Komsomolskaia Pravda: Republica Moldova, în derivă spre România?

3
105

moldova alegeri romania

Cotidianul popular de mare tiraj Komsomolskaia Pravda isi exprima vineri, intr-un articol dedicat alegerilor parlamentare din Republica Moldova, temerea ca fostul stat sovietic ar putea pluti in deriva spre Romania, in urma scrutinului de miercuri, in care partidele de opozitie proromanesti au castigat majoritatea locurilor in noul parlament de la Chisinau, potrivit Agerpres.Evidentiind importanta acestui scrutin, al doilea in decurs de un an, pentru viitoarea orientare a Republicii Moldova, publicatia rusa scrie ca in joc se afla insasi statalitatea acesteia, punctand ca moldovenii si romanii vorbesc aceeasi limba, iar nationalistii moldoveni considera ca Chisinaul a fost rupt de Bucuresti de Imperiul Rus, care si l-a anexat. Ei sunt de parere ca a venit timpul ca Republica Moldova sa revina in componenta Romaniei Mari, adauga ziarul citat.

Spre deosebire de alegerile din 5 aprilie, care au culminat cu ample proteste in masa ce au degenerat in violente, scrutinul din 29 iulie s-a desfasurat in liniste si pace, insa rezultatul sau este unul rasunator. Partidul Comunist s-a clasat pe primul loc, cu 45% din sufragii, insa in urma scrutinului din 5 aprilie el obtinuse aproape 50% din voturi. Aceasta in timp ce patru partide de opozitie proromanesti si-au adjudecat majoritatea locurilor in parlament, anuntand deja formarea unei coalitii.

In consecinta, partidul de guvernamant din Republica Moldova devine o formatiune de opozitie. Nationalistii dispun de suficiente voturi pentru a-l alege singuri presedintele parlamentului. Insa nici opozitiei, nici comunistilor nu le ajung voturile pentru alegerea fara probleme a noului sef al statului, comenteaza Komsomolskaia Pravda.

Daca se va reusi alegerea unui presedinte in Republica Moldova ramane o mare enigma, mentioneaza publicatia citata, adaugand ca o problema si mai mare este cum va reactiona Transnistria la victoria nationalistilor romani la Chisinau? In opinia ziaristilor rusi, acum va fi si mai greu de ajuns la o reconciliere intre Tiraspol si Chisinau.

„Fara panica! Republica Moldova nu va pleca spre Romania” – incearca sa calmeze spiritele Konstantin Zatulin, vicepresedintele Comisiei pentru relatii cu tarile CSI din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus).

„Moldova este, desigur, in pericol. Situatia politica din republica este instabila. Economia schioapata de ambele picioare. Si rezolvarea conflictului transnistrean s-a indepartat”, spune Zatulin, subliniind ca desi in Republica Moldova exista forte ce pledeaza pentru unirea cu Romania, acestea nu constituie majoritatea. „Este vorba doar de electoratul liberalilor si liberal democratilor. Eu nu l-as cataloga fara rezerve drept politician proroman pe liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urecheanu, si nici liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, nu se uita in directia Romaniei”, considera parlamentarul rus, mentionand ca alianta creata de partidele de opozitie dispune doar de voturile necesare pentru presedintelui parlamentului si nimic mai mult.”Aceasta alianta nu are voturi suficiente pentru a vota premierul si presedintele tarii, asa ca, va rog, fara panica, Republica Moldova nu pleaca deocamdata nicaieri”, mai spune Konstantin Zatulin, directorul Institutului CSI din Moscova.

In opinia sa, nu problema unirii cu Romania este in prezent importanta pentru Chisinau, ci aceea daca Partidul Comunist va reusi sa ajunga la un compromis cu democratii (PD). „Aici apare problema personala a lui Vladimir Voronin. Cu el este greu sa te intelegi”, a adauga deputatul rus.

3 COMENTARII

  1. vremurile sunt tulburi oameni au saracit datorita politici vestului a fost greu si pe timpul lui ceausescu dar acum edezastru .ne-au mintit de 20 de ani si ne vor mai mintii .mai bine zis exploatarea omului de catre om .

  2. mai du-te-n sange de rusnac obosit! ce rahat a dat rusia moldovei? sau oricarei tari? probleme , doar probleme.. mars in plm de comunist ratat!

LĂSAȚI UN MESAJ