La Ilenuta, raionul Falesti, intr-o singura zi, satenii au scos toata apa din fantani

0
70

Intr-o singura zi, locuitorii satului Ilenuta, raionul Falesti, au scos toata apa din fantanile din sat si s-au stropit intre ei cu galeti de apa. In acest fel, in localitate, se organizeaza deja mai bine de o suta de ani sarbatoarea izvoarelor la o saptamana dupa Duminica Mare, informeaza Agentia DECA-press.
Nici o institutie din sat nu functioneaza in ziua respectiva, oamenii din aceiasi mahala se grupeaza si scot manual apa din fantani. „Am incercat si cu motorul, dar nu este asa de bine precum o facem cu mainile noastre”, sustine Ion Baltag, un batran din localitate.
Apa scoasa este turnata in caldarile copiilor, care umbla pe ulitele satului cautandu-si „victime”. Nu scapa uscati nici batranii, primarul, sau directorul scolii. Oamenii nu se supara ca sunt udati, acesta fiind in localitatea un obicei de aducere a ploii.
„Este o zi sacra pentru satul nostru. Dupa ce scoatem apa, un barbat intra in fantana pentru a scoate lutul si nisipul. Dupa aceasta, preotul satului vine si sfinteste cu agheasma fantana si toarna un pumn de sare pentru a purifica izvorul”, povesteste Virgil Eladi, un localnic.
Dupa ce finiseaza de curatit toate 150 de fantani din sat si pe cele de pe campurile din apropiere, oamenii mananca placinte si beau vin chiar langa fantana. „Aceasta se numeste la noi la baut pe nalba. Dar mai spre seara ne adunam la una din casele din mahala, intindem masa mare si petrecem pana spre ziua, spune Ion Ionel, secretarul Primariei satului Ilenuta.

http://www.deca.md/?cat=ist_din_mold&id=1369

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ