La Chişinău a fost inaugurat centrul unic de vize UE

0
58

Franco Frattini, Kinga Goncz şi Vladimir Voronin inaugurează centrul unic de vize
La Chişinău a fost inaugurat Centrul comun de eliberare a vizelor pentru Uniunea Europeană, primul proiect de genul acesta lansat vreodată de Uniune.
Vice-preşedintele Comisiei europene, Franco Frattini, prezent la deshidere a declarat că evenimentul de astăzi este un mesaj de încredere din partea Uniunii Europene transmis Republicii Moldova.

Centrul este menit să uşureze călătoria cetăţenilor Republicii Moldova în statele UE.

La lansare au abundat aplauzele şi felicitările reciproce rostite după tăierea panglicii de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin şi ministrul de externe a Ungariei, Kinga Goncz.

Doamna Goncz era atât de entuziasmată, încât a zis că va păstra panglica albastră cu steguleţe mici ale Uniunii Europene imprimate pe ea.

Deschiderea oficială a Centrului comun de vize de pe lângă Ambasada Ungariei a avut loc sub cerul liber.

La sosirea sa, comisarul european pentru justiţie, Franco Fratini a exclamat: „Au organizat până şi vremea!”, făcând aluzie la timpul frumos de afară.

Liberă circulaţie

La eveniment a fost prezentă o delegaţie impunătoare a ţărilor europene care şi-au anunţat participarea la acest proiect unic până acum al Uniunii Europene: Austria, Slovenia, Estonia, Letonia şi Ungaria.

De azi înainte accesul la libera circulaţie pentru toţi cetăţenii noştri nu este numai un document în scris

Vladimir Voronin

În discursul său, preşedintele Vladimir Voronin a numit acest eveniment unul „istoric”.

„În sfârşit”, a spus el, „uşile europene se deshid larg pentru cetăţenii moldoveni”.

„De azi înainte accesul la libera circulaţie pentru toţi cetăţenii noştri nu este numai un document în scris. O declaraţie a drepturilor, dar va fi şi o realitate. Încă o dată declar că Moldova este ferm amplasată pe direcţia europeană. Aceasta este strategia noastră de dezvoltare a Republicii Moldova şi noi de pe această direcţie de integrare europeană nu ne dăm într-o parte şi vom merge cu dumneavoastră consecvent până la decizia finală când Moldova va deveni ţară membră a Uniunii Europene”, a declarat Preşedintele Uniunii Europene.

După cum a declarat Franco Frattini – cel, căruia îi aparţine ideea deschiderii unui astfel de Centru – evenimentul de astăzi nu este important doar pentru că este în spiritul de solidaritate a Europei faţă de Moldova, dar este important şi pentru cetăţenii moldoveni.

„Domnule preşedeinte, într-adevăr ne dorim să revigorăm vocaţia europeană a cetăţenilor dumneavoastră. Europa este capabilă să faciliteze mişcarea persoanelor. Până în luna decemnbrie noi vom ridica toate frontierele interne ale Uniunii Europene şi vom coopera cu ţările care merită întreaga noastră atenţie”, a spus Franco Frattini, adresându-se preşedintelui Voronin.

Uşurarea contactelor între oameni

In acelaşi timp ministrul de externe al Ungariei a spus că Centrul de vize este mai mult decât un serviciu sau o clădire.

Ministrul de externe al Ungariei prezintă noul centru

„Cred că este o modalitate de-a uşura contactele între oameni. Şi suntem convinşi că aceasta e cea mai bună cale de-a dezvolta relaţii foarte bune pe viitor”, a declarat Kinga Goncz, ministru de externe al Ungariei.

Când Franco Frattini a lansat iniţierea unui serviciu pentru Republica Moldova, cum este Centrul comun de vize, acum nouă luni, ţara care a răspuns imediat apelului, preluând iniţiativa, a fost Ungaria.

De aceea Centrul este deschis pe lângă Ambasada Ungariei la Chişinău, unde cetăţenii Republicii Moldova, dornici să călătorească în Austria, Slovenia, Letonia, Estonia şi Ungaria vor depune setul de documente pentru solicitarea de viză.

Acum două săptămâni, Centrul a început să funcţioneze în regim de testare. Prima viză eliberată atunci a fost pentru Letonia. Dar cele mai solicitate sunt vizele pentru Austria.

Cetăţenii Republicii Moldova nu pot însă solicita vize pentru Italia, Spania sau Portugalia, ţări pentru care ar avea un interes mai mare, conform statisticilor.

Aceste state nu s-au arătat deocamdată interesate să se încadreze în proiect, dar ele poate vor răspune apelului lansat la inaugurare de către Franco Frattini: „Dacă-mi permiteţi, aş reitera un apel: vă rog, alăturaţi-vă acestui Centru comun de vize”.

Şi-au anunţat dorinţa de a se alătura Centrului încă alte două ţări: Danemarca şi Suedia.

Consulii ţărilor din cadrul Centrului comun de vize vor veni la Chişinău pentru a examina cererile de viză, pentru a elibira vizele şi când va fi nevoie pentru a organiza interviurile.

Dacă centrul uşurează procedura de cere şi dobândire a vizelor, criteriile de aderare nu se schimbă, ele rămânând la fel de severe ca înainte.

Disponibilitatea României

Şi România, însă, îşi anunţase anterior disponibilitatea de a deschide un Centru similar, iniţiativă tratată cu suspiciune şi mai multe rezerve de autorităţile de la Chişinău.

Dacă va fi înfiinţat un alt centru la Ambasada României, atunci va fi nevoie de o cooperare deplină, şi nu de o dublare

Franco Frattini

Dar ce părere are, în acest sens, vicepreşedintele Comisiei Europene Franco Frattini?

„Am vorbit de multe ori cu colegii mei români în acest sens”, a declarat la conferinţa de presă Franco Frattini.

„Ideea mea a fost şi încă este că acest Centru comun de vize a fost şi rămâne o primă iniţiativă. Şi am mai spus că acestui centru trebuie să i se alăture cât mai multe ţări membre ale UE”, a răspuns vicepreşedintele Comisiei Europene unei întrebări a BBC.

„În ce priveşte propunerea părţii române”, a mai spus vicepreşedintele Comisiei Europene, „unica mea preocuparea este evitarea dublării, a suprapunerilor. Am primit asigurări din partea autorităţile române că ele nu intenţionează să intre într-o competiţie cu Centrul comun de acordare a vizelor inaugurat astăzi. Dacă va fi înfiinţat un alt centru la Ambasada României, atunci va fi nevoie de o cooperare deplină, şi nu de o dublare. În orice caz, după cum vedeţi, Centrul inaugurat astăzi este deocamdată într-adevăr primul şi unicul Centru comun de vize care funcţionează”, a mai spus Franco Frattini.

Dar pot oare moldovenii spera la mai mult decât doar un regim mai confortabil – odată cu timpul – de obţinere a vizelor ? Ce aşteptări pot avea ei după realizarea sau , cel puţin după expirarea termenului de realizare a Planului de acţiuni Uniunea Europeană –Republica Moldova?

Nou plan de acţiuni UE – Moldova

„În următoarele luni”, a spus Franco Frattini, „noi vom renegocia un nou Plan de acţiuni UE-Republica Moldova”.

Centrul unic UE de acordare a vizelor

„Şi eu văd acest nou Plan de acţiuni ca o posibilitate unică de a pune în el scopuri şi mai ambiţioase. Voi avansa, de asemenea, în curând o iniţiativă comprehensivă de securitate în bazinului Mării Negre. Şi doresc ca Moldova să devină deplin implicată în această strategie de combaterea crimei organizate şi a traficului ilegal de persoane”, a adăugat Franco Frattini.

Întrebat cât de fericit sau, dimpotrivă, preocupat este în legătură cu modul – în continuare anevoios – de obţinere a vizelor la Consulatul României de la Chişinău, vicepreşedintele Comisiei Europene a preferat mai curând un răspuns diplomatic.

„În acest sens, noi vom încuraja şi mai departe România să-şi continue cooperarea sa cu Uniunea Europeană. Am în vedere faptul ca România să evite iniţiativele delicate, unilaterale. Din câte înţeleg eu, România nu doreşte acest lucru. Nu este în interesele Uniunii Europene , şi nici nu este în interesul României în calitate de ţară-membră recentă.

„Îmi asum, de asemenea, angajamentul – a adăugat Franco Frattini, – să văd care sunt posibilităţile de a facilita un Acord dintre România şi Republica Moldova în ce priveşte micul trafic de frontieră. Şi, în opinia mea, acest acord – pe care îl pot promova şi facilita între România şi Republica Moldova – trebuie implementat în concordanţă cu noul Cod european cu privire la frontiere. Altfel spus, văd o posibilă facilitare a trecerii frontierei dintre România şi Moldova prin intermediul micului trafic de frontieră”, a răspuns Franco Frattini unei întrebări a BBC.

La Consulatul României – cozi, în continuare

La aceeaşi oră la care Franco Frattini vorbea de trecerea frontierei peste Prut, în faţa Consulatului României de la Chişinău coada la vize era la fel de mare aşa cum este de la 1 ianuarie încoace.

La Consulatul României de la Chişinău cozile refuză să scadă

„Şezi aici o zi întreagă şi aştepţi să-ţi vină rândul. Mi-au spus să vin la 10, păi trebuia să vin la 10 şi să intru, dar nu stau la Chişinău două zile. Îs 295 de oameni”, spune o femeie.

„Acuş vor spune că ceva nu ne ajunge şi ne vor întoarce iar şi ne vor spune să venim peste o zi şi vom umbla aşa mult şi bine”, se plânge alta.

Oamenii de la coada din faţa consulatului României, coadă care, de altfel, din momentul în care România a introdus vize pentru basarabeni nu are tendinţa de a scadea, se plâng că cel mai greu este să obţii o programare pe internet pentru viză din cauza numărului mare de solicitanţi.

„Timp de o săptămână, am încercat să mă programez zilnic, dar n-am reuşit. S-a deschis însă un forum pe pagina ambasadei şi de la cei care scriu acolo am înţeles că va fi o zi şi o oră când se va putea programa. Şi am reuşit în final”, psune un bărbat.

O femeie intervine în discuţie: „E bine de cel care are internet, dar ce să facă cel care nu are internet? Ce face el, săracul?”.

O altă femeie se plânge şi ea: „E foarte greu. M-am chinuit să mă programez încă din ianuarie şi abia acum, de Paşti, am reuşit. E foarte greu cu programarea”.

Şezi aici o zi întreagă şi aştepţi să-ţi vină rândul

Femeie aşteptând în faţa Consulatului României

Este suficient ca un tânăr să critice autorităţile de la Chişinău pentru refuzul de a deschide încă două consulate româneşti, la Bălţi şi Cahul, că imediat i se alătură încă două-trei persoane, iar nemulţumirea oamenilor ajunge să depăşească problemele consulare.

„Ia să fi fost trei consulate cu o capacitate de 400 persoane pe zi! Nu mai era îmbulzeala şi nebumeala asta”, spune rânărul.

„Şi ei umblă şi se bat cu pumnul în piep şi toarnă minciuni la ţăranii din sat că ei fac, că ei dreg, că le măresc pensia”, se revoltă un bărbat.

O femeie: „Le măresc pensia cu 18 lei, iar gazul se scumpeşte, ce-l încîlzeşte pe om?”.

Tănărul conchide cu amărăciune: „Păcat că bătrânii noştri nu se mai gândesc la viitorul copiilor. Cândva străbuneii noştri se gândeau. Acum bătrănii nu se mai gândesc. Se bucură că le 18 lei, dar de nepoţii lui care stau aici la consulat nu-i pasă. Du-te la Moscova! Dar poţi face ceva la Moscova? Eu m-aş duce dacă aş putea să câştig aceiaşi bani ca şi UE. Dar te duci la Moscova şi te întorci ucis sau bătut”.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/04/070425_moldova_ue_centru_vize.shtml

NICIUN COMENTARIU

  1. Stiti cum ii,pe Voronin nu-l intereseaza sa mai deschida 2 ambasade ca el nu are niciun interes.Dupa ce fiusu o privatizat jumate din Moldova ma refer farmaciile si fabricile il doare in cot sa nu zic altfel,dar daca asae moldoveanul prost si alege si un mai mare prost sa ne conduca atunci cine sa intervina la prostia omului sa mearga in Moskova ca acolo ii astepta putin cu bratele deschise ca daca omul e un pic mai inchis la ten il prinde politia rusa si il bate de il usca si vine saracu acasa cu coastele rupte..Tara de vai samar o facut un gunoi din tara asta Voronin si rusii lui care ne folosesc pe post de hartie igienica..

LĂSAȚI UN MESAJ