JURNAL a câştigat pariul!

0
60

Consiliul de Observatori (CO) al Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) a desemnat, marţea trecută, câştigătorii concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte al TRM şi de directori ai posturilor naţionale de televiziune şi radio. În calitate de preşedinte al Companiei a fost ales Valentin Todercan, iar funcţia de director al TVM i-a fost oferită Adelei Răileanu. În acest mod, pronosticurile făcute de JURNAL la începutul concursului cu privire la viitorii conducători ai audiovizualului naţional s-au adeverit, iar JURNAL a câştigat pariul pe care l-a făcut acum două săptămâni.
CO nu a reuşit să desemneze doar directorul postului naţional de radio. Potrivit prognozelor noastre, această funcţie urma să fie câştigată de Vlad Ţurcanu, candidatul care şi-a retras dosarul de participare în toiul concursului.

Concurs cu abateri grave

Cei doi câştigători au fost aleşi prin vot secret de către CO. Pentru Todercan au votat şapte din cei nouă membri ai CO, iar pentru Adela Răileanu şi-au exprimat votul şase membrii ai consiliului.
Noul director al postului naţional Radio Moldova nu a putut fi ales pe motiv că şapte dintre membrii CO au votat împotriva tuturor candidaţilor, iar două buletine de vot au fost declarate nevalabile.
După anunţarea rezultatelor, mai mulţi dintre participanţii la concurs, dar şi unii membri ai CO, au reclamat lipsa de transparenţă în desfăşurarea concursului. Aceştia au subliniat că concursul a purtat un caracter formal, câştigătorii fiind cunoscuţi cu mult timp înainte. „Puterea a jucat şi de această dată jocul tradiţional şi de aceea a fost ratată ocazia de a avea o televiziune cu adevărat publică”, ne-a spus Alecu Deleu, unul dintre candidaţi. Iar candidatul Nicu Scorpan a declarat că lucrurile au fost ştiute dinainte şi tot ceea ce s-a publicat în ziare s-a confirmat. Ţinând cont de multitudinea de abateri grave care au fost admise, Scorpan şi alţi concurenţi au declarat că ar putea contesta în judecată rezultatele concursului.� �

„Mi-e ruşine de cele întâmplate”

Decepţionat de concurs este şi membrul CO, Veaceslav Ioniţă. El susţine că în timpul ultimei şedinţe şi-a dat seama că decizia cu privire la viitorii conducători ai audiovizualului naţional a fost luată de mult, iar spectacolul cu concursul a fost jucat pentru a da o legitimitate celor care urmau a fi desemnaţi învingători. „Mi-e ruşine de cele întâmplate”, a spus Ioniţă, menţionând că, din discuţiile purtate de membrii CO în cadrul şedinţei secrete în care s-au convocat înainte de votare, a conchis că alţii vor fi câştigătorii concursului.
Tot Ioniţă susţine că până în prezent nu a văzut niciun proces-verbal sau hotărâre semnată de membrii CO.�
El şi-a exprimat speranţa că cineva dintre candidaţi va contesta în judecată procedura de vot.

Nicio candidatură potrivită

Viorel Cibotaru, un alt membru CO, a declarat că este foarte jenant ceea ce s-a produs. El susţine că nu a primit indicaţii de la nimeni de a vota un concurent sau altul, iar presupunerile lansate de presă şi menţionate de reprezentanţii unor partide politice i s-au părut o încercare de a influenţa opinia publică.�
Cibotaru afirmă că atât modalitatea de votare aleasă, cât şi şedinţa secretă în care s-au convocat membrii CO înainte de votare nu contravin regulamentului CO.
Cât priveşte faptul că nu a fost desemnat directorul postului naţional de radio, Cibotaru a menţionat că personal nu a văzut printre participanţii la concurs o candidatură demnă de a ocupa această funcţie. Acelaşi lucru l-a declarat şi Veaceslav Ioniţă, care a şi propus să se voteze împotriva tuturor.

„Nimic anormal”

Întrebată cum comentează acuzaţiile cu privire la ilegalităţile admise în timpul concursului, Mariana Şlapac, preşedintele CO, a respins învinuirile. „Asta se întâmplă întotdeauna când există învingători şi învinşi. E adevărat că mai avem carenţe în ceea ce priveşte perfectarea documentelor interne şi a proceselor-verbale ale CO, dar ele vor fi în curând înlăturate”, a specificat Şlapac. În opinia ei, nu este nimic anormal în faptul că previziunile din presă s-au adeverit. „Cei mai buni candidaţi se evidenţiază întotdeauna chiar de la început”, a spus preşedinta CO, care ne-a anunţat că în cel mai scurt timp va fi anunţat un concurs repetat pentru funcţia de director al postului naţional de radio.

Contactat de JURNAL, Vlad Ţurcanu, privilegiatul pentru funcţia de director al Radio-Moldova, ne-a declarat că decizia de a ieşi din competiţie a fost una personală, neinfluenţată de nimeni. Ţurcanu ne-a comunicat că nu va participa la concursul repetat pentru această funcţie. „Am încă multe lucruri de făcut la Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi mă voi concentra asupra lor”, a spus Ţurcanu.

autor: Mariana RAŢĂ

sursa:http://www.jurnal.md/article/3002/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ