Israelul nu doreste recunoasterea genocidului ucrainean

0
67

Ministerul de externe al Israelului nu a permis presedintelui Ucrainei Victor Iuscenco vizitarea la 5 mai a teritoriului izraelian. Iuscenco a dorit sa participle la manifestarea oficiala, numita “Ziua Catastrofei” dedicata memoriei evreilor “omorati in perioada celui de al doilea razboi mondial.

foametea

Conducerea Ministerului efecerilor externe a comunicat ambasadorului ucrainean din Israel Igor Timofeev ca presedintele interimar Dalia Itzik este prea ocupata, graficul supraincarcat nu ii permite sa primeasca seful statului ucrainean. “In afara de aceasta, pentru o astfel de vizita este nevoie de luarea anumitor masuri de securitatea pentru care izraelitenii nu au timp”.

Refuzul Izraelului a fost dictat de faptul ca Iuscenco in cadrul discursului sau de la “Ziua Catastrofei” dorea sa compare foametea organizata in Ucraina de catre sovietici, un adevarat genocid al poporului ucrainean cu Holocostul evreiesc. O astfel de abordare ar putea raci relatiile Izraelului cu Rusia, stat care refuza sa recunoasca si astazi crimele sale impotriva popoarelor din Imperiul Sovietic. Nici Izraelul nu doreste recunoasterea aceste crime spre a nu inrautati relatiile cu Federatie Rusa.

Reamintim ca in perioada 1932-1933 autoritatile sovietice au provocat o foamete in masa in randul populatiei ucrainene, provocand moartea a peste 500 de mii de persoane.
In noiembrie 2006 Rada Suprema a Ucrainei a recunoscut aceasta foamete drept “genocid impotriva poporului ucrainean”, trezind numeroase nemultumiri din partea Federatiei Ruse.
Sursa: http://chisinau.novopress.info/?p=525

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ