Jurnal de Chisinau: Flori pentru artizanii Unirii

0
54

autor: I.N.

Cu prilejul aniversării a 90-a de la formarea Sfatului Ţării, miercuri, 21 noiembrie – ziua în care primul corp legiuitor democratic a fost convocat, în 1917, într-o primă şedinţă – la Chişinău a demarat o serie de manifestări comemorative, care vor dura până la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Reunite sub genericul „Schimbarea la faţă a Basarabiei în 1917”, acestea sunt organizate de Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova (AIRM) şi de revistele de istorie şi cultură „Destin românesc” şi „Cugetul”.

Dimineaţa, un grup de istorici, cadre didactice, oameni de cultură, studenţi şi liceeni au depus flori la mormintele deputaţilor din Sfatul Ţării de la Cimitirul Centrul Ortodox şi la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. În faţa clădirii Sfatului Ţării, profesorii Gheorghe Paladi, preşedintele AIRM, Ion Negrei, Gheorghe Negru, Ioan Agrigoroaiei (Iaşi), Marian Zidaru (Constanţa) au evocat memoria înaintaşilor care au avut clarviziunea şi tăria de a asigura, la începutul secolului trecut, integrarea europeană şi dezvoltarea românească a Basarabiei. Moment în care mulţi au aflat cu mirare că acea primă şedinţă (adică până la intrarea trupelor române în Basarabia) a început cu intonarea imnurilor „Deşteaptă-te, române!” şi „Pe-al nostru steag e scris Unire!”

A urmat, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, un simpozion ştiinţific la care, între alţii, au prezentat comunicări istoricii Nicolae Ciubotaru, Silvia Scutaru, Maria Danilov, Valeriu Popovschi, Mitru Ghiţiu, Vitalie Ciobanu, Alexandru Moşanu şi alţii. Reuniunea a beneficiat de un numeros auditoriu, îndeosebi tineret studios.
Ceea ce ne dă mari speranţe. Nimic nu este încă pierdut! Atât timp cât adevărul este recunoscut ca punct de reper de aceşti tineri români, vor avea o bucată de pâine şi herodoţii cu ochi albaştri din Oblastia lui Motomoto. Totuşi, aceştia ar face bine să-şi amintească vorba veche: de ce te temi, de aceea nu scapi!

http://www.jurnal.md/article/4664/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ