La închisoare, R. Moldova arată altfel

0
55

E vineri şi e ora zece şi jumătate. Pe bănci, la umbra copacilor, stau multe tinere oacheşe. Unele nu au nici 20 de ani, altele trec puţin peste această vârstă. Toate însă sunt gătite ca pentru o discotecă. Numai că nu stau în parcul din centrul capitalei, ci într-o închisoare. Un grup de fete se îndreaptă spre o sală de calculatoare, în timp ce altele rămân să le ţină de urât unor femei mai în vârstă care-şi deapănă amintirile pe nişte terase, tot la umbră.

Aceasta este imaginea obişnuită din Penitenciarul nr. 7 din Rusca, Hânceşti, singura închisoare de femei din republică, pe care am vizitat-o zilele trecute. Gheorghe Chirilă, şeful închisorii, ne-a spus că multe dintre femeile condamnate n-au de lucru, de aceea stau la taclale. Cel puţin jumătate dintre femei lucrează la atelierul de croitorie, la bucătărie şi pe terenurile agricole din apropierea închisorii. Restul, pur şi simplu, nu au ce face.

Doi ani de puşcărie pentru că nu a plătit “lumina”

La intrarea în penitenciar o femei de vreo 60 de ani, cu mâinile încrucişate, se plimbă de colo-colo. Se uită în zare şi în colţul gurii îi apare un zâmbet. Îmi spune că o cheamă Elena şi mai are trei zile până la eliberare. Pentru că nu a achitat mai mulţi ani facturile pentru energia electrică a fost condamnată la doi ani de detenţie. Îmi povesteşte că e pensionară şi că nu avea cu ce să plătească pentru curentul electric. Zice că şi-a luat nişte găzdaşi, dar s-a ales din urma lor cu o datorie şi mai mare pentru lumină. Aşa a ajuns la Rusca. Mătuşa Elena spune că în zonă sunt multe fete tinere care nu ascultă de nimeni, iar bătrânele, în marea lor majoritate, stau aici pentru omucidere. Ea, însă, abia aşteaptă să-şi revadă fiicele.

Ca şi la libertate, la Rusca am văzut multe femei triste, dar care, spre deosebire de primele, la o ananghie au săvârşit delicte. Potrivit administraţiei închisorii, multe din cele 260 de condamnate care se află aici au comis furturi şi au omorât cu premeditare. Ele au termene de detenţie cuprinse între jumătate de an şi 25 de ani şi vârste – de la 15 până la 72 de ani.

Îşi conştientizează vina

Rodica este o tânără de prin părţile Teleneştiului, de numai 23 de ani. Îmi spune că mai are de stat în închisoare zece luni. A fost condamnată pentru furt la doi ani şi şapte luni. Neavând altă ocupaţie, fura tot ce găsea prin casele oamenilor, în mare parte, haine şi lucruri de preţ. Îşi conştientizează vina şi spune că nu mai vrea să audă de vechea ei îndeletnicire. Zice că vrea să-şi întemeieze o familie şi că în timp ce a stat la Rusca a învăţat să tencuiască. Îi place tare mult ceea ce face şi că, astfel, îşi câştigă şi banii de buzunar. Are un salariu de 360 de lei şi, ca în majoritatea închisorilor de la noi, pentru o zi de lucru i se scad două zile din termenul de detenţie. Tânăra mai spune că din banii câştigaţi îşi ia cafea, ceai şi ţigări. Povesteşte că există şi la ele în penitenciar o ierarhie a deţinutelor, dar ea nu ţine cont de aceasta. De asemenea, zice că se poartă frumos cu personalul, nu ca altele care fac lucruri urâte şi apoi sunt pedepsite pe măsură.

Cum îşi omoară deţinutele timpul

De ceva vreme, penitenciarul de la Rusca a intrat într-o reparaţie capitală, finanţată de Biroul de Cooperare Elveţian şi „Caritas” Elveţia şi, într-o foarte mică măsură, de guvern. La sfârşitul anului trecut a fost reparată prima jumătate a blocului de cazare a deţinutelor, lucrările urmând să fie finalizate în septembrie. În consecinţă, toate deţinutele stau înghesuite în jumătatea de bloc reparată. Potrivit şefului închisorii, acesta este unul dintre motivele pentru care acum există un grad mai mare de libertate şi regimul nu este chiar strict. Conform regulilor, toate deţinutele trec iniţial printr-un regim închis, care durează între şase şi nouă luni, în funcţie de gravitatea infracţiunii şi de comportamentul fiecăreia. În această primă etapă ele sunt ţinute în camere cu gratii şi uşi de fier, după care li se schimbă regimul şi celula. Acum însă, din cauza reparaţiilor, regula aceasta nu poate fi respectată.

În penitenciar mai funcţionează un atelier de croitorie unde se confecţionează uniforme militate pentru angajaţii Departamentul instituţii penitenciare şi ai Departamentului de grăniceri. În această activitate e antrenată o mare parte dintre deţinutele care muncesc. Gheorghe Chirilă spune că deţinutele ar putea presta şi servicii de croşetat şi de tricotat, dacă ar exista astfel de cereri. Pentru femeile care nu au cu ce-şi omorî timpul există şi o bibliotecă. Ludmila, bibliotecara, spune că aici sunt la mare căutare cărţile juridice şi beletristice şi se bucură că aproape 70 dintre deţinute vin zilnic la bibliotecă. Iar pentru fetele care nu au absolvit nicio şcoală există o clasă a Şcolii profesionale nr. 6 din Hânceşti, de unde vin profesori să le predea croitorie şi cusătorie. Şeful penitenciarului ne-a relatat că îşi doreşte mult să redeschidă gimnaziul din interiorul închisorii şi că acum poartă discuţii cu ministerul de resort pentru că sunt multe deţinute care nu şi-au încheiat studiile. De un an, zice el, există trei grupe de tinere care studiază calculatorul şi fac cursuri de engleză. Tot pentru deţinutele tinere, Clubul internaţional al femeilor, organizaţie reprezentată de soţiile ambasadorilor şi ale reprezentanţilor corpului diplomatic acreditat la Chişinău, a donat seturi de produse de igienă personală.

La finalul vizitei, şeful penitenciarului ne-a mai spus că, de regulă, femeile care au săvârşit omoruri sunt mai liniştite şi respectă regulile de detenţie. „Omorurile apar în situaţii afective extreme, majoritatea din cauza situaţiei din familie”, explică el. Totodată, el a sugerat că regimul de corecţie din închisoare nu e suficient pentru a însănătoşi o societate bolnavă, e nevoie ca statul să se implice mai mult decât o face acum.

sursa:http://www.ziare.ro/articol.php?id=1182133455

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ