Jurnal de Chisinau: Revoluţia brazilor tineri

0
64

Peste două sute de tineri s-au adunat ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi arăta nemulţumirea şi revolta faţă de conducerea de vârf a statului. „Înarmaţi” cu pancarte, tricoloruri şi pomi de Crăciun (simbol al protestului – n.r.), elevii şi studenţii au scandat „Jos comuniştii!” şi „Moldova e pământ românesc”. Mesajul pe care şi-au dorit manifestanţii să-l transmită este „Tinerii din R. Moldova s-au deşteptat”.

Peste 200 de tineri, elevi şi studenţi, s-au adunat ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru a-şi exprima revolta faţă de politica antiromânească promovată de actuala guvernare comunistă. Prin acţiunea de protest pe care au organizat-o (plasând anunţuri pe diferite site-uri şi forumuri – n.r.), manifestanţii şi-au propus să atenţioneze opinia publică şi conducerea de vârf a statului că tinerii din R. Moldova s-au deşteptat.

Deşi aveau autorizare din partea primăriei capitalei, forţele de ordine le-au interzis tinerilor să protesteze în PMAN, unde la acel moment se pregătea instalarea „Bradului Ţării”, indicându-le să se deplaseze lângă Arcul de Triumf. Postaţi cu faţa spre guvern, înfăşuraţi în tricoloruri şi ţinând în mâini pancarte cu mesaje anticomuniste şi pro române, tinerii au scandat: „Jos comuniştii!”, „Noi suntem români!”, „Nu mai vrem minciuni!”, „Jos hotarul de la Prut!”.

Organizatorii manifestaţiei, câţiva tineri din cadrul organizaţiei „Deşteaptă-te, române”, ne-au comunicat că ideea de a desfăşura o asemenea acţiune le-a venit îndată după incidentul cu Pomul de Crăciun, pe care l-au ales simbol al protestului împotriva comuniştilor. „Am decis să organizăm acest miting de protest pentru că în ultimul timp Voronin face multe declaraţii aberante. Iar acţiunea noastră cred că este o reacţie firească împotriva bârfelor şi conspiraţiilor antiromâneşti”, ne-a spus Iuliana, elevă la unul dintre liceele din capitală şi membră a organizaţiei apolitice „Deşteaptă-te, române”.

Alex, student la o facultate din Chişinău, susţine că a venit la miting pentru a arăta că tinerii reprezintă o mulţime care nu se lasă intimidată şi care ştie să îşi apere drepturile indiferent de consecinţe. „Astăzi e o zi fierbinte pentru noi. Am venit să demonstrăm că suntem români”, ne-a spus tânărul.

Anunţul despre organizarea protestului a fost postat pe mai multe forumuri, site-uri şi bloguri des vizitate de tineri. Cei prezenţi la manifestaţie au declarat că intenţionează să mai organizeze în curând o acţiune similară, dar cu participarea unui număr mai mare de elevi şi studenţi.

autor: Mariana RAŢĂ – Jurnal de Chisinau

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ