La Consulatul de la Chişinău 'nu sunt vinovaţi'

0
32

Adrian Cioroianu
Ministrul de Externe spune că ancheta de la consulat nu a găsit vinovaţi
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a făcut joi o serie de precizări despre ancheta privind modul în care se eliberează vizele la consulatul României de la Chişinău, spunând că nu s-au găsit nereguli.
Recent, autorităţile moldovene au vorbit despre o posibilă implicare în traficul de vize a unui înalt oficial de la consulatul român din Republica Moldova.

În schimb, MAE de la Bucureşti a vorbit despre existenţa unor nereguli, cum ar fi intermediari în procurarea de vize, cetăţeni care-şi vând locul la coada de la consulat pentru obţinerea unei vize sau blocarea repetată a sistemului.

În urma anchetei, după cum spune Adrian Cioroianu, nu s-au găsit vinovaţi, nu s-au găsit dovezi, deci nici nu se vor lua măsuri.

Cu toate acestea, Adrian Cioroianu recunoaşte existenţa unor probleme în funcţionarea consulatului de la Chişinău.

Aceste probleme însă nu ar fi legate de oamenii care lucrează acolo.

Dimpotrivă, ministrul român de Externe spune că oricine s-ar duce la consulatul de la Chişinău s-ar confrunta cu aceleaşi probleme.

Nu este, însă, prima oară când există un schimb dur de replici între autorităţile de la Chişinău şi celel de la Bucureşti.

Nu ar exista un blocaj diplomatic

Ministrul român de Externe este convins că nu se poate vorbi de un blocaj al relaţiilor dintre cele două ţări.

Ministrul adjunct de interne, Valentin Zubic, acuzase un funcţionar de la consulat de ilegalităţi

A spus şi că e dispus să se întâlnească cu omologul său moldovean pentru a discuta toate problemele dintre cele două state, dar că nici nu se autoinvită la Chişinău şi nici nu adresează vreo invitaţie la Bucureşti.

Soluţia ar fi, în opinia sa, continuarea discuţiilor oficiale, deşi în ultima vreme aceste discuţii s-au purtat mai mult prin intermediul presei.

Preşedintele Traian Băsescu a dat autorităţilor moldovene un “avertisment”, cărora le-a transmis că ar fi bine să renunţe la provocări.

„Ar fi bine să renunţe la provocări. Ştim unde se fac fraudele – la firmele de turism. Ştim foarte bine şi vom răspunde. Este ultima agresiune la adresa României şi vom răspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe”, spunea şeful statului.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/08/070830_cioroianu_moldova.shtml

NICIUN COMENTARIU

  1. decalararii in vant.
    in realitatea incerc de 3 zile sa fac o programare si nu iese nimic.
    lumea spune ca e mai sigur sa dai bani.
    chiar e asa de greu de a organiza niste servicii consulare calitative asa cum fac cunsulatele altor tari.
    posibil ca angajatii nu sint vinovati dar cineva trebhuie pedepsit pentru INCOMPETENTA! fie acesta un angajat, minstrul cioroianu sau domnul tariceanu!- sa aleaga ei…

LĂSAȚI UN MESAJ