Jandarmeria „Română” împotriva lui Eminescu şi a Basarabiei

0
116

“Basarabia, pamant romanesc”, citat din marele poet Mihai Eminescu, este sloganul unei campanii de informare pornita de un grup de tineri romani neindocrinati politic, din dorinta de a sparge noul Zid al Berlinului, informational, dintre romanii de pe ambele maluri ale Prutului.

Printre aderentii la aceasta campanie au fost si sunt suporterii mai multor echipe de fotbal, care au decis sa faca si sa posteze bannere cu citatul din Eminescu. Un lucru benefic, atentia tinerilor care vin pe stadioane fiind concentrata catre o campanie culturala si nu spre manifestarea antipatiei catre adversar.

Nu de aceeasi parere au fost si reprezentantii Jandarmeriei Romane, care au considerat ca un asemenea mesaj “INCITA LA URA NATIONALA SI RASIALA” (inregistrarea este disponibila la adresa de internet www.romanism.net/abuzuri.htm, fiind facuta la meciul Steaua- U Craiova). Astfel, la meciurile Rapid-Steaua (supercupa Romaniei), Steaua –Craiova si, ultimul caz, National – Politehnica Iasi, suporterilor echipelor Rapid, Steaua, U Craiova si FC National le-au fost interzis accesul cu aceste bannere, iar la solicitarea de a primi explicatii, nu au primit decat unele absurde ca cel de mai sus precum si refuzul jandarmilor de a se legitima. Ba chiar si tricouri cu “Basarabia, pamant romanesc” au provocat neplaceri oamenilor in uniforma, cativa suporteri fiind rugati sa si le dea jos, ramanand dezbracati pe stadioane.

Campania de informare „Basarabia, pamant romanesc” este realizata in parteneriat civic de catre Asociatia „21 Decembrie 1989”, Alianta Civica, Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia Civic Media si Grupul de Actiune „Noii Golani” si rezultatele acesteia sunt disponibile pe site-ul www.romanism.net.

Protestam public fata de decizia aberanta a reprezentantilor Jandarmeriei Romane de a interzice banner-el cu „Basarabia, pamant romanesc” si informam conducerea acestei ca prin aceste actiuni se incalca grav drepturile omului si libertatea de expresie intr-un moment in care, inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fiecare gest oficial este monitorizat indeaproape. In cazul in care Jandarmeria Romana nu stie, o informam noi ca tara noastra este semnatara a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, iar jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului prevede ca libertatea de exprimare trebuie sa fie exercitata fara nici o ingerinta din partea autoritatilor publice, libertatea de informare fiind incompatibila cu existenta oricarui sistem de autorizare sau cenzura prealabila.

In cazul in care Jandarmeria Romana nu revine asupra acestei decizii discutabile ne rezervam dreptul sa avertizam toate organismele europene si internationale de aparare a drepturilor omului si libertatii de expresie.

Campania „Basarabia, pamant romanesc” a intrat deja in cea de a doua jumatate a desfasurarii ei. Pana in prezent, in cadrul campaniei, s-au lipit peste 6000 de afise color, 15.000 de afise alb-negru, precum si alte mii de autocolante, in Bucuresti, Craiova, Pascani, Buzau, Ramnicu Sarat, Constanta, Sarata Monteoru, Bistrita, Buzau, Dej, Onesti, Vaslui, Galati, Iasi, Brasov, Sibiu, Slatina, Reghin, Targu Frumos, Bacau, Pitesti, Focsani si Dej, precum si in zona rurala.

In cea de-a doua parte a campaniei, afisajul va continua, urmand a fi extins si in alte orase. Concomitent, vor avea loc o serie de proiectii ale unor filme artistice si documentare referitoare la Basarabia si la romanii de peste Prut. Campania se va incheia oficial pe 31 august, Ziua Limbii Romane, cu un concert desfasurat in Piata Universitatii, urmand a fi reluata si la Chisinau.

In final mai informam noua conducere a Jandarmeriei Romane, ca, in august 2004, cu sprijinul conducerii de atunci a respectatei institutii am derulat campania „Solidaritate pentru Tighina – Donati pentru copiii romani din Transnistria”, in acelasi spirit al campaniei „Basarabia, pamant romanesc”.

Victor Roncea
Coordonator Asociatia Civic Media
14.08.2006

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ