Jocul pentru Basarabia: şah sau poker?

2
125

Traian Basescu a vrut sa-i convinga ieri pe ambasadorii straini acreditati la Bucuresti ca Basarabia e romaneasca si ca pe termen lung acest lucru va trebui pus in opera. Demonstratia presedintelui pleaca de la Basarab I, de unde isi trage denumirea fosta provincie istorica. Basarab, scris in cronici si Basaraba, inseamna in turca veche „stapanitor”, iar presedintele ar vrea sa pregateasca terenul pentru trecerea de la Republica Moldova la Basarabia. Pana atunci, pune pe tapet definitia clasica a natiunii spunand ca Romania si Basarabia au „o istorie comuna”, „aceeasi limba” si „aceeasi cultura”, ceea ce duce la concluzia ca „romanii traiesc pe ambele maluri ale Prutului”. Exercitiul de logica desfasurat de presedinte in fata diplomatilor straini ar putea fi tradus de acestia in termeni duri, care l-ar putea califica in fata rusilor sau a ucrainenilor drept iredentist. In fata romanilor insa, Traian Basescu ar putea parea vizionar si patriot. Europenii il vor pune alaturi de extravaganti, iar americanii l-ar putea socoti curajos. Traian Basescu le-a promis moldovenilor ca Romania va face tot ce poate la Bruxelles pentru a aduce Basarabia „in spatiul unde, istoric vorbind, ii este locul”. Presedintele nu stie exact ce poate face pentru a aduce in aceasta periferie mai multa democratie, mai multa justitie sau mai multi bani, dar crede ca din cand in cand oficialii romani vor fi in stare sa bata cu pumnul in masa Bruxelles-ului in favoarea fratilor de peste Prut, in asa fel incat acestia sa primeasca mai multe fonduri europene si mai multe favoruri. Traian Basescu vorbeste despre regasirea Moldovei si Romaniei in Uniunea Europeana, dar toate declaratiile de amor istoric sunt privite cu suspiciune la Moscova si la Kiev.

Pe de o parte, Rusia vrea sa-si pastreze zona de interes strategic nealterata si este nemultumita de legatura prea pasionala dintre Bucuresti
si Chisinau, iar, pe de alta parte, Ucraina este nemultumita ca aceasta alianta Romania-Moldova ar putea functiona in detrimentul sau. Presedintele Basescu pare preocupat deocamdata doar selectiv de politica Romaniei spre Est, iar incalzirea relatiei cu Moscova nu face parte dintre prioritati, dupa cum rezulta din primul sau discurs de politica externa din noul mandat. Rusia a fost pomenita doar la finalul fragmentului dedicat regiunii, in cuvinte putine si brutale: „Rusia poate avea in Romania un partener atat timp cat interesele noastre sunt respectate”.

Traian Basescu fie nu stie regulile jocurilor cu Rusia, fie are in maneca asul de care are nevoie Moscova. Presedintele si-a refacut in parte relatia cu Moscova in 2008, cand Romania a refuzat sa recunoasca independenta Kosovo, dar Vladimir Putin nu si-a tinut promisiunea de a-i oferi anul trecut o vizita la Kremlin, semn ca Rusia nu a mizat pe victoria lui la prezidentiale. Traian Basescu stie ca Moscova se pregatea pentru Mircea Geoana si este inca nervos de acest aranjament, cu atat mai mult cu cat stie ca rusii prefera lideri puternici. Puternici, dar previzibili, nu impulsivi si necontrolabili ca presedintele roman. Cu toate acestea, de la Moscova au venit cateva semnale incurajatoare: liderul Gazprom a declarat ca viitoarea conducta South Stream n-ar trebui sa ocoleasca Romania, iar Stanislav Belkovski, directorul Institutului National de Strategie de la Moscova, un apropiat al Kremlinului, l-a gratulat pe Traian Basescu cu titlul de „omul politic al anului”, fiindca a obtinut presedintia „impotriva tuturor”, adaugand la aceasta gratulare vechea sa marota: unirea Romaniei cu Republica Moldova este posibila intr-o perspectiva previzibila. De pe pozitii mult mai critice, Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice din Moscova, il acuza pe presedintele roman ca „va continua cursul de anexare a Republicii Moldova”, dar ca aceasta anexare va duce la alipirea Transnistriei la Rusia si la schimbari serioase ale geostrategiei acestei regiuni.

Traian Basescu are senzatia ca Rusia i-a ramas datoare, in vreme ce Rusia are impresia ca spatiul sau de securitate este redus tot mai mult, de la an la an. Dupa cum isi amintea recent, in „Washington Post”, Ronald Asmus, directorul German Marshall Fund, acum zece ani a incercat sa-i explice adjunctului ministrului de Externe al Rusiei strategia americana in Europa, dar diplomatul moscovit a trasat o linie prin harta
Europei desenata de american, reprosandu-i: „Asta este jumatatea noastra si asta este a voastra. Problema
este ca jumatatea voastra se face din ce in ce mai mare”.

Apropierea Moldovei de Romania, dar si ambitiile europene ale Ucrainei sau atasamentele atlantice ale Georgiei infurie Rusia, pentru ca o pagubesc de regiuni care i-au apartinut candva cu acte
si pe care ar vrea inca sa le patroneze. Bucurestiul ar putea sa faca logodna la Chisinau invitand si Moscova la masa, fiindca in toata istoria sa Romania nu a putut face niciodata abstractie de Rusia.

Autor: Sabina Fati
Sursa: România Liberă

2 COMENTARII

  1. Si totusi, Romania a facut cel putin odata abstractie de Rusia: in 1918. Rusia nu-i decat un urias cu picioare de lut. N-ar putea infrunta UE si SUA, in caz de … Adica, nu Rusia trebuie convinsa, ci UE si SUA. Pana la urma, dictatorul Putin nu poate infrange dorinta romanilor la unitate.
    A saptea dimensiune

  2. E simplu. Suntem cu rusii la spargerea Ucrainei si avem Moldova cu tot cu Transnistria si daca avem noroc luam si sudul Basarabiei si nordul Bucovinei cu Hotinul si tinutul Herta.

LĂSAȚI UN MESAJ