, iar autorităţile cer cetăţenilor să dea dovadă de patriotism. Putin a criticat, în discursul său, decizia Estoniei de a transfera Memorialul Soldatului sovietic din centrul Talinului. Preşedintele a calificat iniţiativa drept o profanare a monumentului.

„Ziua victoriei trebuie să-i unească nu numai pe cetăţenii noştri, ci şi pe vecini. Cu toţii le suntem datori celor care au purtat pe umerii lor povara războiului”, a declarat Putin.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20600&cat=Cotidian%20National&rub=Politica&num=56#

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ