La Glodeni limba de stat este gonită din audiovizual

0
51

Autorităţile locale vor programe TV ruseşti, în detrimentul celor în limba de stat
Postul local de televiziune din oraşul Glodeni, TV Prim, are probleme cu autorităţile locale din cauza că respectă cu stricteţe prevederile legislative privind limba de difuzare a programelor.
Managerul administrativ al postului „TV Prim”, Rodica Nimerenco, ne-a spus că grila de programe (difuzate prin unde în mai multe localităţi din raionale Glodeni şi Râşcani), conţine 3 ore de emisie proprie, în rest fiind retransmis programul Prima TV şi Minimax în limba română, fapt care corespunde prevederilor legislaţiei în domeniul audiovizualului, acestea fiind „producţii din spaţiul comunităţii europene”. Totodată, TV Prim retransmite prin cablul în oraşul Glodeni mai multe programe de peste hotare, în special în limba română, dar şi unele posturi ruseşti.
Aceasta „deranjează” autorităţile locale, care, probabil, ar dori ca toate programele retransmise la Glodeni să fie produse la Moscova.
Rodica Nimerenco ne-a spus că presiunile asupra acestui post de televiziune au crescut după ce TV Prim a difuzat o emisiune cu participarea unui reprezentant al opoziţiei. Ziarul local, „Câmpia Glodeniului”, controlat de autorităţi, a publicat chiar şi o scrisoare, semnată de un grup de veterani, care cereau ca pe grila de programe să predomine posturile de limba rusă, nu cele difuzate în limba de stat.
„L-am invitat pe preşedintele raionului, Valeriu Carcea, să vină la o emisiune, să discutăm, dar el a refuzat. Am încercat să facem emisiuni cu caracter comunitar şi am invitat membrii Consiliului raional, dar aceştia, deasemenea, au refuzat”, ne-a spus Rodica Nimerenco.


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20005&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=13

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ