Kalman Mizsei: conflictul transnistrean poate fi rezolvat relativ usor.

0
57

Conflictul transnistrean poate fi rezolvat relativ usor, pentru aceasta fiind nevoie de spiritul prevazator si de credinta tuturor participantilor la procesul de reglementare intr-o solutie comuna, a declarat Reprezentantul Special al Uniunii Europene (UE) pentru R.Moldova, Kalman Mizsei, intr-un interviu acordat ziarului ucrainean „Zerkalo nedeli” /Oglinda saptaminii/.
Potrivit Agentiei INFOTAG, Mizsei a argumentat ca, „spre deosebire de majoritate altor conflicte, cel transnistrean nu are radacini religioase sau etnice adinci, in ambele parti ale Moldovei locuiesc impreuna aceleasi etnii, fara mari prejudecati si ura”; „problema transnistreana are aspecte economice exprimate clar, dar tine si de planul politic si cel emotional”; „trebuie evitate simplificarile excesive”, „noi avem de a face cu o impletire complicata de diverse interese”.

Mizsei a spus ca intre tarile din UE exista un consens profund in privinta felului reglementarii dorite, a lucrurilor admisibile si „a locurilor prin care trec liniile rosii”; „UE crede in diplomatia calma, in reglementarea care sa rezulte din coordonarea viziunilor si a intereselor partilor”. „Noi conlucram cu toti partenerii din formatul „5+2″, precum si cu tarile UE pentru atingerea acestui scop”, a spus oficialul european.

El a apreciat ca recentele initiative ale Presedintelui Vladimir Voronin urmaresc in mod echitabil luarea in calcul a intereselor transnistrene. „Sper ca transnistrenii vor aborda pozitiv aceste propuneri. Este important sa se dea dovada de buna vointa pe ambele maluri ale Nistrului. Probabil, se intimpla chiar acum: ridicarea asa-zisei taxe de migratiune si a taxei vamale interne asupra marfurilor moldovenesti sint pasii in directia necesara ale autoritatilor transnistrene”, a subliniat Kalman Mizsei.

Comentind propunerea lui Voronin ca UE sa ridice restrictiile de circulatie, impuse liderilor transnistreni, Mizsei a amintit ca UE le-a aplicat in replica la „incalcarile serioase ale drepturilor omului, la comportamentul care nu corespunde principalelor norme europene” si va putea sa revada restrictiile numai daca vor exista „progrese reale in actiunile elitei transnistrene de la guvernare”. Comentind ideea federalizarii Moldovei, Mizsei a declarat ca UE este interesata sincer ca Transnistriei sa-i fie acordate cit mai multe functii de administrare posibile rational, dar care „sa nu submineze functionalitatea si caracterul democratic al statului Moldovenesc reintegrat”.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ