La mulţi ani, Limba Română!

0
61

Cu această urare s-au salutat ieri participanţii la manifestările prilejuite de Sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română”. Pentru prima dată după un deceniu de comunism Limba Română s-a simţit, cu adevărat, la ea acasă.

Chiar dacă a turnat cu găleata, ieri, chişinăuienii au venit cu mic, cu mare la sărbătoare.
„Să trăiţi, să-nfloriţi, în română să vorbiţi” – aceasta le-a urat cetăţenilor prezenţi în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” preşedintele interimar Mihai Ghimpu. La rândul său, premierul Vlad Filat le-a comunicat o veste care a generat entuziasmul asistenţei: „Faptul că în Constituţie avem scris „limba moldovenească” este doar o problemă tehnică pe care o vom repara foarte curând”.

Marian Lupu, preşedintele PDM, a reiterat parantezele, spunând că „limba moldovenească (română) sau limba română (moldovenească) este unica soluţie politică inteligentă pentru a atinge o armonie în societatea moldovenească”. El a fost contrazis de către scriitorul Nicolae Dabija, care a solicitat conducerii R. Moldova să aducă legislaţia lingvistică şi art. 13 din Constituţie în corespundere cu Declaraţia de Independenţă, unde e consemnat faptul că limba de stat a R. Moldova este limba română.

În aceeaşi zi, la Biblioteca Naţională a R. Moldova a avut loc inaugurarea celei de-a XIX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte, Salon care este de aceeaşi vârstă cu R. Moldova. În discursul său, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a mulţumit celor care scriu cărţi şi celor care au grijă ca acestea să fie cunoscute de populaţie. „Cred că dacă nu era cartea, nu exista nici Ziua Independenţei”, a mai precizat el. În cadrul aceleiaşi manifestări, preşedintele interimar a dat citirii un decret, prin care a conferit înalte distincţii de stat unor promotori activi ai limbii române.

Manifestările s-au încheiat cu focuri de artificii şi cu un amplu program artistic susţinut de artişti autohtoni şi de peste hotare.

* Un articol de: Nicolae Roibu
sursa: timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ