Jurnal de Chisinau: Câţiva tineri sunt cercetaţi penal pentru „românism”

0
58

Mai mulţi tineri care au postat comentarii critice la adresa comuniştilor pe diferite forumuri din R. Moldova au fost chemaţi astăzi la Procuratura mun. Chişinău pentru a fi audiaţi în cadrul unui dosar de urmărire penală. Tinerii sunt bănuiţi că ar fi instigat la dezbinarea statului R. Moldova şi alipirea acestuia la statul vecin, România. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la şapte ani de închisoare. Menţionăm că, pe parcursul zilelor trecute, în baza unor încheieri judecătoreşti, Procuratura municipală a sechestrat calculatoarele de acasă ale acestor tineri.

La acest moment, câţiva dintre tineri au fost deja audiaţi de procurori. Alţii urmează să se prezinte la procuratură în a doua jumătate a zilei. După ce ies din cabinetul procurorului care îi audiază, aceştia refuză categoric să vorbească cu presa. S-a ascuns de ziarişti şi procurorul, Dumitru Baraliuc. Singurul lucru pe care l-a confirmat acesta presei este că pe cazul dat a fost pornit un dosar penal.

Mai multe detalii despre caz putem afla dintr-o încheiere a Judecătoriei sec. Râşcani emisă la data de 4 iunie. Potrivit acesteia, în cadrul urmăririi penale desfăşurate, s-a stabilit că în perioada anilor 2007-2008 un grup de persoane neidentificate prin intermediul portalurilor www.forum.md, www.torrentsmd.com, www.deşteptarea.info/forum şi www.unimedia.md au lansat de multiple ori chemări publice la răsturnarea prin violenţă a orânduirii constituţionale şi lichidarea statalităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova şi publicaţii ce constituţie acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei sau dezbinării naţionale. În baza acestor argumente, procurorul Dumitru Baraliuc de la procuratura mun. Chişinău a solicitat judecătoriei autorizarea desfăşurării percheziţiilor la locul de trai al aşa-numiţilor suspecţi în scopul descoperirii şi ridicării calculatoarelor în care „poate fi păstrată informaţia cu privire la crearea în R. Moldova a unei structuri radicale ce-şi declară drept scop lichidarea statalităţii teritoriale a statului cu ulterioara anexare a teritoriului la România, chemări de a se întruni cu scopul organizării manifestaţiilor publice cu caracter destabilizator precum şi materiale cu caracter incitator la ură interetnică, adresări îndreptate spre aţâţarea vrajbei şi dezbinării naţionale, spre înjosirea onoarei şi demnităţii naţionale”.
Ţinând cont de aceste argumente, instanţa de judecată a admis demersul procurorului, iar ultimul a şi sechestrat calculatoarele unora dintre tineri.
Cu mai multe detalii despre caz, dar şi cu opinia juriştilor, vom reveni mai târziu.

Mariana Raţă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ