La „congres de cotitură”, comuniştii rămân cei care au fost

0
103

Congresul a început cu un scurt cuvânt de salut al lui Voronin în limba moldovenească. Restul discursurilor, cu mici excepţii (speech-ul lui M. Lupu şi cuvântul de salut al anonimului preşedinte al necunoscutului Partid „Alianţa Socialistă” din România, Constantin Rotaru), au fost în rusă, inclusiv raportul politic citit timp de peste o oră de V. Voronin. Tradiţional, liderul comunist a lăudat generos realizările PCRM în 15 ani de la reactivare, dar mai ales în cei şapte ani de guvernare. De la salarii şi pensii până la climatul investiţional – totul a crescut şi există „rezultate nemaipomenite”, dacă e să credem şefului statului. Totuşi, Voronin a băgat şi nişte note critice, recunoscând că, „în comparaţie cu ţările vecine, aceste rezultate impresionante arată mult mai modest”. Şi perspectivele RM, înşirate de liderul comunist, sunt la fel de „luminoase” – cu „liberalism comunist” în economie, o clasă de proletariat şi o societate postindustrială, dar toate – doar cu condiţia menţinerii la putere a comuniştilor, după alegerile din 2009. Voronin a declarat clar că PCRM nu va efectua schimbări radicale în denumirea, activitatea şi ideologia partidului, „aşa cum vrea opoziţia”, pentru că asta „nu e deloc convenabil”.

Liderul partidului n-a ezitat să toarne, şi cu această ocazie, zoi în capul partidelor democrate, care, potrivit lui, „n-au născut” nici o strategie de reformare radicală economică sau socială. Voronin a aruncat săgeţi veninoase nu doar în ograda opoziţiei necomuniste, dar, indirect, şi în cea a vecinului din Vest. „Moldova lor este o eternă provincie a statului vecin, un fel de apendice folcloric, un loc de „hrănire”, dar nu un sol pentru creaţie politică, socială, culturală. Moldova lor nu e o ţară, nu e un stat, nu e o societate, aceasta e un teritoriu care nu are nici istorie, nici popor”, a declarat liderul PCRM.

Au urmat alte „docladuri” şi cuvinte de salut din partea „partidelor frăţeşti” din China, Ucraina, Rusia, precum şi a preşedintelui Partidului „Stanga Europeană”, după care, cu unanimitate de voturi, au fost adoptate noul program şi statut ale PCRM, noua componenţă de 125 de persoane a comitetului central – în care a nimerit şi M. Lupu, precum şi a comitetului politic executiv al formaţiunii. La fel a fost votat pentru încă un mandat de preşedinte al PCRM V. Voronin, care (sic!) s-a arătat copleşit de emoţii. El a tăiat-o însă răspicat: „Discuţiile precum că are sau nu dreptul liderul PCRM-ului să fie preşedinte de ţară – sunt inutile”. Congresul s-a încheiat cu intonarea „Internaţionalei”.

Cele opt ore extenuante de congres au fost diluate cu o pauză de prânz colectivă în holul de la parter, unde fiecare a avut pregătită câte o gustare rece şi un pahar de apă, precum şi o pauză de cafea după-amiază. Unii miniştri, precum A. Cozma sau V. Guznac, au mesit în hol, pe când alţii s-au bucurat să mănânce, alături de Voronin, Lupu, Tarlev şi oaspeţii străini, într-o altă sală, unde şi mâncare era mai multă şi de băut s-a dat nu doar apă chioară. La concertul de după congres, început cu o poezie revoluţionară în limba rusă, după care a urmat un venegret de muzică populară, uşoară etc., n-a rămas nici o treime din participanţi. N-au rezistat nu numai veteranii împovăraţi de ani şi medalii, dar nici măcar ministrul Culturii.

http://www.timpul.md/Rubric.asp?idIssue=733&idRubric=7568

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ