Klimenko fuge de dosarul intentat de Ivanţoc

0
69

Andrei Ivanţoc, unul dintre foştii deţinuţi politici ai regimului separatist de la Tiraspol, l–a chemat în instanţa de judecată pe consilierul municipal Valerii Klimenco. După 15 ani de detenţie ilegală în închisorile regimului separatist de la Tiraspol, Ivanţoc a ajuns să–şi apere onoarea şi demnitatea, lezată, potrivit cererii depuse la judecătoria Râşcani, de Valerii Klimenco.

Foştii deţinuţi politici ai regimului separatist de la Tiraspol, Alexandru Leşco, Tudor Petrov–Popa, Andrei Ivanţoc şi Ilie Ilaşcu au devenit, în octombrie 2007, cetăţeni de onoare ai oraşului Chişinău, conform unei decizii aprobate de Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Consilierii au decis astfel să–i onoreze pe cei care au luptat pentru Independenţa R. Moldova şi au suferit pentru convingerile lor în condiţiile regimului autoproclamat de la Tiraspol.

Totodată, la adoptarea deciziei, CMC a luat act de hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg din 8 iulie 2004, referitoare la cazul «Ilaşcu şi alţii către Republica Moldova şi Federaţia Rusă», care a declarat judecarea de către regimul de la Tiraspol şi detenţia celor patru ca fiind ilegale, cerând eliberarea imediată şi necondiţionată a acestora.

La 11 octombrie 2007, în cadrul şedinţei extraordinare a CMC, în procesul examinării iniţiativei aflate pe ordinea de zi, de a acorda celor patru membri a «Grupului Ilaşcu» pentru curaj deosebit, demnitate şi verticalitate, a titlului de «Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău», consilierul Valerii Klimenco, i–a acuzat pe membrii grupului Ilaşcu de ,,omor a mai multor oameni nevinovaţi din raioanele din stânga Nistrului, inclusiv omor al unor femei însărcinate» etc, fapte care, potrivit consilierului, ar fi avut loc în perioada războiului de apărare a independenţei şi integrităţii teritoriale a R. Moldova, purtat împotriva Federaţiei Ruse în anul 1992.

În urma acelei dezbateri din cadrul CMC, mijloacele mass–media scrise şi cele electronice au preluat şi mesajul lui Klimenco, difuzându–l sau multiplicându–l. Andrei Ivanţoc susţine că, în consecinţă, atât lui cât şi celorlalţi membri ai «grupului Ilaşcu» le–a fost afectată demnitatea şi onoarea în faţa rudelor, prietenilor şi în faţa unui public numeros din R. Moldova, care a avut acces la acele medii de informare sau la şedinţa CMC, care e una publică.

Învinuiri similare, condamnate de CEDO

Întrucât nu a fost prezent atunci când i–au fost aduse aceste învinuri, Andrei Ivanţoc a solicitat CMC să–i ofere copia stenogramei şedinţei, care probează că insinuaţiile aduse în adresa lui şi a camarazilor săi, au fost declarate în cadrul şedinţei CMC, de către Valerii Klimenco.

Potrivit Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, prin acuzaţiile sale ce vin în contradicţie cu adevărul, Klimenco nu doar a încălcat unul dintre principiile fundamentale, prevăzute de Constituţia R. Moldova, «Prezumţia nevinovăţiei», dar i–a afectat lui Ivanţoc onoarea şi demnitatea, prin aceasta cauzându–i suferinţe psihice care s–au resimţit prin agravarea sănătăţii, cauzată de un prejudiciu moral semnificativ.

Andrei Ivanţoc menţionează că nu a dorit neapărat să se adreseze în instanţa de judecată, ci dimpotrivă a urmărit să rezolve acest incident pe cale amiabilă, adresându–i lui Klimenco, la 6 noiembrie 2007, prin intermediul reprezentantului său, Ştefan Urâtu, o reclamaţie în care i–a solicitat să–i prezinte probe ce ar confirma spusele sale, iar în cazul în care nu dispune de asemenea probe, să recunoască public că declaraţiile dânsului nu s–au bazat pe fapte veridice şi să divulge adevăratul scop al declaraţiilor făcute, prevenindu–l, în acelaşi timp, despre faptul că se va adresa în instanţa de judecată pentru a–şi apăra onoarea şi demnitatea, dacă acesta nu va îndeplini cerinţele prezentate în reclamaţie.

Pârâtul, greu de găsit

Întrucât consilierul nu i–a oferit lui Ivanţoc niciun răspuns, acesta s–a adresat în instanţa de judecată. Potrivit avocatului său, Ştefan Burlaca, în prezent, Andrei Ivanţoc solicită instanţei de judecată obligarea lui Valerii Klimenco să dezmintă afirmaţiile făcute publice la 11 octombrie 2007 în cadrul şedinţei CMC şi să încaseze 50 mii lei pentru repararea prejudiciului moral.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Andrei Ivanţoc a menţionat că a aflat despre acuzaţiile aduse de Valerii Klimenco de la o rudă. «M–au apucat durerile de inimă, când am auzit despre ce e vorba. Am fost internat în spital din cauza durerilor. Klimenco refuză să se prezinte la judecată şi e foarte greu să–l găsim pentru a–i cere nişte explicaţii». Întrebat despre colegii săi din ‘grupul Ilaşcu’, Andrei Ivanţoc a menţionat că nu ştie unde se găsesc aceştia, şi că decizia de a se adresa în instanţa de judecată îi aparţine personal.

Consilierul Valerii Klimenco ne–a declarat că nu cunoaşte despre faptul că a fost chemat în judecată, deşi avocatul Ştefan Burlaca susţine că personal a încercat să–i înmâneze alesului local citaţia de chemare în judecată, pe care cel din urmă a refuzat să o primească. Potrivit lui Klimenco, la baza acuzaţiilor pe care le–a adus la 11 octombrie 2007 «Grupului Ilaşcu» au fost articolele din mass–media publicate în 1992 de presa din R. Moldova şi rmn. De asemenea, consilierul a declarat că în niciun caz nu va dezminţi public cele spuse de el atunci. ‘Sunt gata să aduc în judecată o mapă de articole la temă. Dacă judecata are careva pretenţii, nu are decât să ceară socoteală ziarelor. Eu nu am făcut nimic altceva decât să citez cele scrise de mass–media’. Potrivit consilierului ziarele care ar fi publicat acuzaţiile aduse în adresa «Grupului Ilaşcu» sunt «Moldova Socialistă», «Trudovoi Tiraspol»’, etc

Andrei Ivanţoc a menţionat că regimul criminal de la Tiraspol l–a judecat şi l–a deţinut ilegal pe parcursul a 15 ani, incriminându–i învinuiri similare cu cele aduse peste 16 ani de Klimenco, deşi CEDO a recunoscut că, în acest caz, anume lui i–au fost lezate drepturile la prezumţia nevinovăţiei, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea şi siguranţa vieţii.

Diana RAILEAN

http://www.garda.com.md/182/politic/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ