La Chişinău va fi înălţată o biserică în memoria deportaţilor din Basarabia

0
116

BisericaVictimele deportărilor staliniste din Republica Moldova vor avea, pentru prima dată, o biserică în memoria lor. La Chişinău a fost sfinţit paraclisul Bisericii Deportaţilor cu Hramul Tuturor Sfinţilor.

Oficierea serviciului divin a fost efectuată de către un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Protopopul de Chişinău, părintele Ioan Bărbău.

Deşi paraclisul Bisericii a fost deja construit, biserica propriu-zisă urmează a fi ridicată doar atunci când vor fi identificate surse financiare. „În acest sens, vreau să fac un apel, prin intermediul ziarului FLUX, către toţi oamenii de bună-credinţă să ajute cu ce pot, pentru a înălţa acest lăcaş sfânt”, a declarat părintele Ion Baltag, preot paroh al Bisericii Deportaţilor.

De asemenea, preotul Ion Baltag a declarat că o biserică în cinstea victimelor deportărilor staliniste este o premieră nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru ţările din întregul spaţiu ex-sovietic.

La rândul său, protopopul de Chişinău, părintele Ioan Bărbău, a declarat că deportaţii au plătit un preţ prea mare şi că nu avem dreptul să-i uităm pe cei care au suferit pe nedrept de pe urma represiunilor regimului stalinist.

„Nu avem dreptul să uităm de cei care au îndurat nedreptăţile istoriei şi ale regimului sovietic. Creştinii vor putea veni oricând să se roage şi să aprindă o lumânare pentru memoria deportaţilor”, a declarat părintele Ioan Bărbău.

În acelaşi timp, enoriaşii au declarat că intenţia de a înălţa un lăcaş sfânt în memoria deportaţilor este foarte binevenită şi aşteptată.

Potrivit fostului deportat, Mihai Damaschin, înălţarea unei biserici în memoria deportaţilor este un lucru sfânt şi foarte important, deoarece, deşi zeci de mii de persoane nevinovate au avut de suferit din această cauză, până în prezent nu a fost ridicat niciun lăcaş sfânt în memoria lor. „Fac şi eu parte din cei care au avut de suferit de pe urma ororilor regimului sovietic, fiind şi eu deportat în anul 1941. Deşi a trecut foarte mult timp de atunci, efectele acestor deportări se mai fac simţite şi astăzi”, ne-a povestit, emoţionat, Mihai Damaschin.

În acelaşi timp, unul dintre enoriaşi, Doiniţa Guci, a declarat că înălţarea oricărui lăcaş sfânt este un lucru extrem de important, iar o biserică ridicată în memoria deportaţilor are o semnificaţie deosebită.

Imediat după Sfânta Slujbă a fost oficiat un Parastas de pomenire a celor care au avut de suferit de pe urma regimului ateu de ocupaţie. Din delegaţie au făcut parte protopopul de Chişinău, preotul Ioan Bărău şi şeful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, diaconul Andrei Deleu. De asemenea, la serviciile divine au participat parohul Bisericii Deportaţilor, preotul Ioan Baltag, şi parohul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Coşcalia, raionul Căuşeni, preotul Andrei Popovici.

Potrivit datelor oficiale, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 32 mii de persoane, victime ale deportărilor staliniste, au fost duse cu forţa în Siberia şi Kazahstan.

http://www.flux.md/articole/4918/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ