La Chişinău prinde contur alianţa non-comunistă

0
47

După victoria de duminică a candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, în alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, principalele partide de opoziţie din Republica Moldova par deja decise să creeze o largă alianţă pentru a obţine majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău.
Vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Untilă, consideră că fără o coaliţie a partidelor necomuniste va fi foarte greu de gestionat Primăriei Chişinăului.

Doar împreună, spune Veaceslav Untilă, forţele democratice vor putea demonstra locuitorilor Capitalei că sunt mai eficiente decât Comuniştii care au condus, până acum, municipiul. Veaceslav Untilă.

„Auzisem idea că ar putea fi formate coaliţii ad-hoc pentru fiecare proiect în parte. La părerea mea, un asemenea lucru nu este acceptabil şi nu va fi posibil să mergem pen peoiecte aparte. Noi avem nevoie de o coaliţie largă, o coaliţie de lungă durată şi cred că acest lucru trebuie să-l înţeleagă formaţiunile politice care au consilieri şi pot forma această alianţă”, a declarat la BBC Veaceslav Untilă.

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, susţine şi el că e nevoie de crearea unei alianţe a partidelor necomuniste.

Eficienţă şi transparenţă

Cu atât mai mult cu cât în alegerile locale s-a înregistrat un recul semnificativ al Comuniştilor, iar majoritatea alegătorilor şi-a demonstrat clar opţiunea proeuropeană şi democratică.

„Bineînţeles, odată cu instalarea noului primar general al Capitalei, această largă majoritate democratică din Consiliul Municipal va putea să coopereze fără nici un fel de probleme cu Primăria Capitalei pentru a o face mai eficientă, mai transparentă, mai aproape de cetăţean şi mai pe măsura aşteptărilor fiecăruia dintre noi”, a spus Iurie Roşca.

Iar liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că speră foarte mult că se va reuşi crearea acestei alianţe, „în pofida intransigenţei manifestate în campania de Partirul Liberal”.

„Este necesară o atmosferă de colaborare, fiindcă altfel o să fie foarte mulţi doritori să arate cu degetul că, uite, democraţilor nu le reuşeşte nimic. Noi am avut, din păcate, experienţă amară când democraţii n-au fost în stare să se organizeze”, a declarat la BBC Dumitru Diacov.

„Înţelegem că sunt multe partide care trebuie să creeze această majoritate, înţelegem că fiecare partid are experienţa sa, comportamentul său, tacticile şi strategiile sale, dar în această situaţie este absolut necesară o cooperare între formaţiunile politice şi în mare măsură acest lucru depinde şi de poziţia primarului ales, şi de poziţia partidului care îl reprezintă”, mai spune liderul PD.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, pare să aibă o viziune cât se poate de clară în ceea ce priveşte crearea unei alianţe a formaţiunilor necomuniste pe care a numit-o absolut necesară şi fără alternativă.

Totodată, el a explicat de ce a evitat până acum să afirme tranşant acest lucru.

„În politică nu întotdeauna poţi spune lucrurilor pe nume sau nu întotdeauna le poţi spune până la capăt sau când vreai tu. Dacă am fi declarat acest lucru de la început, păi Voronin atâta şi aştepta să spună: „Uitaţi-vă, oameni buni, s-a unit cu cei care au guvernat până la noi, cu cei care au făcut cutare, cutare, cutare”. Eu cred că cei care au dorit într-adevăr să câştige Dorin Chirtoacă, au înţeles lucrurl acesta, care nu, îi priveşte. Noi am spus că vom colabora cu ei, aşa cum am spus. Nici prin cam să-i treacă cuiva că noi am putea colabora cu Comuniştii”, a declarat la BBC Mihai Ghimpu.

Împreună, cele patru partide, PL, AMN, PPCD şi PD dispun în Consiliul Municipal de 26 de mandate din 51, adică de majoritatea absolută.

În plus, la alianţă ar putea adera şi alte partide care au un număr mai mic de mandate.

www.bbc.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ