La Chişinău a fost lansat Planul Trilateral pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică

0
49

Trilateral
La finele săptămânii trecute a avut loc lansarea Planului Trilateral – România, Republica Moldova şi Ucraina – pentru Integrarea Europeana şi Euroatlantica.
Potrivit grupului trilateral de experţi, Republica Moldova are nevoie de reforme substanţiale şi coerente pentru a se putea apropia de NATO şi Uniunea Europeană. Aceste două ţinte pot fi atinse numai printr-un efort constant de armonizare cu valorile împărtăşite şi cu standardele membrelor NATO şi UE. Conform studiului efectuat integrarea euro-atlantică precede integrarea europeană, deoarece investiţiile occidentale şi piaţa europeană necesită o soluţie de securitate, iar dorinţa unei aderări la Uniunea Europeană şi refuzul integrări euroatlantice este dovada unei lipse de voinţă politică pentru ambele procese.

Directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Worning, Iulian Chifu, a spus că parteneriatul trilateral aduce roade, ia bunele practici şi experienţa celor care au trecut prin reformele necesare integrării trebuie să ajungă şi la cei care sunt pe calea integrării. „ Prima abordare a acestui studiu este calea pe care Republica Moldova a ales-o pentru integrarea sa în Uniunea Europeană – un deziderat pe care îl susţin marea majoritate a clasei politice de la Chişinău. Politica de vecinătate şi experienţa Românie poate ajuta Republica Moldova să se apropie mai repede de Uniunea Europeană decât cea a ţărilor Balcanilor de Vest”, a adăugat Iulian Chifu.
La rândul său, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, Ştefan Secăreanu, a menţionat faptul că studiul făcut de către grupul trilateral de experţi este unul interesant, dar nu se ştie cât de eficient este şi dacă acest studiu poate fi adus la cunoştinţa preşedintelui Vladimir Voronin. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului East-East: „Partnership Beyond Borders”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei pentru o Societate Deschisă din România, Fundaţia Internaţională pentru Renaştere din Ucraina şi Fundaţia Soros Moldova.

http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21217&cat=Cotidian%20National&rub=Politica&num=76

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ