La Chişinău, poliţia a reţinut timp de câteva ore mai multe persoane prezente la diferite evenimente organizate cu prilejul aniversării a 89 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

0
67

Cincisprezece membri ai Partidului Liberal, inclusiv preşedintele Mihai Ghimpu şi vicepreşedintele Dorin Chirtoacă, au fost reţinuţi marţi dimineaţă în timp ce intenţionau să depună flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, cel care la 27 martie 1918 a votat actul unirii Basarabiei cu România.

‘Pur şi simplu mergeam pe stradă’

După cum a declarat la BBC preşedintele PL Mihai Ghimpu, ei nu aveau în plan să organizeze vreun miting de protest sau orice altă acţiune de acest gen.

„Mergând normal, fără scandări, pur şi simplu mergeam pe stradă. Şi pe neaşteptate se opresc două maşini, şi ca în anii 37’, ca pe nişte animale ne-au frânt mâinile, picioarele. Le-am spus, staţi puţin, sunt avocat, ce se întâmplă? Explicaţi-mi”, a povestit Mihai Ghimpu.

El a continuat: „M-au trântit, m-au boţit. Şi ca animalele ne-au băgat în maşină şi ne-au dus, şi ne ţin aici de la ora unsprezece, când legea îi obligă, chiar dacă consideră ei că am încălcat Legea cu privire la întruniri, să facă proces verbal, să ne ducă la judecată şi să decidă judecătorul dacă am încălcat noi legea sau nu. Iată moral, psihic îşi bat joc de noi de la ora unsprezece până acum”.

Cei doi lideri ai PL au fost reţinuţi timp de şase ore de poliţie, care a întocmit dosare administrative şi procese verbale persoanelor reţinute.

Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a plătit o amendă de 200 de lei pentru organizarea de manifestaţii neautorizate.

Dorin Chirtoacă a declarat ulterior: „Acest eveniment, acest incident confirmă încă o dată că regimul este slab. Şi nu poate face faţă concurenţei, că nu are alte metode decât cele represive, de tip stalinist în luptă cu opoziţia.”

„Din acest punct de vedere, tragem o singură concluzie: schimbarea trebuie şi şi urmează să aibă loc şi o vom promova până la capăt.”

„Cert este că am ajuns astăzi în Republica Moldova când pentru faptul că mergi pe stradă şi vrei să depui flori la mormintele înaintaţilor tăi, eşti luat pe sus şi eşti dus la poliţie.”

Preşedintele PL afirmă că va acţiona în judecată Ministerul de Interne şi Comisariatul de poliţie al sectorului Centru.

PRO TV respinge explicaţiile poliţiei

Împreună cu membrii şi liderii Partidului Liberal a fost reţinută şi o echipă a postului de televiziune PRO TV Chişinău care filma acel eveniment.

PRO TV a calificat această reţinere drept abuzivă şi cere ca ofiţerii care au comis acest abuz să fie sancţionaţi.

Comisarul de poliţie, Dumitru Rusu – citat de PRO TV – a afirmat că echipa de filmare a fost reţinută din greşeală, în îmbulzeala care s-a creat.

Postul de televiziune respinge însă această explicaţie.

„Este evident /…/ că reţinerea colegilor noştri a fost un act intenţionat întrucât reporterul avea microfonul PRO TV în mână, iar operatorul avea camera pe umăr”, se spune într-un comunicat al PRO TV, în care se mai precizează că „din imaginile filmate se vede clar că echipa noastra se afla la o distanţă de mai bine de 50 de metri de locul în care protestatarii erau urcaţi cu forţa în maşina poliţiei”.

PRO TV consideră că reţinerea angajaţilor săi este un act de intimidare a postului de televiziune, care încearca să işi faca în mod liber şi corect meseria.

O altă echipă de filmare de la postul de televiziune DTV, care venise să acopere incidentul cu reţinerea liderilor Partidului Liberal, au fost şi ea reţinută.

În acelaşi timp, preşedintele Mişcării „Acţiunea Europeană”, Anatol Petrenco, susţine că a fost şi el chemat la poliţie, dar pentru a declara în scris că nu va organiza marţi niciun protest, marş sau miting.

Cu o zi înainte însă, domnul Petrenco participase la forul românilor din Republica Moldova, organizat de Uniunea Scriitorilor, unde a ţinut un discurs.

La sfârşitul evenimentului, participanţii urmau să meargă la monumentul lui Ştefan cel Mare pentru a depune flori.

Anatol Petrenco spune că este acuzat de poliţie că ar fi organizat un marş de la sediul Uniunii Scriitorilor până la monumentul lui Ştefan cel Mare, a purtat drapelul Republicii Moldova şi a depus flori la monument.

Preşedintele Mişcării „Acţiunea Europeană” a declarat: „Eu nu m-aş teme să recunosc, că nu sunt dintr-aceia, dar realitatea constă în faptul că nu am făcut lucrul acesta.”

„Şi nu am stat până la urmă ca să ştiu ce s-a întâmplat, după ce am ţinut discursul am plecat. Sunt învinuit pe nedrept. Am fost reţinut de poliţie, poliţia nu…, comisarul adjunct nu recunoaşte nimic. Au întocmit un dosar, am fost la judecătorie.”

„Doamna spune că avem nevoie de martori. Adică înţelegeţi ca şi cum mi-ar spune că sunt cămilă şi acum eu trebuie să merg să caut martori care să zică: domnilor, dar nu e cămilă.”

Poliţia nu a comentat deocamdată reţinerile făcute marţi.

Incidentele se produc pe fundalul unor relaţii ce par tot mai deteriorate între Chişinău şi Bucureşti.

Alexandru Canţîr a discutat cu analistul politic Vsevolod Ciornei, redactor-şef al publicaţiei „Săptămâna”, despre implicaţiile incidentelor.

Sursa: BBC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ