La Chişinău s-a produs un fenomen meteo neobişnuit

0
79

Chisinau fenomen opticChişinău a fost înregistrat un fenomen optic foarte rar întâlnit, potrivit directorului adjunct al Serviciului Hidrometeo de Stat, Ilie Boian.
În jurul soarelui s-a creat un semicerc de inele de culori aprinse, care semnăna cu un curcubeu.

Fenomenul se numeşte halou, după cum a explicat Ilie Boian. Se întâlneşte des în latitudinile mijlocii, cum e Republica Moldova. Poate apărea de aproximativ 100 de ori pe an, cercurile sau petele fiind de culoare albă. Însă cu astfel de coloraţii este foarte rar întâlnit, afirmă Ilie Boian.

Halourile, nişte inele de mai multe culori sau albe se formează în jurul soarelui sau lunii în formă de cerc, arcuri sau semicercuri, coloane sau pete luminoase.

„Sunt un grup de fenomenele optice sau luminoase, care se formează în rezultatul refracţiei şi reflecţiei razelor solare în cristalele hexagonale de gheaţă, care se conţin în norii cirostratus la înălţimea de 7-12 km, unde temperatura este de -30 de grade”, explică Ilie Boian de la serviciul hidrometeorologic al Republicii Moldova.

Sunt un grup de fenomenele optice sau luminoase, care se formează în rezultatul refracţiei şi reflecţiei razelor solare în cristalele hexagonale de gheaţă, care se conţin în norii cirostratus la înălţimea de 7-12 km, unde temperatura este de -30 de grade

Ilie Boian, Serviciul hidrometeorologic de stat

„Toată apa este îngheţată, adică sub formă de cristale hexagonale de gheaţă. Şi atunci când turbulenţa este puternică, dar turbulenţa poate fi atunci când este foarte cald, hexagoanele acestea se mişcă haotic şi atunci razele solare nimeresc sub unghiuri diferite. Astfel apare fenomenul optic de halou”, a declarat la BBC Ilie Boian.

Fenomenul prevesteşte în următoarele 48 de ore vreme rea, spun meteorologii, vânt puternic, ploi puternice sau temperaturi înalte.

Potrivit mai multor agenţii de presă, fenomenul Halou a creat ambuteiaje pe străzile Chişinăului.

Zeci de şoferi au oprit maşinile pentru a urmări ce se întâmplă, iar în unele şcoli profesorii au recomandat elevilor să nu iasă la plimbare pe motiv că fenomenul Halou ar fi o sursă mare de radiaţie.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070521_moldova_halou.shtmlLa

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ