La Chişinău, tinerii artişti scot arta în stradă

0
62
Intervenţii Chişinău

Artiştii tineri au decis să scoată la Chişinău arta în stradă. Undeva, în măruntaiele oraşului un grup de artişti participă la un proiect denumit INTERVENŢII.

„Producerea unor lucrări în spirit intervenţionist, făcute de un grup de 15 artişti. Pornim de la structura oraşului Chişinău, care ar fi punctul de plecare în căutările artistice şi totodată ar servi drept context expoziţional. Prima parte a zilei constă în vizitarea diferitor locuri în oraşul Chişinău, locuri comune, pe care le cunoaştem cu toţi”, explică Vlad Us, directorul proiectului.

„Dar se simte un spirit de descoperire, o altă cunoaştere a acestui spaţiu urban. Mulţi dintre artiştii participanţi la atelier şi-au dat seama că nu cunosc într-atâta oraşul şi multe zone ale sale. Pe de lată parte, se observă tendinţa de a privi critic asupra mai multor fenomene sociale conectate cu cadrul urban”, mai spune Vlad Us.

� Se simte un spirit de descoperire, o altă cunoaştere a acestui spaţiu urban

Vlad Us

Iosif Kiraly e artist fotograf, profesor la Universitatea de Arte din Bucureşti. A fost invitat să susţină o serie de prezentări în cadrul INTERVENŢIILOR de la Chişinău.

Preocuparea sa este să fixeze imaginile unei lumi în continuă schimbare.

„Bucureştiul şi Chişinăul cred că intră pe aceeaşi direcţie în care încep să apară investiţii din ce în ce mai mari şi multe lucruri o să fie rase total. Şi peste 20 de ani lumea nici nu o să ştie ce a fost aici. Ori, dacă nu documentăm şi nu analizăm şi dacă nu înregistrăm, lucrurile astea o să dispară”, spune Iosif Kiraly.

Artă şi urbanism

„De ce am ieşit în spaţiul public – pentru a diversifica formele de comunicare a artiştilor şi lucrărilor. Cred că în mod normal noi îl vedem în felul următor: de acasă la lucru asu de acasă la universitate şi înapoi. Foarte puţini au lucrat cu tema urbanisticii, planificării, excluderii, periferiei şi multe alte aspecte ale dezvoltării sale. Pentru că nu au intuit un spaţiu de analiză în acest lucru, care iarăşi reiese din şcoala pe care cu toţii am absolvit-o aici”, explică artistul bucureştean.

� Bucureştiul şi Chişinăul cred că intră pe aceeaşi direcţie în care încep să apară investiţii din ce în ce mai mari şi multe lucruri o să fie rase total. Şi peste 20 de ani lumea nici nu o să ştie ce a fost aici

Iosi Kiraly

Proiectul este abia la început şi lucrurile par să meargă fără dificultăţi. Mai este aproape o lună până la final, când rezultatele proiectului vor fi expuse.

Încă nu se ştie unde, sub cerul liber sau într-o sală de expoziţie.

„Impactul acestui proiect depinde deja, dacă se va regăsi în cadrul sălii „Brâncuşi” sau în cadrul urban. Scopul, totuşi, ni l-am propus puţin altul – de a face o mică investiţie în acei 15 tineri participanţi”, spune Vlad Us.

Reporter: De ce să nu aibă această investiţie şi un impact în oraş?
Vlas Us: Absolut. Dacă ne reuşeşte, ar fi şi mai bine.
Reporter: Aţi prefera să ieşiţi în stradă să expuneţi?
Vlad Us: Da. Desigur.
Reporter: De ce depinde, să ieşiţi în stradă sau nu?
Vlad Us: Depinde de aspectul financiar. Din momentul din care am avea un sponsor care ar susţine acest proiect fără ca să-şi impună prferinţele pentru un gen sau altul de lucrări şi ar semna fără să filtreze imaginile propuse de artişti, ar fi excelent.”

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/07/070705_moldova_time_out.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ