Klaus Iohannis, precizări după reuniunea CSAT: O eventuală unire cu Republica Moldova se va discuta în strategia naţională

0
143
  1. Klaus Iohannis, precizări după reuniunea CSAT: O eventuală unire cu Republica Moldova se va discuta în strategia naţională

Pentru Romania această zonă este în continuare importantă” a spus preşedintele Iohannis, care s-a referit şi la „Relaţia dintre România şi Republica Moldova – o temă care mă interesează foarte mult. Am constatat în informarea făcută de Ministrul Afacerilor Externe, relaţia noastră trebuie să devina mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă. S-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu şi lung, care va stabili cum anume ne vom poziţiona în această relaţie. Evoluţia politică din Moldova ne-a arătat că partidele pro-europene au dificultăţi după alegerile din 2014. Este nevoie de o relaţie îmbunătăţită, România vine în sprijinul RM cu o finanţare importantă. Credem că este nevoie de o implicare mult mai importantă în relaţiile cu RM şi în construcţia şi întărirea instituţiilor democratice – strategia pregatită pentru sfârşitul acestui an”.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/klaus-iohannis-va-sustine-o-declaratie-de-presa-la-ora-17-00–dupa-reuniunea-csat–429028

 

  1. Iohannis: În CSAT am decis să se lucreze la o strategie pe termen mediu şi lung pe tema Moldovei

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, după şedinţa CSAT, că a fost luată decizia formării unui grup de lucru care să elaboreze până la sfârşitul anului o strategie pe termen mediu şi lung pe tema relaţiei cu Republica Moldova care va trata inclusiv subiectul Unirii.

http://www.mediafax.ro/politic/iohannis-in-csat-am-decis-sa-se-lucreze-la-o-strategie-pe-termen-mediu-si-lung-pe-tema-moldovei-15748627

 

  1. Chişinău şi Târgu-Mureş, două inimi româneşti

Pe tot parcursul lunilor de vară ale anului 2016, municipiul Târgu-Mureș a primit cu bucurie vizita a mai mult de 600 de frați basarabeni prin intermediul proiectului ”Cunoaște-ți Țara!” coordonat în județul nostru de Asociația ”Dacii Liberi”. Grupurile de vizitatori au avut ocazia de a vizita obiective turistice, dar și de interes social și economic.

http://www.zi-de-zi.ro/2016/09/27/chisinau-si-targu-mures-doua-inimi-romanesti/

 

  1. Filme românești în premieră în Republica Moldova, la TIFF Chișinău

Un număr de 12 producții românești de lung și scurt metraj vor rula între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, în prezența unor invitați speciali.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Chișinău aduce, în premieră în Republica Moldova, câteva dintre cele mai așteptate filme românești ale anului. 12 producții românești de lung și scurt metraj – drame, comedii, thrillere, documentare – vor rula între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, în prezența unor invitați speciali.

http://independent.md/filme-romanesti-premiera-republica-moldova-la-tiff-chisinau/#.V-qxa_SU6M8

 

  1. Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău şi-a deschis a 95-a stagiune cu „Reuniunea teatrelor naționale românești”, ediția a II-a

„Evenimentul organizat la Chişinău, scria Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, în mesajul de felicitare adresat lui Petru Hadârcă, director general al TNME, – este unul remarcabil, de înaltă ţinută, vădind preţuirea dumneavoastră faţă de valoarea şi valorile teatrului românesc. Astfel, publicul din capitala Moldovei a putut să aprecieze, graţie efortului şi dăruirii dumneavoastră, câteva dintre cele mai puternice spectacole produse de importante teatre naţionale din România.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/reportaj/22980-teatrul-naional-mihai-eminescu-din-chiinu-i-a-deschis-a-95-a-stagiune-cu-reuniunea-teatrelor-naionale-romaneti-ediia-a-ii-a.html

 

  1. Vizitează gratuit România: Hunedoara, Timișoara, Sibiu, Brașov

Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” derulează un program de excepție pentru basarabenii care vor să viziteze România – „Cunoaște-ți Țara”. În jur de 50000 de moldoveni de peste Prut au vizitat România în cadrul programului. Aceștia au reușit să vadă cele mai frumoase locuri din România, dar și realitățile de acolo, adică Țara așa cum este ea, cu rele și bune. Proiectul vizează eliminarea stereotipurilor create de propaganda antiromânească în R.Moldova.

În perioada 30 septembrie-2 octombrie ai ocazie unică să cunoști cele mai atractive obiective turistice din Deva, Hunedoara, Timișoara, Resita, Sibiu, Brașov.

http://www.timpul.md/articol/viziteaza-gratuit-romania-hunedoara-timioara-sibiu-braov–98297.html

 

  1. România schimbă strategia față de Chișinău: „Relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă”

Președintele român, Klaus Iohannis, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă de după Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că România a decis să-și întărească abordarea față de Republica Moldova și să adopte o nouă strategie ce presupune mai multă implicare.

http://www.evzmd.md/politica/268-politic/48476-romania-schimba-strategia-fa%C8%9Ba-de-chi%C8%99inau-%E2%80%9Erela%C8%9Bia-noastra-trebuie-sa-devina-mai-buna,-mai-performanta%E2%80%9D.html

 

  1. Coridoare de transport între Ucraina, Republica Moldova și România

Ucraina, Republica Moldova și România au convenit în privința creării unor coridoarelor de transport. Părțile au coordonat crearea punctului vamal la podul Ungheni-Bronița, informează site-ul de știri din Cernăuți, Bucpress.eu.

Republica Moldova a susținut inițiativa Ucrainei referitoare la reconstrucția autostrăzii Soroca-Iampol și la crearea unui coridor de transport cu participarea investitorilor din România.

http://infoprut.ro/45284-coridoare-de-transport-intre-ucraina-republica-moldova-si-romania.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ