La Cosnita au fost comemorati eroii romani cazuti in razboiul cu separatistii pro-rusi

0
105

14 martie 1992 a constituit pentru locuitorii satului Cosnita data inceputului sangerosului razboiului de la Nistru.

La 15 ani de la acest eveniment, martori ai acestei terori, combatanti, colaboratori ai politiei, vaduve, mame si copii au venit sa depuna flori la Memorialul eroilor cazuti si sa-si manifeste durerea pentru pierderea persoanelor dragi si a camarazilor de pe campul de lupta.

Mitingul a debutat cu depuneri de flori la mormintele victimelor conflictului transnistrean, dupa care toata lumea s-a indreptat in coloane spre Memorialul eroilor cazuti in urma conflictului armat din s. Cosnita, pentru a aduce omagii.

Presedintele Asociatiei Combatantilor de pe platoul Cosnita, Anatol Cibotenco, a descris tabloul izbucnirii conflictului armat in Cosnita. „La 13 decembrie 1991 pe podul de pe Nistru de la Dubasari au cazut primii eroi ai patriei noastre. Atunci, in 1991, cind se auzeau exploziile in Corjova si la Cocieri, consatenii nostri au depus mari eforturi pentru a nu permite ca razboiul sa ajunga si in aceasta localitate”, isi aminteste dl. Cibotenco. „Cu satenii, voluntarii si fortele politistilor am blocat satul ca sa nu-si impuna cineva pozitia aici si sa-si faca mendrele, dar, cu parere de rau, razboiul este razboi”, a mai mentionat Presedintele Asociatiei Combatantilor de pe platoul Cosnita. Pe data de 13 spre 14 martie, satul Cosnita a fost atacat miseleste de cazacii separatisti. In urma acestui conflict a fost ucis Gucenco Nicolae, colaborator de politie, a fost grav raniti Leonid Lazar si Nicolae Cibotari, care nici in ziua de azi nu poate merge. A fost grav ranit Leonid Bulat, care a fost luat prizonier, schilodit si apoi ucis de catre separatisti.

Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/
http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=227

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ