La Chişinău secţiile de votare pentru alegerile din România vor fi deschise între 7.00 şi 21.00

0
67

harta
Cetăţenii români cu domiciliul în R. Moldova sunt aşteptaţi să-şi exercite opţiunea de vot în cadrul alegerilor parlamentare din România la patru secţii de votare, care vor fi deschise la Chişinău la 30 noiembrie, între 7.00 şi 21.00, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ambasada României în R. Moldova.

Astfel, vor fi deschise două secţii de votare în incinta Consulatului României din strada Grigore Ureche, 2 şi câte o secţie de votare la Ambasada României – str. Bucureşti, 66/1 şi la Secţia consulară din strada Vlaicu Pârcălab, 39. Votarea va începe la ora 7.00 şi se va desfăşura până la ora 21.00, când secţiile de votare se vor închide. Persoanele care la ora 21.00 se vor afla în perimetrul interior al secţiei de votare vor putea să-şi exercite dreptul la vot.

Ambasada României precizează că, potrivit noii legislaţii, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cetătenii români cu domiciliul în R. Moldova pot vota, pe baza paşaportului simplu (culoare bordo), valabil, în care este făcută menţiunea, privind stabilirea domiciliului în R. Moldova. Cetăţenii români cu reşedinţa în R. Moldova pot vota cu paşaportul simplu valabil, însoţit de un permis de şedere, eliberat de autorităţile R. Moldova.

Ambasada României reiterează faptul că nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate cum este Titlul de călătorie.

Pentru a-şi exercita dreptul la vot, cetăţenii români cu domiciliul în R. Moldova, trebuie să deţină acte de identitate valabile. Cei care au actele expirate sau pierdute şi doresc să voteze trebuie să obţină documente permanente de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în R. Moldova care în ziua alegerilor se vor afla în altă ţară, în scop turistic sau de afaceri nu vor putea vota.

Informaţii utile legate de alegerile parlamentare pot fi găsite pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la adresa www.mae.ro la secţiunea „Alegeri parlamentare 2008”, site-ul Ambasadei României la Chişinău, secţiunea „Alegeri parlamentare 2008” şi avizierele de la cele trei sedii ale Secţiilor Consulare ale Ambasadei.

Potrivit noii legislaţii electorale din România, în cadrul alegerilor din 30 noiembrie în Parlamentul de la Bucureşti pot fi aleşi şi reprezentanţi ai românilor de peste hotare. În acest scop au fost formate patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două colegii pentru Senat, în funcţie de zona geografică.

Pentru colegiul diasporei din Europa de Est şi Asia şi-au nominalizat candidaţii cele mai importante trei partide de la Bucureşti. Partidul Democrat-Liberal a înaintat candidatura consilierului prezidenţial pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac. Partidul Social Democrat l-a nominalizat pe Tudor Panţâru, primul ambasador al R. Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar Partidul Naţional Liberal pe publicistul Nicolae Dabija.

http://www.info-prim.md/?x=24&y=19088

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ