Klaus Iohannis, despre locul special al relaţiei cu Republica Moldova. Glose la unirea Basarabiei

0
114
  1. Klaus Iohannis, despre locul special al relaţiei cu Republica Moldova

Preşedintele României, Klaus Iohannis, spune că este nevoie de o vecinătate a Uniunii Europene cât mai stabilă şi prosperă, iar românii sprijină parcursul european şi procesele de reformă în ţările partenere. „Un loc special în acest cadru îl ocupă relaţia cu Republica Moldova şi susţinerea fermă pe care o acordăm drumului european al acesteia”, a spus oficialul român în discursul său cu ocazia Zilei Europei marcată la 9 mai, transmite IPN.

http://www.timpul.md/articol/klaus-iohannis-despre-locul-special-al-relatiei-cu-republica-moldova–92404.html

 

  1. Daniel Ioniţă, noul Ambasador al României la Chişinău: Relaţiile cu R. Moldova au profunde conotaţii emoţionale pentru toţi românii, indiferent unde trăiesc aceştia

Premisele fundamentale ale relaţiilor speciale dintre România şi Republica Moldova sunt date de comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură. Despre asta a anunțat DANIEL IONIȚĂ, noul ambasador al României la Chișinău în cadrul unui interviu pentru portalul intervio.ro.

http://libertv.md/interviuri/daniel-ioni%C5%A3%C4%83-noul-ambasador-al-rom%C3%A2niei-la-chi%C5%9Fin%C4%83u-rela%C5%A3iile-cu-r-moldova-au-profunde

 

  1. PREMIERĂ! Are loc prima reuniune a platformei Societății Civile de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană

Astăzi, 10 mai, se desfășoară prima reuniune a Platformei Societății Civile de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Din partea Republicii Moldova participă reprezentanții societății civile și a partenerilor sociali (Patronatele și Sindicatele).

http://moldova9.com/2016/05/10/premiera-are-loc-prima-reuniune-a-platformei-societatii-civile-de-asociere-r-moldov-uniunea-europeana/

 

  1. Titus Corlăţean, senator în Parlamentul României, în vizită la Curtea Constituțională a R.Moldova

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a avut la 10 mai 2016 o întrevedere cu dl Titus Corlăţean, senator în Parlamentul României, membru al Comisiei Românilor de Pretutindeni şi al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

http://www.timpul.md/articol/titus-corlatean-senator-in-parlamentul-romaniei-in-vizita-la-curtea-constituionala-a-r-moldova-92428.html

 

  1. Tensiuni între Moldova şi Rusia după ce militari ruşi au participat la parada de la Tiraspol

Militari din cadrul contingentului rus staţionat în Transnistria au participat luni la parada organizată în Tiraspol cu ocazia Zilei Victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial.

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, ceruse Moscovei să nu permită participarea militarilor ruşi la parada de la Tiraspol.

http://www.mediafax.ro/externe/tensiuni-intre-moldova-si-rusia-dupa-ce-militari-rusi-au-participat-la-parada-de-la-tiraspol-foto-15305312

  1. Glose la unirea Basarabiei (VI)

Evoluţia Basarabiei spre unirea cu România, la 27 martie 1918 nu a fost şi nu putea să fie simplă, din motive asupra cărora am stăruit în episoadele anterioare. Provincia a trecut prin chinurile facerii, având în vedere complexitatea problemelor ei.

Peste doi ani se va împlini un secol de la înfăptuirea României Reîntregite. Poate îi vom aniversa şi ne vom aduce aminte de cei din 1918. Sau poate nu vom fi demni de lecţia lor. Nu ştiu. Ceea ce ştiu sigur este că istoricii ruşi şi unguri se vor înfrăţi să conteste semnificaţia românească a faptelor, plasându-le în derizoriu. Sigur, C. Argetoianu, dar şi unii istorici români vor fi citaţi cu aplicaţie. Pentru „veridicitatea” spectacolului.

http://ziaruldeiasi.ro/stiri/glose-la-unirea-basarabiei-vi–127287.html

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ